fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Какво е „BLANC DE NOIR”?

Какво е „BLANC DE NOIR”?

Blog thumbnail

Срещали ли сте този напис върху етикета на виното? Вероятно да, особено ако обичате пенливи вина и по специално Шампанско. Но този термин не е запасен само за тези вина.

Blanc de noir от френски буквално означава „бяло от черно“, но тъй като във френския език под “noir” се разбират всички червени сортове, би следвало да преведем термина като „бяло вино от червено грозде“. Може да се каже, че това е кратката версия на „vin blanc de sepage noir”.

Как е възможно това?

Гроздовият сок на всички сортове (с много малки изключения) е безцветен и обагрянето на вината идва от ципата на гроздето. Процесът на контакт между гроздовият сок и ципите се нарича мацерация. При него се извличат антоциани (отговорни за цвета на виното ) и танини (даващи астрингентния вкус на виното).

Какво става, когато не искаме нито цвят нито танини във бялото вино? Гроздовият сок се отделя от ципите по възможно най-деликатния и бърз начин, така че да избегнем оцветяване на гроздовия сок.  В някои случаи винопроизводителите използват целите гроздове в пресата и така благодарение на чепките се създава нехомогенна маса, през която по-лесно и бързо изтича гроздовият сок с минимален контакт с гроздовите ципи. Този метод се използва например в Шампан, където за бялото пенливо вино, получено по класически метод се използват червените сортове Пино Ноар и Пино Мюние (както и белия сорт Шардоне).

Вината „blanc de noir” са получени най-често от сорта Пино ноар, тъй като ципата на този сорт не е силно обагрена. При сортове като Мерло и Каберне Совиньон да се избегне оцветяването на гроздовия сок би било почти невъзможно.

Въпреки че за „blanc de noir” се използва червен сорт грозде, ферментацията протича като при белите вина – при доста по-ниска температура, отколкото при червените. Обикновено това се случва в иноксови съдове, а понякога и в бъчви.

Бяло вино от Пино Ноар може да опитате от Елзас (Франция), Германия, Орегон (Северна Америка), Италия.

Няколко примера от българския пазар

Trois Visages Blanc de Noir 2019, Haralambievi

Това вино идва от Дунавската равнина, лозе „КАЛУГЕРИЦА“, намиращо се на левия бряг на река Вит в района на село Садовец (област Плевен)

Виното има блед сламеножълт цвят, ароматът е интензивен с преобладаващ тропически плод, захаросан ананас, пъпеш. Тялото е леко към средно, свежестта е умерена, а финалът среден и сладостен.

White Sand 2018, Широка Мелнишка лоза, Златен Рожен

На етикета на това вино няма да видите термина Blanc de Noir, но то е точно това – бяло вино от червения сорт Широка мелнишка лоза. White Sand (бял пясък) е вдъхновено от почвите, върху които расте този сорт в лозята на Златен Рожен край село Левуново. Виното е с блед лимоненожълт цвят, средно интензивен аромат с нотки на бял пипер и авокадо. Притежава изразена минералност, леко тяло и сочен финал. 

White Mavrud 2019, Винарна Загрей

Подобно на Широката мелнишка лоза и друг български червен сорт е подходящ за получаване на бели вина. Винарна Загрей са пионери в произвоството на “blanc de noir” от Мавруд и показват едно доста необичайно лице на този сорт. Виното е с блед лимоненожълт цвят, средно интензивен аромат,  преобладаващи бели плодове и цитруси, леко тяло и свеж финал.

П.С. Искате ли да си водите качествени дегустационни записки?

Виненият журнал е дегустационен бележник, с който лесно и бързо да водиш записки по време на винени събития и турове.

Съдържа и винени карти на регионите в България за улеснение на винолюбителите, тръгнали на път. Включени са само винарски изби, отворени за дегустации и посещения. 

Ще намерите и винен речник на ароматите, за да си подсказвате по време на дегустация. 

Може да го поръчате тук.

Кои да вашите любими blanc de noir? Споделете в коментар под статията.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *