fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
orbelus festival 2019

Балканският пролетен фестивал Орбелус Ритъм & Вино завихря емоциите за трети път

Балканският пролетен фестивал Орбелус Ритъм & Вино завихря емоциите за трети път

orbelus festival 2019

За трета поредна година ще се проведе балканския винен фестивал Орбелус Ритъм & Вино. Почитателите на хубавото вино и музика ще могат да се настанят отново на поляната пред голямата бъчва на 11 май 2019 година. Този пролетен празник традиционно обединява ритмите и виното от красивите земи на България и граничещите с нея Гърция и Северна Македония.

Специални гости са тримата любимци на Балканския полуостров: виртуозните етно-джаз музиканти: Теодосий Спасов, Влатко Стефановски  и Танос Ставридис.

За изпълнителите

Теодосий Спасов и неговият космически стил, синтезиращ в себе си фолклор, джаз и класическа музика са ценени от уважаващата традициите българска музикална публика. Виртуозен изпълнител на кавал, той първи започва да изпълнява джаз на този инструмент, а в последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал.

Уникалният стил на Влатко Стефановски показва не само техническа, но и емоционална виртуозност. В музиката си той събира Изтока и Запада, рока и фолклора. Роден в Прилеп, в семейство на театрали, Влатко Стефановски свири на китара от ранна възраст. През 1976 година основава (вече) легендарната група „Леб и Сол“, с които издава 14 албума.

Танос Ставридис обединява джаза и етно музиката чрез акордеона. Роден в Лангадас, Гърция, Танос започва да свири на акордеон на шестгодишна възраст. Завършва музикалния факултет на Аристотел Университет в Солун. Участва в многобройни концерти и фестивали из Гърция и Балканите, основава хора на Лангадас, чийто ръководител е до днес, преподава в Консерваториите на Атина и Солун.

Орбелус, Флориан и Бовин ще покажат автентичността на вината от региона

Орбелус е винарска изба, която със сигурност ви е направила вече впечатление. Освен че е първата био-сертифицирана изба в България е и една от тези, които се посвещават активно на локалните сортове (Мелник 55, Широка Мелнишка лоза и Сандански Мискет). Намира се в Долината на Струма, край гр. Мелник. Този регион се характеризира със средиземноморски климат, почвите са песъкливи, а седемте планини, които го обграждат, допринасят за по-продължителен и топъл вегетативен сезон.

Изба Флориан се намира близо до гр. Солун. Тя е дело на немско семейство с дългогодишен опит във винопроизводството, което открива прекрасния тероар на Епаноми в северна Гърция преди няколко години и бързо спечелва симпатиите на местните винолюбители.

Изба Бовин, намираща се в Неготино, е едно от големите имена в Македонското вино. Основана е през 1998 година като първата частна изба в страната. Произвежда над милион бутилки и изнася в 36 страни, а сортовете, с които работи, се простират от вранец и смедеревка през каберне совиньон и мерло до санджовезе и пти вердо.

Кога11 май 2019 (събота), от 18.00 часа
Къде: пред винарска изба ОРБЕЛУС, с. Кромидово, община Петрич, област Благоевград
Вход: 15 лв.

Осигурен е транспорт до мястото на събитието от Сандански, Петрич, Мелник и Рожен. Часове и пунктове на тръгване – във Фейсбук-събитието на фестивала.

 Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *