fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Етно музика с джаз в Орбелус

Етно музика с джаз в Орбелус

Blog thumbnail

Орбелус Ритъм & Вино е първият по рода си балкански пролетен фестивал, който обединява ритмите, виното и природата от красивите земи на България и граничещите с нея държави. На първото издание гости ще бъдат вината и музиката от Гърция и Република Македония.

Орбелус Ритъм & Вино ще представи три виртуозни трио-групи от три страни и виждането им за преплитането на етно музиката с джаза.

Теодосий Спасов и неговият необикновен стил, синтезиращ в себе си традиционен фолклор, джаз и класическа музика са добре познати на българската публика. Виртуозен изпълнител на кавал, той първи започва да изпълнява джаз на този инструмент, а в последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. За стила му на изпълнение се говори като за нов стил в джаза. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Има издадени над 20 компакт-диска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Влатко Стефановски и неговата акустична китара събират хиляди фенове по света. Уникалният му стил на свирене показва не само техническа, но и емоционална виртуозност. В музиката си той събира Изтока и Запада, рока и фолклора. Роден в Прилеп, в семейство на театрали, Влатко Стефановски свири на китара от ранна възраст. През 1976 година основава (вече) легендарната група „Леб и Сол“, с които издава 14 албума. Следват изключително успешни солови албуми, а днес популярността му е световна. Многобройните му съвместни изяви включват реномирани имена като Лондонския симфоничен оркестър, Лайпцигския симфоничен оркестър, Филхармонията на Монте Карло, оркестър „Tonkunstler“, Виена, оркестър „Симфониета“, София, Словенската филхармония и много други.

Танос Ставридис обединява джаза и етно музиката чрез акордеона. Роден в Лангадас, Централна Македония в Гърция, Танос започва да свири на акордеон на шестгодишна възраст. Завършва музикалния факултет на Аристотел Университет в Солун. Участва в многобройни концерти и фестивали из Гърция и Балканите, основава хора на Лангадас, чийто ръководител е до днес, преподава в Консерваториите на Атина и Солун. Един от основателите е на Асоциацията „Приятели на джаза“ и на Гръцката Аосциация на учителите по акордеон. В началото на 2017 е номиниран за наградата на Немската музикална критика в категорията „Световна музика“.

Първото издание на Орбелус Ритъм & Вино стартира на 13 май, събота, от 16.00 часа пред винарска изба ОРБЕЛУС, с. Кромидово., а за 14 май, неделя от 10 часа до 15 часа можете да избирате между: посещения на избата, дегустации или пикник сред лозята.

ПРОГРАМА
13 май 2017:
Музика
Три Трио-групи от Три страни

Теодосий Спасов ТРИО (България)
Танос Ставридис ТРИО (Гърция)
Влатко Стефановски ТРИО (Република Македония)

Вино

Избите “Орбелус”, “Тиквеш” и “Хадживаритис” ще покажат автентичността на вината от региона. Мелник, Вранец и Негоска са само част от сортовете, които ще можете да дегустирате.

Място

Впечатляващата изба-бъчва на ОРБЕЛУС ви очаква на 13 май от 16.00 ч. нататък. Адресът ни е: село Кромидово, община Петрич, област Благоевград. Координати: N – 41°26’765, E – 23°21’620

Orbelus-melnik

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *