fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
BIWCF

Девето издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2020

Девето издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2020

BIWCF

За девети пореден път ще се проведе Балканския международен винен конкурс и фестивал. Новото тази година е, че фестивалната и конкурсна част са разделени.

„Започваме ротация на конкурсната част, като по този начин целим по-голяма интеграция на винарските изби от всички балкански страни и по-доброто им налагане в региона и в Европа“, разказва управляващият директор инж. Галина Нифору.

Конкурсът, чийто домакин тази година от 28 до 30 май ще бъде сръбската столица Белград, се провежда за девета поредна година и избира най-доброто вино, произведено на Балканите. Престижното жури включва четирима носители на титлата Master of Wine, първият български Mater Sommelier Светослав Манолев, който работи в Лондон, винени професионалисти и ескперти от целия свят.

 Председателят на BIWC Константинос Лазаракис MW споделя за тазгодишното издание на BIWC:

„Сърбия е страна, в която се консумира много вино и освен производител е и страна-вносител. След конкурсната част, планирана за 28-30 май, с всички мостри от Конкурса ще организираме и изложение на 30 май в хотел Фалкенщайнер в Белград, на което сме поканили ХОРЕКА сектора на Сърбия, винени любители, сомелиери. Неминуемо, доброто познаване на вината в региона и интеграцията между страните ще бъде само от полза на избите.“

Константинос Лазаракис MW и инж. Галина Нифору

Галина Нифору споделя още една добра новина:

 „Имаме покана от Лондон да организираме Балкански винен фестивал, която все още обмисляме. Брандът „Балканско вино“ е в полза на всички винарски изби от региона, отчитаме засилен интерес от вносители и дистрибутори от целия свят. И тази година на Балканския винен фестивал ще присъстват вносители и дистрибутори от САЩ, Канада, Япония, Белгия, Холандия, Великобритания и от съседните страни“.

През 2020 г. в сърцето на София отново ще се издигне „Виненото градче“ на Балканския винен фестивал, за да ви срещне с най-интересните, любопитни и вълнуващи вина от Балканите и региона. От 11 до 13 юни на открито пред НДК жителите и гостите на столицата ще се насладят на изключителни вина в модерна, градска атмосфера, заобиколени от музика, приятели и различни атракции и забавления – неустоимо предложение за летните вечери в четвъртък и петък и за целия съботен ден. Балканският винен фестивал се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Основната мисия на BIWCF е да популяризира балканските вина и винената култура както в България, така и по света. Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, Балканите се нареждат на 5-о място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки Италия, Франция, Испания и САЩ. The Balkans International Wine Competition е събитието, което събира световния винен елит, за да види, да отпие и да открие богатството и разнообразието на балканските вина. Всяка година отличените вина се награждават на специална церемония и галавечеря, известни като „Балкански винени оскари“. Тази година това престижно събитие ще се проведе на 12 юни в София.

Деветото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2020 се осъществява с подкрепата на Столична община, Българска търговско-промишлена палата и Българо-сръбска търговско-промишлена камара, както и с медийното партньорство на Exporter.bg, Hit-bg.com, WineBG.info, списание Твоят бизнес, ExpoWorld.bg, Agro TV, Аз чета, Жената днес, Winetours.bg, Арт Идея Бг, Bulgaria Wine Тours.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *