fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

До Беласица и обратно

До Беласица и обратно

Blog thumbnail

Когато човек погледне картата на България, в долния ляв ъгъл има една планина. Някои я наподобяват на красива девойка, други на могъща амазонка, и всичко това е вероятно плод на местния обичай да се пие вино вместо вода.

Беласица е най-стръмната планина в Европа, едновременно могъща и нежна, в чийто пазви се е скрила долината на река Струмешница, десен приток на Струма. Там в този триъгълник между Петрич, Сандански и Мелник се прави чудесно вино, а в подножията на Беласица, сред броеницата от девет села в известното Подгорие с виното се поднасят и любопитни кулинарни изкушения. За да стигнеш дотам, трябва да тръгнеш специално. Като Билбо Бегинс – дотам и обратно. И някъде там покрай изгасналия вулкан Кожух, където извират минералните води на Рупите, може да се почувстваш като в Хобитово. Вкусна храна, силно вино и смели хора с порядъчно чувство за хумор…

табела към водопадите
Tабела към водопадите
поглед към долината на струма
Поглед към долината на Струма
Легенди и реалност

Винарските традиции в Подгорието са отколешни. Носят се легенди как Георги Димитров специално е идвал в село Камена да взима с дамаджани от пивкото червено вино, смесица от сортовете Каменишка трънка и Вранец. Дори и днес в домашни условия се приготвят перфектни вина, по нищо не отстъпващи на произвежданите във винарските изби.

Къде да дегустираме вино и месни храни?

В Подгорието едно от най-подходящите места за винени турове е изба „Орбелия“. Създадена през 2013 г., изградена в стар възрожденски стил, избата предлага квалитетни вина с фокус върху местните сортове като Широка мелнишка лоза и Сандански мискет. Отворена е за посещения през делнични дни, а в уикендите винените турове стават след предварителна резервация. Намира се на входа на село Коларово.

Следващото село към планината е Самуилово, където задължително трябва да се отбиете в механата на Вальо Янкиш. Намира се срещу училището. Там може да опитате македонски суджук от пилешко месо, а ако се обадите предварително и поръчате някой от местните специалитети, няма да сбъркате. Едва ли сте яли пълнено пиле с кестени под връшник или подлучени тиквички. Има дори и ракия от банани, за десерт ще ви предложат грозде от асмата от сорта Пармак. Има и нелош избор от прясна риба от собствен рибарник.

Под Самуилово има два язовира за спортен риболов, където може да се надявате на добра слука. Във вировете на река Струмешница под вековните чинари се спотаяват едри мрени, кефали и щуки. За нощувка може да се доверите на къщата за гости на Вальо. Той е един от добрите познавачи на планината, води групи до най-интересните места, сред които са каскадата от седем Каменишки водопада. До първия от тях води еко пътека, която тръгва от центъра на Камена, но има достъп и от Самуилово. Планината Беласица има уникална природа, с изключително разнообразие от биологични видове, заради което е обявена за природен парк през 2004 г. В село Коларово се намира посетителски център за туристи към управлението на парка, където може да получите глобална информация за района и да си изберете пешеходни маршрути. Изградени са девет тематични пътеки, с любопитни имена като „Пътят на водата“, „Пътят на кестените“ или „Пътят на пеперудите“.

В този район са популярни Самуиловата крепост и Рупите. Там всеки турист задължително трябва да се отбие. Но има и още нещо, което не е съвсем популярно. Това е новата тематична карта за винен туризъм, която е издадена в началото на 2016 г. по идея на семейство Зикатанови, собственици на изба „Вила Мелник“. Картата обединява шестнадесет винопроизводители по долината на Струма, в седем от които има възможности за винени турове и дегустации. Отделно към тях има насоки към осемнадесет туристически обекта, сред които и един къмпинг. С подобна информация човек може да уплътни поне пет дни от ваканцията си в този район.

рупите
Рупите
саумилова крепост
Саумилова крепост

„Вила Мелник“ се намира на върха на един хълм между селата Виногради и Хърсово. Мястото е като излязло от приказките, с меките гънки на хълмовете със собствени лозя, общо 300 дка. Сградата е изградена съобразно модерните изисквания за винопроизводство, и веднага правят впечатление усмивките на домакините и техния далновиден подход към всичко. Изключително атрактивни са тунелите под избата, дълбани на ръка в характерните за мелнишкия край скали пясъчници. Портфолиото на избата е доста богато, като се залага както на старите местни сортове, така и на модерни западни еквивалентни, като например Санджиовезе и Вионие. Избата е отворена за посещения всеки ден от 9 до 19 ч.

В съседното село Кромидово се намира уникалната като архитектура изба Орбелус, която представлява вкопана в земята бъчва. В целия район между Сандански и Мелник има хубаво вино. Но всяко едно пътуване дотам и обратно  има своя край. И все пак обратно към големите градове минаваме през най-високо разположената изба по долината на Струма в началото на село Смочево.

вила-мелник
Вила Мелник
в тунела
В тунела на Вила Мелник
да завъртим малко
Да завъртим малко

Изба „Меди Валей“ е прекрасно място не само заради хубавите вина, но и поради ред други причини. Една от тях ни посреща на входа и почваме да си мислим, че имаме среща с фея. Нашият домакин Росица Атанасова с вродена грация ни развежда из технологичните тайни на известните вина на избата с брандове „A good year“ и „Ексцентрик“. След това, докато отпиваме на бара по чаша вионие, разбираме и някои от причините, поради които това място е магнит за хора като Росица. Гледката от панорамната тераса към Рила е неописуема, там някъде във високата част на Илийна река се намира Рилския манастир.

меди валей
Меди Валей
на бара
На бара в Меди Валей
роси и компания
Роси и компания
ексцентрично
Ексцентрично

Климатът е не съвсем планински, не съвсем равнинен, а храните тук са живи и истински. Благоевград е съвсем наблизо – с голяма студентска общност, културни събития и забавления. А и столицата София е само на един час оттук по магистралата. Зареждаме се с оптимизъм, че имаме бъдеще, дори и заради мечтите на хора като Росица. А изба „Меди Валей“ не фигурира във винарската карта на мелнишкия край, затова ѝ обърнете специално внимание. Поради ред причини, в които ще се убедите на място. Винени турове се организират с предварителна заявка, и може да се правят всеки ден.

И така, обратно към големия град, с надежда да се върнем назад към природата съвсем скоро.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Абонирайте се за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *