fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Tochka на пресичане между виното и преживяването в Типченица

Tochka на пресичане между виното и преживяването в Типченица

Blog thumbnail ,

През последната година Северозападът се заяви категорично на винената туристическа карта на България с поредица от успешни стъпки в обединението на винарските изби в района, празника на Врачанския мискет на Голяма Богородица и с богатото разнообразие на винени приключения. 

В проучване на новите възможностите за преживявания в района тръгваме и ние, а крайната ни цел е винарска изба Типченица. Защо точно там – ще попитате? 

Краткият отговор: Познаваме и харесваме вината на избата, подражаваме им на устойчивия подход в отглеждането на лозята и предлагането на вината в бутилки за многократна употреба, уважаваме социалната им отговорност и честно казано, с нетърпение очаквахме да отворят врати за туристи. Дългият отговор излагаме в тази статия.  

За избата и историята, която пазят

Винарна Типченица носи името на селото, в което се намира – с. Типченица, Врачанско, само на 54 км от София. И тази част на България е белязана със славно минало в лозарството и винарството, но забележителна част от него е периодът, в който Типченица е център на пепиниерството (създаване на лозов посадъчен материал). След унищожителната филоксера лозарството в района се съвзема с бързи темпове, а с. Типченица става първия и основен за района лозарски център, в който се създава облагороден посадъчен материал (млади лозички за засаждане). Именно в една от старите пепиниери в селото днес се помещава винарската изба, носеща спомена за този поминък, но със съвременна визия и привкус. 

Въпреки по-дългата си история като винопроизводител, приемаме, че избата се възражда през 2018 г, когато старите технологии отстъпват място на съвременните такива и когато отговорната задача да твори и създава качествени вина в къси серии поема Надя Минева. Тя е дипломиран биотехнолог със специалност винарство, с дългогодишен опит в други винарски изби и с беценна специализация в Монпелие, Франция. 

Лозя високо в небето

Лозовите масиви, част от които са сертифицирани като био, са разположени на хълмисти местности над селото, на забележителната надморска височина на някои от тях от 600 м. В собствените си масиви от 280 дка отглеждат характерните и безценни местни сортове Врачански мискет и Рубин и международните Шардоне и  Каберне совиньон. Поради по-хладния климат и високата надморска височина гроздоберната кампания стартира по-късно и продължава до средата на октомври. От гледна точка на туризма това е добра възможност, тъй като най-желаният период за посещения в изби и тиймбилдинги – гроздоберната кампания, се удължава.

Биологичното земеделие става все по-актуална тема и когато говорим и призоваваме към такова, трябва да познаваме тематиката. А тя е, че не всеки климат е подходящ за биоземеделие. И тук предизвикателствата са големи – голяма влажност, недостатъчна проветривост на някои лозя, глинести почви, което налага някои от масивите да преминат към конвенционално земеделие, за да бъдат съхранени. А когато носиш устойчивостта и отговорното отношение към природата в сърцето си и трупаш последователи, това се вижда във всяка стъпка към крайния продукт, за което ще разкажем по-долу.

Местните сортове като част от културното наследството и съвременното вино

Не случайно обръщаме внимание на местните сортове! Те се срещат в различна стилистика във всяка една от трите им серии и присъстваха в чашите ни по време на дегустацията в дегустационната зала…и в избата….и във вината, които отнесохме за вкъщи.  

Врачанският мискет е сорт, характерен за района и чийто произход е неустановен. Ето защо се счита за български. Като другите местни сортове, позагубени по време на филоксерата и целенасочено пренебрегвани по време на социализма, днес този сорт бележи ренесанс и предизвиква както технолози като Надя да опознават потенциала му, така и винените любители да опознават различните му лица. 

Рубинът от своя страна е плод именно на научната дейност в лозарството по време на социализма, в Института по лозарство и винарство в Плевен, получен в резултат на хибридизация на сортовете Небиоло и Сира и утвърден като нов и оригинален сорт през 1961. Рубинът е разпространен в цяла България, но спокойно можем да кажем, че във Врачанско той е на родното си място. 

Различните лица на местните сортове - дегустацията

Не само стиловете вина на Типченица са различни, но и начинът им на предлагане за дегустация в дегустационната зала. 

Свежите бели, розови и червени вина от серията Tochka бяха сипани от системата за наливане от кегове под инеретен газ, която познаваме от винения бар на избата – Garafa, в София. Иновативна за България система, която позволява съхранението на вина в големи кегове и предлагането им в наливно състояние в бутилки за многократна употреба. Провокирана от чисто екологични цели за намаляване на стъклените опаковки (бутилка, етикет, капсула, тапа, кашон), както и въглеродните емисии, свързани с транспорта и изработката им.

В полза на туристите е фактът, че могат да дегустират и да си закупуват качествени вина от серията Tochka, без разлика във вината в бутилка и в наливно състояние, заплащайки единствено за виното и избягвайки изхвърлянето на стандартната бутилка след консумацията. Единствено им е необходима бутилка за многократна употреба, но от Винарна Типченица и за това са се погрижили – срещу депозит получавате такава. Е, столичани имат огромното предимство, защото могат да си напълнят бутилките и в магазин Garafa в София.

Вината, отлежавали в бъчви, дегустирахме директно от бутилки, но забележете – дори и стандартните им бутилки са олекотени.

Врачански мискет Tochka 2022  е вино с бледожълтеникав цвят със зеленикави оттенъци, с богат цветист аромат,  праскова, цитруси на вкус и лека пикантност.

Врачански мискет Oak Barrel 2021 е изключително лимитирана серия и е отлежавало 6 м във френски бъчви. Цветът му е сламено-жълтеникав, а ароматът му богат и разкриващ се постепенно след всяко завъртане на чашата. Липа, дюля, сладко от смокини, рачел и сладки подправки превземат аромата и вкуса на виното. Едно прекрасно лице на сорта, който се надяваме да продължават да показват и за в бъдеще.

Оранжевото вино от сорта е много различно от други оранжеви вина в страната  и впечатлява с елегантност, ефирен нос и аромат, напомнящ на шери, кайсиев мармалад и липа, лека фенолност на вкус. Именно това вино грабна наградата за Най-добро оранжево вино на “Балканския винен фестивал” през 2023 г.

По време на разходката ни в избата с чаша в ръка стартирахме и дегустацията на вина от Рубин и именно в един от съдовете открихме бял рубин… Да, бяло вино от Рубин в купаж със совиньон блан! Чудно, интересно, различно … повече няма да издаваме, а ще ви оставим в очакване да излезе на пазара.

В дегустационната продължихме с розе рубин Tochka 2022, отново от системата за съхранение в кегове и което лично си наляхме. Вино със средно интензивен розов и красив цвят,  с аромати на горски плодове, отчетливи ягода и череша, землисти тонове и свежест във вкуса. Коренно различно от розе рубин Oak Barrel 2022- комплексно, кафе, мока, ванилия, индрише, пудра захар, сладки подправки, заоблено тяло и създаващо желание да отпием още…и още… 

Червеният рубин в серията Oak Barrel определено е вино с потенциал, носещо всички достойнства на червения представител на сорта. Синя слива, черница и касис са плодовете, които превземат носа, както и добре вплетен аромат на опушено, ванилия и сушени листа от тютюн бъчвата. Добре структурирано тяло, което ще омеква с времето, а вкусовите плодови аромати добре се допълват от сочното тяло и сладката ванилия, зърна от кафе и ядки. 

Всъщност сериите на избата са четири:

Vratitza и TI-RE са серии вина за търговски партньори на избата, като гроздето за тях е от собствените лозя над селото. В Tochka са бутиковите вина от български и международни сортове, които творците от Винарна Типченица подбират от собствените или от други лозови масиви в региона, а в Oak Barrel са отлежалите вина в дъбови бъчви. Но ние избрахме именно различните вина от двата местни сорта, които да включим в пакетите, които да предложим в нашия онлайн магазин за винени преживявания.

Tochka на пресичане между виното и преживяването

Винарна Типченица вече се радва на новата си красива и уютна дегустационна зала за 20 човека. Разчупена, оцветена в естествените природни цветове – кафяво и зелено, дегустационната зала е библиотеката на избата, в която всеки посетител може да намери своята любима “литература”. След разходката из избата, водена от технолога, туристите могат да се насладят на вината им, представени от винения специалист и да съчетаят с млечни и месни мезета от местни производители, поднесени в плато фузирана бутилка за вино (стопяват използвани бутилки, давайки има втори живот).

 В процес на изграждане са 5 стаи за гости, ресторант, co-working пространство, музейна част за съхранение на историята на пепиниерстовото в селото и няколко къщи за гости. А предпоставки за по-дълъг престой в района има много. Врачанският Балкан крие изключителни възможности за приключение, природно – исторически забележителности и винарски изби за посещения – Пещера “Леденика”, пещера “Темната дупка”, Черепишки манастир, водопади, еко-пътеки, паметници и по-малки манастири. 

Чудна локация за тиймбилдинг!

0 Waste, Better Taste

Инициативата 0 WASTE, BETTER TASTE на Winetours.bg и Winetourmaker.com има за цел да вдъхнови повече винарски изби да кажат НЕ НА ПЛАСТМАСАТА В ДЕГУСТАЦИОННАТА ЗАЛА, а Винарска изба Типченица и бар Garafa са сред винените обекти, които не само не използват пластмаса, а се опитват да ограничат и стъклените бутилки за еднократна употреба или да им дадат втори живот. Отличен пример за устойчиво замеделие, туризъм, регионално развитие и социална отговорност към местното читалище и други значими обекти за селото.

Винена дегустация на местни сортове в Типченица и 2 вина за вкъщи
Опознайте вината на Врачанския Балкан в Типченица, дегустация 0 Waste Better Taste

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *