fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Винен и религиозен туризъм – 3 дестинации

Винен и религиозен туризъм – 3 дестинации

Blog thumbnail ,

С наближаването на Великден ми се струва подходящо да ви споделя няколко дестинации, в които ще можете да посетите, както едни от най-красивите манастири в България, така и да се отбиете в някоя винарска изба. Разбира се не чакайте точно Великден, за да реализирате някой от тези турове, тъй като едва ли ще има кой да ви посрещне и отдели необходимото време. По време на големи празници по-малките изби не са отворени, но остават не малко такива, които имат ресторант и хотел и са отворени постоянно.

Ето и няколко идеи за винени дестинации с посещение на манастир:

Меди Валей и Рилският манастир

Рилският манастир е най-големият манастир в България и е добре позната дестинация, както за българи, така и за чужденци.  За да направите пътуването си до там още по-интересно, отбийте се и до Винарска изба Меди Валей. Тя се намира в с. Смочево (област Кюстендил), само на 5 км от автомагистрала Е-79. В комплекса ще ви посрещне Роси, която ще ви направи чудесно въведение не само във философията и вината на Меди Валей, но и в Долината на Струма, тъй като от тук започва този лозаро-винарски регион. Главният технолог на винарната е Стойчо Стоев, който освен доказал се през годините енолог е и първия винифицирал професионално сортът Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и Валдегие) през 1999г. Освен този типичен за долината сорт, ще може да опитате Вионие, Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон, Сира и др.

„Виното не е произведение на изкуството, нито е обикновен продукт. То е тайнство и вълшебство, то е претворената в неповторими багри, аромати и вкусове слънчева енергия…“ Ст. Стоев

winetours.bg - Меди Валей

winetours.bg Medi Valley

меди валей

winetours.bg Rilski Manastir

Вила Мелник и Роженският Манастир

Роженският манстир „Свето Рождество Богородично“ се намира до с. Рожен на 6 км от гр. Мелник. Преди да стигнете до манастира или на връщане, отбийте се във Вила Мелник. Избата е построена през 2013г. и от самото си създаване работи активно за популяризирането на винения туризъм в региона. Ако сте от запалените вино туристи, вероятно вече сте посещавали избата, но вината и събитията, които се организират от собствениците сем. Зикатанови, определено ни дават поводи да се завърнем отново там.

За Мелнишкия край един ден едва ли ще ви стигне, така че може да останете в района и да посетите поне още една изба. Подходящо място за нощувка е Динчовата къща в с.Рожен. Там ще можете да си резервирате дегустация за вината на Винарна Орбелия, чиято изба се намира в с. Коларово до гр. Петрич.

villa-melnik-harvest-1
Вила Мелник

winetours.bg Rojenski manastirwinetours.bg - Роженски манастир 1

winetours.bg Роженски Манастир

Вила Юстина и Араповският манастир

В района на Пловдив най-популярния манастир, а и втория по големина в България е Бачковския манастир. За него и производството на манастирското вино ви разказах в статията „Манастирско шушукане“. Той може да е отделна дестинация, но за тези от вас, които търсят някое по-спокойно място бих препоръчала Араповския манастир „Света Неделя“. Той се намира край село Златовръх (гр. Асеновград). Феновете на българското кино ще го разпознаят веднага от култовия филм „Дами канят“.

Малко преди да стигнете до манастира от дясно на пътя ще видите и сградата на Шато Асена, която би било идеалното съчетание от гледна точна на близката локация. Но за малки групи, дегустации в тази изба не се предлагат. След посещение на манастира може да се отправите обратно в посока Пловдив и след това да поемете околовръстния път в посока гр. Перущица. След него се намира с. Устина и Вила Юстина. Винарната е отворена целогодишно и е необходимо само да се обадите предварително, няма значение дали сте двама или цяла компания, ще ви посрещнат в дегустационната, а при желание може да си направите и пикник сред лозята. Един път в месеца там се организират тематични обеди.

villa Yustina - winetours.bg

вила юстина лозя

Едва ли ще ви стигне един ден за и за двете дестинации, защото ще ви се прииска съботният обяд да бъде доста дълъг, а винарската изба предразполага за това. За по-големи компании, може да наемете къщата на Вила Юстина в селото. Още едно предимство на винарната е, че откликват на всякакви щури идеи, като например йога сред лозята. Ако имате нещо наум, само си представете гледката към лозето от една страна и тази на Родопа планина от другата. А като се намеси и хубавото вино, всъщност на кой му трябва повод.

араповски манастир

араповски манастир музей
Музей Кулата на Ангел Войвода

Надявам се тази статия да ви е дала нови идеи за пътуване, а ако имате свои открития, споделете ги в коментар. Виното сближава!

Ако тази статия ви е вдъхновила за пътуване или искате да направите оригинален подарък за дегустация в някои от изброените обекти, вижте нашите предложения на shop.winetours.bg 

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

За автора

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *