Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

10 прости правила при планирането на винен тур

10 прости правила при планирането на винен тур

      Ще отделя малко внимание на това, какво е хубаво да съобразите преди да тръгнете на винен тур, с което бихте си спестили доста време, нерви и може би средства. А именно:

  1. Изберете кой ще шофира – Локациите на повечето винарни изисква пътуване с кола, затова може би най-важното е да намерите такъв човек, който не обича вино или е достатъчно сериозен и стриктен в дегустирането му. Колкото и да се успокояваме, че количеството е нищожно, то при консумацията на 3 или 5 проби от две последователни изби, положението може да стане сериозно.
  2. След посещението и дегустацията вероятно ще ви се прииска да си купите бутилка вино, особено ако сте в малка винарна, чиито вина трудно се намират в търговската мрежа, а и с оглед на по-привлекателните цени. Така че пригответе се с хладилна чанта или стереопорена кутия, която дори и да не охлади до перфектните 16-18⁰С, поне ще предпази виното в багажника на колата ви. Или просто включете климатика и го дръжте на задната седалка скрито от слънчеви лъчи. Но така проблемът остава при спиране или изключване на климатика, особено ако сте тръгнали на лов за малки винарни, които използват по-малко филтрация и стабилизация на виното.
  3. Носете удобните обувки! Някои винарни ще ви предложат разходка из масивите им, което може да се окаже в непосредствена близост до производствената база, но не е задължително. Но дори и да изберете да не се ключвате в разходката, то винаги ще има нещо интересно в региона, което си заслужава да се види. Ако все пак не искате да се разделите с изискания си вид (винени туристи всякакви) или с обувките си „Маноло Бланик“, то вземете резервни или най-добре бинокъл, с който да гледате ентусиазираните си приятели, бродещи из лозето, докато се наслаждавате на чаша вино от винарната. Все пак кой е казал, че трябва да се интересувате от всички детайли по отглеждането на реколтата, важното е, това в чашата да ви харесва (а и фактът, че сте стигнали до винарната, само по себе си е достатъчно усилие).
  4. Задължително си направете резервация във винарната – това може да ви спести много главоболия и евентуално разочарование, ако ви върнат в последния момент. Колкото и да им се иска, не всяка винарна може да си позволи персонал, отговорен само за дегустациите и посещенията. А и дори и тогава, пак е необходимо да се обадите поне няколко дни предварително.
  5. Максимум 2-3 винарни на ден – Не забравяйте че дори и да сте шампиони в дегустирането, все пак виненият туризъм е за удоволствие, а повече от 2-3 винарни на ден би развалило идеята за релаксиращо и опознавателно пътуване. Първо: защото ще ви се иска да останете повече време от предвиденото и второ: защото дори и да не поглъщате виното, сетивата ви ще се уморят и дегустациите няма да са пълноценни. При дегустирането, сетивността ни се влияе не само от броя на опитаните вина, но и от храната, напредването на деня, умората от пътя и най-вече от емоциите. Така че: „Keep calm, there will be another wine tour!“
  6. Храна и престой – Проучете къде бихте могли да обядвате по време на пътуването, тъй като обикновено винарните са на отдалечени места и намирането на място за хранене може да се окаже трудно. На повечето места дегустацията е придружена с дегустационни хапки, но в някои райони единственият ви шанс да похапнете може да се окаже сандвич завит в салфетка от вкъщи. Съветът ми е, по възможност да си оставите винарните с изградена хотелска част за последна дестинация от деня.
  7. Направете проучване – Ако искате да минете за разбирачи, прочетете това-онова за дадената винарна и нейният асортимент, както и за характерностите в отглеждането на грозде в региона. Не е нужно, да се задълбочавате с много познания по темата, за да ви бъде интересно, просто проявете заинтересованост, така че после да не чувате всички термини за пръв път. В повечето случаи дегустациите и лекциите на гидовете са адаптирани тъкмо към широк кръг потребители, без кой знае какви познания. И аз не разбирам нищо от история, но съм ходила на Перперикон, Асенова Крепост, Бабини Видини кули и още много други. Така че няма страшно, специалистите ще ви покажат как се „върти чашата“.
  8. Спазвайте етикет – Дегустацията като част от винения тур си има правила като всяка друга дегустация. Така че се въздържайте се от силни парфюми, одеколони, репиленти и други. Свалките и комарите могат да почакат. Да дадем път на виното и неговите деликатни аромати. Няма нищо по-лошо от това някое вино да ухае на „Channel N5“.
  9. Питайте – Задавайте колкото се може повече въпроси. Все пак не всеки ден сте във винарна. Не се срамувайте да питате дори и елементарни на пръв поглед неща. Това показва заинтересоваността ви към представения продукт, така че смело с въпросите. Също може да питате и за други винарни и интересни места в региона, с които да съчетаете пътуването си.
  10. Споделяйте – Използвайте спомените си от направения тур, докато са все още пресни и споделяйте на воля, освен с приятели и близки може да споделите своите преживявания снимки и открития на Facebook страницата ни Wine tours in Bulgaria. Целта е всеки от нас: любител, ценител, познавач и обожател на виното да има своя принос в подобряване на качеството на виното и туристическата услуга.

Със сигурност има и още правила и полезни съвети, така че продължаваме с туровете и откривателствата по българския тероар.

chateau-burgozone

Share
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, автор и главен редактор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с