fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Професия Винен гид – Мария и Елена от Вила Мелник

Професия Винен гид – Мария и Елена от Вила Мелник

Blog thumbnail

Една от първите изби в района на Долината на Струма, развиваща винен туризъм, е Вила Мелник. Намира се до с. Хърсово ( гр. Мелник) и разполага с дегустационна зала с прекрасна панорама към собствените лозя на избата. Календарът от събития на Вила Мелник е разнообразен – от празнуване на Лазаровден до  July Morning над Лозята и много други. Освен за специални поводи, избата е отворена целогодишно и за индивидуални и групови посещения и дегустации.

villa-melnik-harvest-1

Срещаме ви  с Мария и Елена, които изпълняват професията винен гид във Вила Мелник. Те обикновено ни разказват за пътя на виното, съпровождат ни през подземните тунели на избата и ни представят вината. Но днес ще ни разкажат малко повече за себе си.

 • Разкажи ми на кратко за теб

ЕЛЕНА: Казвам се Елена Соловьова. Живея от 20 години в България, родена съм в Далечния Изток, говоря свободно на български, руски и украински. Имам техническо образование.

Elena Villa Melnik
Елена Соловьова, винен гид във Вила Мелник

МАРИЯ: Мария Танчева, с историческо образование и интерес в обслужващата сфера. Говоря английски и гръцки език.

Maria - Villa Melnik 1
Мария Танчева, винен гид във Вила Мелник
 • Как започна работа като винен гид?

ЕЛЕНА: Започнах работа  във винарска изба ВИЛА МЕЛНИК преди 5 години. Знаех съвсем малко за винопроизводството. Колегите ми са изключително запалени по виното. Слушах ги, наблюдавах ги.  Ставаше ми все по-любопитно и интересно. Усетих магията на виното. Сега съм влюбена в него, следвам го от лозичката на полето до крайния резултат виното – напитка с Божествен произход.

МАРИЯ: След завръщането си от Кипър, където живях и работих около 6 години, исках да продължа да работя  с чужденци и да комуникирам не само на български и това беше една от малкото работни позиции в нашия район, която ми даде такава възможност.

 • Коя е най-интересната случка при посрещане на винени туристи? Или най-забавната?

ЕЛЕНА:  Всяка среща с виненолюбители  е уникална и интересна. Трудно ми е да отделя една . Хората са различни,всички са водени при нас от любов към виното, всички оставят в нас хубава следа, а ние събираме  многолик пъзел от хора, опитали нашето вино.

МАРИЯ:  Когато туристите и винолюбителите, учейки се да дегустират, започват да откриват ароматите и вкусовете, които няколко секунди преди да опитат от виното, ти  си им обяснил, че ще усетят. Просто са възхитени и много изненадани и забавни, разбира се!!!

 • Кое те привлича най-много в тази професия?

ЕЛЕНА: Общуването с хората, общуването с виното и това, че мога с помощта на Мелнишкото вино да се потопя заедно с  гостите ни  в духа на Мелнишкия край, който е благословен.

МАРИЯ: Приятното и позитивно чувство, което ми дават хората, докато се наслаждават на виното и на историите за него и лекотата, с която минава денят ми с тях.

 • Кое според теб най-много очарова винените туристи при посещението и дегустацията?

ЕЛЕНА: Смятам, че най- много нашите гости са очаровани  от самото място- красотата на Мелнишкия край, второто е топлото и гостоприемно посрещане, което даваме. В нашата винарна гостите могат да видят всеки един етап от създаването на виното и това им дава нови знания и представи. Най-важното е уникалните качества на вината от местните Мелнишки сортове.

МАРИЯ:  Мога да дам пример само от опита си във винарска изба ВИЛА МЕЛНИК, а там всички  обожават вино от сорта Мелник 55, направено в нашата изба, от нашите лозови масиви.  След тестването му вече района, гледките, мястото им се струват магични и легендите оживяват. Просто е приятно да ги замайваш… в хубавия смисъл на думата

 • Как си представяш винения туризъм в България след 10 години? И кои са най-важните предпоставки, за да се случат твоите прогнози?

ЕЛЕНА: ВИЛА МЕЛНИК е проектирана и построена така, че да създава условия за винен туризъм. След 10 години мисля, че ще има все повече такива винарни като нашата. Смятам, че България ще е световен лидер в производство на висококачествени вина, защото има огромен потенциал.  Виждам как все повече и повече хора  се влюбват във виното. Ще се увеличи потокът на винените туристи, а за да се случи това, трябва да полагаме усилия в популяризирането на българското вино, да помогнем на хората да открият магията на виното, да обърнем внимание към българските местни сортове – богатството на тази прекрасна земя.

МАРИЯ:  След 10 години винена дестинация номер 1 в Европа да е Долината на река Струма.

 • Твоят съвет към хора, които биха искали да се започнат работа като „винен гид“:

ЕЛЕНА: Съветът ми е: Не се колебайте! Няма по-интересно, по-увлекателно нещо в този живот от това да общуваш с хората и виното! И не забравяйте – „Във виното е истината!“

МАРИЯ:  Съветвам ги да научат  повече за лозето  и винените сортове, да тестват много вина, да знаят много за района, в който работят, за историята и постиженията му, да се запознават с повече винени дестинации. Виненият гид е не просто човекът, които знае много за виното. Виненият гид е лицето на виното, на района, на България. Ако това ви допада и го умеете  – това е вашата професия.

Тази статия ви беше полезна?

 • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
 • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Коментари
Васил Петров
Отговори

В края на април посетихме със съпругата ми вила Мелник. Бяхме разведени от Елена която беше много добре подготвена с дългогодишен опит. По отношение на чистотата всичко беше на ниво. Асортимента от вина е доста голям , но акцентът на Елена бе върху Руен, Широка Мелнишка Лоза И Мелник 55. Всеки вкус на вината при дегустацията е различен, но на мен вкусът на Мелник 55 е много добро. Има страхотен послевкус, остава много приятно усещане на небцето .
Всички отличия са напълно заслужени.
Всяка реколта от вина е специфина за самата година.
Горещо препоръчвам на всеки ценител на вина да посетите тази винарна.

  Гергана Тодорова
  Отговори

  Благодаря ви за споделеното мнение, Васил! Винените гидове са посланици както на марката, така и на винената култура и имидж на България.започнахме тази поредица, за да ги поздравим за чудесната работа!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *