Предстои ни един наистина интензивен и вълнуващ уикенд. 3 дни, в които ще се изправим пред над 70 изби от цяла България и повече от 400 вина.
Как да изберем това, което най-много си заслужава да опитаме и как да организираме времето си, което на Дивино обикновено никога не стига.
Ето няколко съвета от опита ми през последните години на Divino:
Задължително посетете предварително страницата на събитието.
Организаторите тази година са улеснили подбора ни на вина, които да опитаме. Както и на самото изложение, така и в сайта, избите са подредени по региони като под всяка изба излиза списък с вината, които ще бъдат представени на изложението. Само с няколко клика ще може да набележите вината, които ви интересуват. Например, ако търсите сорт Руен, може да видите коя изба в Долината на Струма го предлага и да не губите време на самото изложение. Линк към списъка с изби на DiVino.Taste
Намерете кои изби предлагат любимия ви сорт.
Може да се окаже трудоемка задача да селектирате всички, особено ако любимият ви сорт е Совиньон Блан или Мерло, но усилието си заслужава. Направете си списък с избите и опитайте любимия си сорт последователно. Ако преминавате от изба на изба, опитвайки всички вина наред, едва ли ще може да си направите правилни изводи, а и сполучливи покупки накрая. Миналата година опитах това с Мелник 55, който по предварителните ми проучвания се оказа най-добре представения местен български сорт.
Запомнете: По-добре е да опитате по-малко вина, но по-качествено.
И в този ред на мисли,
Поставете си реалистични цели.
Ако тръгвате с мисълта, че сте способни да изберете вината за винената си листа или лична колекция за един ден, то по-добре се примирете с провала отсега или с посредствеността на резултата.
Не забравяйте да споделите намерението си да посетите Дивино с приятели.
Все пак най-хубавата страна на виното е споделянето. Запалете и други с каузата „българско вино“, особено тези, които наскоро са ви се хвалили как са опитали вино със син или зелен цвят. Покажете им истинският вкус на виното. А ако намерите любими вина на изложението, не го крийте, социалните мрежи са жадни за нови вина.
Обърнете внимание на малките изби.
Някои от тях ще намерите много трудно извън рамките на изложението. Отношението ни към точно тези винари променя облика на винените ни региони и спомага за тяхното развитие. Те са чарът и есенцията на всеки винен тур. Как да ги познаете? Не са във всеки магазин и нон-стоп и не са проекти за престиж и разнообразие. Но точно те носят промяната. Бъдете част от нея.