fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Where in Sofia

Къде в София можем да дегустираме вино?

Къде в София можем да дегустираме вино?

Where in Sofia ,

Къде в София можем да дегустираме вино?

Винените листи по ресторантите в София са несъмнено по-разнообразни от тези в по-малките градове, дори и в един от най-винените региони на България като Пловдив. И ако изборът на виното за вечеря е водещ, то и изборът на ресторанти в столицата е голям. В помощ на ценители на български вина е създадената наскоро Градска винена карта, която обхваща всички ресторанти, в чиито винени листи доминират количествено качествени местни вина.  

Е, много столичани веднага ще ни опровергаят, но е истина, че многообразието на винени места в столицата си е повод за благородна завист от винените любители от другите градове. Не е учудващо, че и локациите, в които можете да отидете на винена дегустация не са никак малко. Ето няколко идеи къде в София да (си) подарите дегустация на български вина, да получите интересна и любопитна информация за вината, избите и районите, с каква храна да ги комбинирате, че дори и да изберете следващата винена дестинация, която да посетите. 

Vino Orenda Wine Shop

Vino Orenda е първият специализиран магазин само за българско вино, чиято селекция включва над 300 вина от над 50 производители – малки, семейни изби, лимитирани серии и малки проекти. Вече повече от 12 години търсят, селектират, издирват и адмирират работата с типични редки български сортове. Собственик на магазина е Асен Цеков – винен специалист, сладкодумец и радетел на българското вино, който води винените дегустации и организира срещи на винените любители с редки български вина. Ако все още не сте били част от Софийски квартален Tour de Зарезан, организиран от Vino Orenda, не пропускайте тазгодишното издание на 10-ти февруари. А с повод или без повод, винаги може да посетита магазина на бул. „Македония“ 50А за една чудесна среща с Асен и неговата селекция от 5 вина за дегустация.  

Cellar 52

Cellar 52 е място, където се разказват историите на подбрани и вълнуващи вина от малки занаятчийски производители от цял свят. Винена селекция от над 1000 вина, които сами подбират, пътувайки из цял свят и внасят в България/

Екипът на това винено място се състои само от винени професионалиста: Благой Кузмански – сомелиер и wine buyer, Никола – собственик на ресторант, Деница – винен експерт и Росица – винен пътешественик и експерт. Пространството е както винен магазин, където човек може да избере вино от богатата селекция, така и винен бар със селекция от 150 вина на чаша. Винолюбителите имат достъп до редки вина, които могат да дегустират, преди да закупят такива и да обогатяват както небцето си, така и винената си култура. А всичко това е възможно с Coravin – винената система за дълготрайно съхранение на вината. 

В Cellar 52 можете да дегустирате както великолепни български вина от малки производители, така и да пътешествате из класическите винени региони като Бургундия, Тоскана, Калифорния, Лоара, Долината на р.Доуро и други. Често организират и тематични дегустации, водени от самия Благой Кузмански. 

Виненият магазин се намира на ул.Оборище 52, гр. София и ви очакват от 11:00 до 22:00 ч. 

Apollowine shop

Ако сте истински фенове на виното, няма как да не сте попадали на онлайн магазина на Apollowine. Създателите му вече 10 години популяризират българските вина със своя онлайн магазин, водят винени обучения, журират на международни винени конкурси и са истински посланици на родните вина. Имат свой собствен бранд Wine hippies, а всяка година правят и селекция Apollowine Online Selection, която вече можете да откриете и на място. 

През 2023 отвори и първия им физически магазин, който е чудесна локация и за винени събития, дегустации, обучения и презентации. Винената селекция от български и чужди вина е забележителна, а дегустациите са ароматни и вкусни, образователни и със сигурност весели. А дали ще опознаете българските вина или ще предпочетете среща с “непознати класики”, избирате вие. Можете да откриете магазина на бул. Константин Величков 49, а ексклузивните им предложения за дегустации тук:

Tempus Vini Wine Point

Tempus Vini Wine Point е винен магазин, разположен само на няколко преки от пешеходния булевард на столицата, в район, известен с изисканите си ресторанти и бутици – ул.Княз Борис 81. Предлагат изобилие от качествени и интересни вина, които съхраняват в собствената си изба и които можете да опознаете по време на винена дегустация, водена от собственика на местенцето. Тук можете да се запознаете с различите винарски региони, историята и винената култура на красива България, дегустирайки 5 автентични сорта за страната като различните Мискети, Широка мелнишка лоза и нейните деца, Мавруд, Гъмза и Рубин. Вината са акомпанирани с местни сирена, занаятчийски хляб и минерална вода.

Sofia Wine Walk

Sofia Wine Walk не е място, а пътешествие из няколко винени обекта в София с кратки пешеходни преходи между тях.  По време на тура ще опознаете 3 градските винени обекта в столицата, с афинитет и професионално отношение към българските вина. Ще дегустирате по 2 вина във всеки винен бар/ресторант, на места поднесени с подходящи малки хапки, а виненият специалист и основател на Sofia Wine Walk – Павлин Иванов, ще ви разказва за българското вино, сортове, изби, райони и друга любопитна информация. 

Прекарайте близо 2 ч и половина в света на българското вино, с лека пешеходна разходка между обектите не повече от 10-20 минути. Достатъчно време за освежаване на ума и наслаждаване на красива София. Крайната цел е едно незабравимо преживяване на гостите и лично отношение към всеки един от тях. 

Wine Generator – Wine Bar & Shop

Разположен на много комуникативно място, винен бар Wine Generator e най-новата рожба на екипа на DiVino. Винен магазин и бар, в който всеки винен район в България е намерил своето място на стените, а селекция от над 150 вина е направена от винените специалисти, които пътешестват и описват своите винени преживявания в списанието си DiVino Magazine и ежегодно класират български вина в своята престижна класация DiVino TOP 50. Освен големият избор на бутилки за вкъщи или са консумация на място, и предложенията за вино на чаша не са малко. Всяка седмица организират лична среща на столичани с различни винарски изби, давайки трибуна на винарите да представят лично своите вина. Освен малки български винопроизводители, тук ще откриете и фермерски продукти, които оформят вкусни плата, за едно добро съчетание между тях.

Както написахме в увода, изборът на места е голям и изброените дотук далеч не ги изчерпват. Очакваме новия бар “Още вино” да отвори врати, както и смело можем да препоръчаме “Grape Central” и “Mini.Bar”. A останалите, които не са споменати, можем само да си пожелаем скоро да посетим и да споделим лични впечатления. 

Коментар
DB7
Отговори

АДРЕС WINE GENERATOR

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *