fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Пенливи дестинации в България (част 1)

Пенливи дестинации в България (част 1)

Blog thumbnail ,

Традиционно в новогодишната вечер, освен хубавите бели и червени вина с празничната вечеря, ще отворим и бутилка пенливо вино, за да отбележим тържествено настъпването на новата година. Пенливото вино обаче не е само за една нощ, а можем да намерим и много други поводи през годината. Дори мотото на просекото е „Всеки ден може да бъде празник“, защото стилът му е свеж и плодов, а цената неангажираща. Но тук няма да говорим за италианските пенливи, а за българските, които стават все повече и все по-добри.

Нещо повече – голяма част от избите, които произвеждат пенливи вина, са отворени за посещения и освен да радват всички сетива на винения любител, те могат да задоволят и тяхното любопитство, и желание да научат повече за вината.

Вила Юстина

От няколко години винарска изба Вила Юстина произвежда пенливи вина, но 2020 година бе успешна за тях, тъй като откриха чисто нова база, оборудвана за производство на 50 000 л естествено пенливи вина. Интересна е използваната технология, т. нар метод „Шармат”, при който вторичната ферментация на вината се извършва в херметически затворени иноксови съдове, наречени акратофори, а не в бутилки. Вторичната ферментация и последващият контакт с утайките продължават минимум 6 месеца, а вината запазват своя свеж плодов и цветист характер, и придобиват леки автолизатни нотки. Белите и розовите им пенливи вина се срещат както в стандартната бутилка от 750 мл, така и в малки бутилки от 200 мл. Актуалната бяла реколта 2018  е от сорта семийон, а розето от каберне фран, от собствените масиви на избата.

Винарската изба е сгушена е полите на Родопите, в с. Устина и не престава да изненадва винените любители с услугите, които предлага за тях. Посещението е цяло пътешествие в света на виното, кулинарията, историята, културата в региона и красивата природа на парк лозето и Родопа планина. Планирайте своя винен уикенд, защото един ден не е достатъчен да се насладите на всичко! През 2019 отвори врати и хотелският комплекс с ресторант, в чието меню са заложили на фермерски продукти от собственото им рибовъдно стопанско и козеферма.

sparkling bg Yustina

 

Midalidare Estate

През 2018 г винарска изба Мидалидаре, в с. Могилово,  изненада винените любители с първото си пенливо вино от реколта 2014. Към днешна дата „перлите” на избата са три и се произвеждат по класическата технология в новоизградената им изба за пенливи вина. Лозята, засадени за тези вина, са с класическите за Шампан сортове шардоне, пино ноар и пино мюние, но засега единствено шардонето присъства във вината. Частта от винарната, където протичат специфичните процеси като вторична ферментация в бутилка, отлежаване върху утайките, ремюаж и дегоржаж, е вкопана под земята, за да се избегне максимално контакта със слънчевата светлина.

Както всичко в Мидалидаре, и тук е помислено за винените любители- голяма част от избата ще бъде достъпна за туристи. Най-любопитните ще могат да научат повече за традиционния метод на производство, съхранение и съзряване на пенливо вино, ще могат да наблюдават процесът на отделяне на утайката от гърловината  след вторичната ферментация или т.нар дегоржаж. В специално проектирана зала ще могат да се дегустират „перлите” на Мидалидаре, наслаждавайки се на видеа от производствения етап.

Midalidare Sparkling Blanc de Blanc Midalidare Sparkling Brut и Midalidare Sparkling Gold са произведени от шардоне, от сертифицирано био грозде от лозов масив Дабовец, а отлежаването на вината е респективно 18 месеца, 24-60 месеца и 60 месеца!

Снимка: Мидалидаре естейт

 

Повече за разликата между методите за производство на пенливо вино (Шармат, традиционен и трансеферен) вижте в статията:

От къде идват мехурчетата на пенливото вино?

Изба Магурата

Изба Магурата се намира в непосредствена близост до едноименната пещера, разположена на около 18 km северозападно от град Белоградчик и на около 1,5 км от село Рабиша. Добър момент да посетите избата е по време на летния фестивал „Опера на върховете“, който се провежда през месец юли. Така може да съчетаете опера в Белоградчик или в пещера Магурата и да посетите избата. През 2017 бяхме по това време в региона, така че от личен опит знаем, че дори и да изпуснете спектакъла в пещерата, виното на изхода ще ви очаква.

Изба Магура произвежда пенливи вина по класически метод. Дегустациите се провеждат в уникалната атмосфера на пещерата, където и отлежават бутилките с пенливо вино.

sparkling bg magura

Снимка: www.magurawinery.bg

Едоардо Миролио

Може би най-познатите български пенливи вина са тези на Едоардо Миролио. Серията включва Blanc de Blanc (100 % Шардоне), Edoardo Miroglio Brut (80 % пино ноар и 20 % шардоне), Edoardo Miroglio Brut Rose, Brut Zero (20 % пино ноар и 80 % шардоне), BIO TRAMINER Extra Dry ( 100 % био траминер).

Може да научите за класическия метод, по който се правят вината в избата, която се намира югоизточно от гр. Нова Загора (с. Еленово). Бутилките пенливо вино се съхраняват в подземието на хотел Соли Инвикто в непосредствена близост до производствената част на избата. Чудесно място да се насладите на бутилка пенливо е терасата над хотела, откъдето се разкрива просторна гледка към лозята.

sparkling Bg - Edoardo Miroglio

Логодаж

Винарска изба Логодаж се намира в Долината на Струма, край село Логодаж, на запад от Благоевград. Въпреки че се намира в най-топлия регион на България, по-ранният гроздобер позволява производството на пенливи вина по класически метод. Изненадващ е фактът, че за производството на бялото и пенливото розе „Satin“ се използва традиционният български сорт широка мелнишка лоза. Това разби мита, че от сорта могат да се правят само плътни червени вина, а и показва едно интересно негово преобразяване. Всъщност това не е толкова странно имайки предвид, че сортът успява да задържи висока киселинност дори в този топъл регион и ципата на гроздето не е толкова силно обагрена.

sparkling bg Logodaj

 

Заара Естейт

Заара естейт също предложиха две пенливи вина на любителите на виното. Те са предназначени основно за гостите на хотелския комплекс към винарната край с. Главан ( 20 км на север от Харманли). Едва ли пенливото вино ще е единственият повод да тръгнете към Сакар, защото там ви очакват много интересни забележителности. Заара естейт са се постарали да ви улеснят максимално с тематичните си турове, с които може организирано (но дори и да сте само двама)  да посетите Музея на тракийското изкуство (Александровската гробница), Узунджовската църквакрепостта и гробницата Мезек.

 

Пенливите на Заара са Zaara Estate White Sparkling Wine Extra Dry (от сорта глера) и Zaara Estate Rose Sparkling Wine Brut (от сорта санджовезе). И двете са направени по метода Шармат.

В края на годината може да си подарите и винен релакс в Заара естейт. Вижте повече тук.

 

Нещо различно

В последните години се появиха вина, чиято технология е по-древна и от традиционния метод, но пък дълго време бяха непознати за българския винен консуматор. Леко мътни, често с по-нисък алкохол и по-лека газировка, нефилтрирани, богати на плодови и цветисти аромати и затворени с метална (бирена) капачка са т.нар вина Pétillant Naturel или Pét-nat. Тези вина се затварят в бутилка в края на алкохолната им ферментация и запазват естествената си газировка, без да се налага протичане на вторична ферментация.

Изключително интересни и богати вина, а българските им представители са Funky Mavrud на винения проект Георгиев/Милков  и Pét-nat Riesling на винарска изба Царев брод. Последната, разположена в непосредствена близост до Мадарския конник, в едноименно село Царев брод, е дестинация, която трябва да включите при следващото ви пътешествие в региона, за да се запознаете с българските сортове Гергана, Евмолпия и за да опознаете различните лица на Ризлинга.

Повече за Pét-nat може да прочетете тук.

В много лимитирана серия през 2020 се появи и още един Пет-нат от Винарна Орбелия. Виното е натурално ( без обработки и стабилизации) и не съдържа сулфити и е от сорта Сандански мискет. За щастие ще можем да си отворим една от 70-те произведени бутилки тези дни преди новата 2021 година.

 

Автори: 

Гергана Тодорова

Красимира Кодукова

 

Прочетете и продължението на тази селекция в Пенливи дестинации в България (част 2).

 

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Разгледайте нащия онлайн магазин за винен туризъм – shop.winetours.bg

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *