fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

38 български изби на Concours Mondial de Bruxelles във Валядолид

38 български изби на Concours Mondial de Bruxelles във Валядолид

Blog thumbnail

24-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles (CMB) започва на 5 май във Валядолид, Испания. В състезанието се впускат 9080 вина от 50 държави. Медалите ще се определят между 5 и 7 май, когато 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери от цял свят ще оценяват вината. Две нови категории – за стара реколта и за органични вина, се представят за първи път през 2017г.

България е сред топ 10

„България е сред топ 10 на държавите, подали най-много мостри за Конкурса тази година“, коментира Меглена Михова от Probegex. „Нареждаме се на 7 място, със 146 мостри, след най-големите страни – производителки в света: Франция (2481 бр.), Испания (2002 бр.), Италия (1364 бр.), Португалия (1084 бр.), Чили (301 бр.), Китай (255 бр.) и Южна Африка (159 бр.).

cmb-graphica-countries
Производителите от България

Участниците от България са 38 и сред кандидатите за медали са и вина от типично български сортове като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В надпреварата ще участват и български био вина.
България е единствената страна в Източна Европа, която участва с толкова много мостри в Конкурса три поредни години.
За сравнение, преди 5 години, през 2012 г. страната ни е била на 16 място и е участвала в Конкурса само с 48 вина от 7 производители.

Други интересни тенденции са запазването на Франция като водещ участник в CMB и през 2017 година по брой на подадените мостри следвана от домакина Испания, който се нарежда на второ място. И тази година мострите от Китай са с над 100% ръст спрямо 2016 г., което се обяснява с два факта. Първият е, че на този пазар медалите от CMB се оценяват много високо. Вторият е нарастващото производство и потребление на вино в Китай. „Някои китайски дистрибутори изискват едно вино да е спечелило медал от международно състезание, за да го добавят в портфолиото си“, коментира Томас Костенобъл, изпълнителен директор на CMB.

За първи път в Конкурса тази година участват държавите Азербейджан и Андора.

80% повече брой мостри на органични вина и вина от стари реколти са подадени тази година в сравнение с последните три години, посочват организаторите. Според Томас Костенобъл популярността на тези типове вино се дължи на големия интерес на потребителите към тях.

cmb-infographie-organic wines

През миналата година домакин на CMB 2016 г. беше град Пловдив. В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от България, с 257 мостри. Родните вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold).

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *