fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Стопанство Мусачево – нова локация за дегустации край София

Стопанство Мусачево – нова локация за дегустации край София

Blog thumbnail ,

Отправяме се към Елин Пелин или по-точно към с. Мусачево и „100панство Мусачево“. Там се очертава да открием най-новата локация за дегустации и най-близката (по наши знания) до София.

sdr

Софийското поле и планинските региони са единствените зони на картата на България, които не са подходящи за винопроизводство, но ето че на около 15-20 км от София се появява малка винарска изба. През 2015г. се ражда идеята за производство на вина от малки партиди с гарантиран произход от Тракийската низина, Асеновград и Лесичово. Гроздето идва от тези места, а производството и бутилирането през 2016 г. се извършва във винарска изба, с която си партнират. От 2017г. има изградена мини винарна в с. Мусачево и вече вината се правят там. Сортовете, които се използват са Небиоло, Мерло, Каберне Фран, Каберне Совиньон и Сан Джовезе, Шардоне. Технологът на избата е Марияна Илчева.

Началото

Собствениците на „100панство Мусачево“ вече над 20 год. се занимават с производството на месо и месни изделия с гарантиран български произход от сертифицирани производители. Придържат се към български породи. Продуктите се продават чрез собствена марка верига магазини с марката “ Майстори Месари“ в София.

В с. Мусачево се намира ресторанта на стопанството, където може да опитате различни местни изделия, както и други продукти от региона. Наскоро завършва и реновирането на втория етаж, предназначено за дегустации на собствените вина.

musachevo

musachevo (4)

musachevo (1)
Ресторанта

Стопанство Мусачево има амбициите да развива винен туризъм и да посреща туристи за дегустации на вино и местни деликатеси. Скоро ще бъдат обявени и дегустационните пакети и предложения на стопанството.

musachevo-vina

Наблизо в с. Равно поле се намира Св. София голф клуб и СПА, с което може да съчетаете пътуването си до Мусачево. Близостта до автомагистрала Тракия също прави стопанството интересна и удобна отбивка, ако сте се отправили към дълъг винен тур към Тракийската низина или както в нашия случай, ако тръгвате от Пловдив към Видинско.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *