Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

38 български изби на Concours Mondial de Bruxelles във Валядолид

38 български изби на Concours Mondial de Bruxelles във Валядолид

24-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles (CMB) започва на 5 май във Валядолид, Испания. В състезанието се впускат 9080 вина от 50 държави. Медалите ще се определят между 5 и 7 май, когато 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери от цял свят ще оценяват вината. Две нови категории – за стара реколта и за органични вина, се представят за първи път през 2017г.

България е сред топ 10

„България е сред топ 10 на държавите, подали най-много мостри за Конкурса тази година“, коментира Меглена Михова от Probegex. „Нареждаме се на 7 място, със 146 мостри, след най-големите страни – производителки в света: Франция (2481 бр.), Испания (2002 бр.), Италия (1364 бр.), Португалия (1084 бр.), Чили (301 бр.), Китай (255 бр.) и Южна Африка (159 бр.).

cmb-graphica-countries
Производителите от България

Участниците от България са 38 и сред кандидатите за медали са и вина от типично български сортове като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В надпреварата ще участват и български био вина.
България е единствената страна в Източна Европа, която участва с толкова много мостри в Конкурса три поредни години.
За сравнение, преди 5 години, през 2012 г. страната ни е била на 16 място и е участвала в Конкурса само с 48 вина от 7 производители.

Други интересни тенденции са запазването на Франция като водещ участник в CMB и през 2017 година по брой на подадените мостри следвана от домакина Испания, който се нарежда на второ място. И тази година мострите от Китай са с над 100% ръст спрямо 2016 г., което се обяснява с два факта. Първият е, че на този пазар медалите от CMB се оценяват много високо. Вторият е нарастващото производство и потребление на вино в Китай. „Някои китайски дистрибутори изискват едно вино да е спечелило медал от международно състезание, за да го добавят в портфолиото си“, коментира Томас Костенобъл, изпълнителен директор на CMB.

За първи път в Конкурса тази година участват държавите Азербейджан и Андора.

80% повече брой мостри на органични вина и вина от стари реколти са подадени тази година в сравнение с последните три години, посочват организаторите. Според Томас Костенобъл популярността на тези типове вино се дължи на големия интерес на потребителите към тях.

cmb-infographie-organic wines

През миналата година домакин на CMB 2016 г. беше град Пловдив. В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от България, с 257 мостри. Родните вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold).

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Share
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с