fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

11 уникални винени преживявания в България

11 уникални винени преживявания в България

Blog thumbnail

11 уникални винени преживявания в България

Възможностите за винени преживявания в България стават все по-атрактивни, все по-въвличащи туристите в различни активности и все по-природосъобразни. Масовото предлагане на обиколка на избата и дегустация вече като че ли не е достатъчно за пътешествениците. Те търсят връзката с природата, нещо, което да направят със собствените си ръце, приключение, което да задоволи любопитството им, не само сетивата. Търсят компилация от активности, които да запълнят деня им в даден район, за да тръгнат към него. 

Ето няколко идеи за уникални винени преживявания във винарски изби в България, като ще обходим цялата страна. 

Винарските изби по Долината на Струма впечатляват със своята активност и изобретателност, затова и 4 от добрите примера в тази статия са именно от този район. 

Винен уикенд “Из снимачните локации на сериала “Вина”.

Първият сезон на сериала ”Вино” предизвика фурор както сред любителите на вино, така и сред киноманите. Сериал, който насочи вниманието на зрителите към района на Мелник, но не с известните домашни вина, а с професионалното винопроизводство и прекрасните винарски изби там. Три от локациите, на които се снима първият сезон, а предполагаме и вече във втория, са включени в новото предложение на Вила Синтика. То включва две нощувки в хотела и 4-степенна винена вечеря в ресторанта, посещение до Вила Мелник и дегустация, както и 30-минутна езда и лек обяд за двама възрастни в конната база „Асгард“. 

Последвайте линковете към снимките, за да откриете повече информация за нашите предложения: 

Винен тур "Из снимачните локации на сериала “ВИНА”
Винена почивка за двама във Вила Синтика в гр. Сандански
Винен велотур по Долината на Струма

Идеолог и организатор на винения велотур е винарска изба Рупел в с. Долно Спанчево. Именно те облагородяват и маркират стар земеделски път, превръщайки го в туристически маршрут за любителите на колоезденето, природата и естествената фауна на мястото. Стари 50 годишни лозя, диви животни и растителни видове, и неповторими гледки към Пирин са само част от пейзажа, а голямата дъбова бъчва, която като че ли се привижда на зажаднелите за вино туристи в края на маршрута, е винарна Орбелус – другият винен участник в това приключение. По-смелите винени ентусиасти могат да си подарят и дегустация в Орбелус. 

Всички пътища в този район водят към виното! Велотурът от винарна Рупел до винарна Орбелус и обратно е лек и задължително подкрепен с лека закуска на някое романтично пикник местенце по пътя. Вдъхновени от природата и леко уморени от колоезденето, туристите се потапят в зареждащия винен свят на Рупел – обиколка на винарската изба и дегустация на вина в прохладната им дегустационна зала или на открито. Не мислете за колелата, нито за подкрепящата закуска в раници, нито за водата. За това са помислили от Рупел, а ние с удоволствие ще ви помогнем да (си) подарите това приключение. 

Последвайте линковете към снимките, за да откриете повече информация за нашите предложения: 

винарска изба рупел
Винен велотур по Долината на Струма
винарска изба рупел винен тиймбилдинг
Дегустация с лек обяд сред лозята на Рупел
Винена дегустация и посещение на музей за ретро автомобили в Златен Рожен

Винарски изби с винени  музеи има на много места. Но докато в някои от тях можем да видим ретро трактори или инвентар за обработка на почвата, то в Златен Рожен са изложени автомобили, които свидетелстват еволюцията на комфорта и лукса в автомобилостроенето. 

 Една кратка отбивка до село Капатово ще задоволи както обичащите срещи с мелнишки вина, така и шофьорите, които често остават “наказани”. Винарска изба Златен Рожен и новооткритият в непосредствена близост до нея Музей на Ретро автомобилите среща на едно място съвременни технологии и визия на български вина от местни и международни сортове и еволюцията през годините в автомобилостроенето. 

Някои от експонатите са уникати, които впечатляват с визията си малки и големи, мъже и жени, така както вината на Златен Рожен впечатляват със своя специфичен тероарен профил. Задължително опитайте санданския мискет и широка мелнишка лоза, за да усетите характера на това вълшебно място. Както виждате, причините да останете за по-дълго време в района са много, а в хотела им – паметник на културата в с. Рожен можете да си осигурите пълноценна почивка и да опитате ястия по менишки рецепти.

Последвайте линковете към снимките, за да откриете повече информация за нашите предложения: 

Уикенд с винена дегустация и посещение на авто ретро музей в Златен Рожен за двама
Винена дегустация и посещение на Музей на ретро автомобилите в Златен Рожен за двама
July Morning сред лозята във Вила Мелник

Седма поредна година лозовите масиви на Вила Мелник привличат любителите на природата, нощувките и празненствата на открито, за да посрещнат заедно първия изгрев на юли. Палатките и кемперите малко преди залеза на 30 юни се разпъват на хълма над лозята, за да се включат всички в програмата: спортни игри на открито, настолни игри, пикник и релакс, рок и филмова музика и, разбира се, танци.

Сцената е отворена за всякакви лирически изпълнения, а най-смелите могат да я превземат. 

На място ще се предлага вкусно барбекю, а виненият бар с вината на Вила Мелник ще бъде открит цяла вечер.  На зазоряване ще запалят и лагерния огън, за да посрещнат юлското утро под звуците на Uriah Heep. 

Повече информация за дегустациите във вирнарските изби в района на Мелник можете да откриете ТУК

Винен тур и Арома дегустация на лавандула в Дивес Естейт

Знаете ли колко сорта лавандула има у нас? Ние знаем поне 5, а различните им и аромати и приложения в индустрията научихме по време на една лятна винена отбивка в Дивес Естейт

Винарска изба Дивес Естейт се намират до Ахелой, на Самуиловата могила и съчетават в едно преживяване история, традиция в отглеждане на лавандули и дегустация на вино.  По време на посещението ще си припомните историята за битката при Ахелой и Самуиловата могила, но и ще се насладите на арома дегустация на 5 сорта лавандула. Дегустацията на вината им е прекрасен завършек на тура, а преживяването е уникален начин да си разнообразите лятната почивка.

Ето и нашето предложение за Винен тур и арома дегустация в Дивес Естейт: ВИНЕН ТУР И АРОМА ДЕГУСТАЦИЯ ЗА ДВАМА В ДИВЕ ЕСТЕЙТ

Винен тур “По пътя на Сакарското вино”

Ще питате какво прави това предложение уникално. Уникално е, защото няма друг така сплотен винарски район, в който една от избите да предлага тридневно преживяване с посещение на 5 други винарни. Малко са производителите, които работят заедно, за да могат туристите да опознаят историята на региона и традициите във виноправенето. Ако тръгнете сами да си организирате този тур, ще ви коства много усилия и един “наказан” шофьор. Така че се доверете на Заара Естейт и си починете 3 дни в “мястото над нещата”, а през деня посетете 5 сакарски изби с водач и шофьор. 

Последвайте линковете към снимките, за да откриете повече информация за нашите предложения: 

Винен тур "По пътя на Сакарското вино"
винен тур с деца
Винена почивка за двама в Заара Естейт
Винен фест, Сакар 4 х 4 – Лято над нещата- Сакар ми е Тоскана

За втора поредна година винарските изби в Южен Сакар организират 4 фестивала, свързани с 4-те годишни сезона. След зашеметяващата винена вечеря и концерт сред лозята на Заара Естейт миналото лято, фестивалът се завръща с още повече изненади и вече в двудневен формат!

 Домакините на различните фестивали са различни винарски изби, но присъстват вина на всички тях. Тези фестивали представят по уникален начин многообразието на Сакарските вина, традициите в кулинарията и фолклора, местните творци и местните производители на храни. 

Лятното издание “Лято над нещата: Сакар ми е Тоскана – винен фест Южен Сакар 4х4” ще е на 14 и 15 юли, сред красивите лозя на Заара Естейт и съдейки по миналогодишния фестивал – ще е завладяващо красиво, вкусно и забавно. Първата вечер ще е посветена на италианска кухня, но с продукти от Сакар, а втората ще е с авторски предложения на Шеф готвачите на Заара Естейт. И докато отпиваме селекция от сакарски вина от всички 8 винарски изби и си гъделичкаме небцата с вкусни ястия, Орлин Павлов ще ни радва със своята музика. 

Подари (си) това вълшебство! Купи билет ТУК
Панорамна разходка с електроавтомобили във винарски комплекс Седем Поколения

Комплексът е разположен в с. Мечка, отдалечен от трафика и големия граничен град Русе, но на място, създаващо усещане за безграничност и простор. Място, гостоприемно към малки и големи, българи и чужденци, любители на спорта и природата, винени любители и гурмани.

Хотелският комплекс е заобиколен от лозови масиви и е разчупен, предлагащ избор от стаи с панорамни гледки към лозята или с веранда с излаз към красиво озеленен двор. Залите за събития са изградени така, че да не притесняват почиващите в комплекса, за което ще ги препоръчваме както на индивидуални пътешественици, така и за тиймбилдинг.

В менюто на ресторанта откриваме това, което всеки туристи търси – ястия, типични за региона и от продукти от малки производители в района. А рибената чорба на брега на Дунава е определено едно от тях. Винената им листа представя цялото им портфолио, а вината им, макар и малко познати във вътрешността на страната, определено представят района по забележителен начин.

Панорамната разходка с електоавтомобил е това, което придава уникалност и е  вълнуваща, а спирката на брега на р. Дунав носи романтичния нюанс. Велосипеди са на разположение на туристи, а места за разходки по крайбрежието на реката не липсват. 

Виненото преживяване също има няколко лица – от посещение и дегустация в избата, до няколко степенна винена вечеря в ресторанта.

 

И цялото това преживяване го компилирахме в един пакет: Винено приключение за двама в Седем Поколения. Последвайте линковете към снимките, за да откриете повече информация за нашите предложения: 

Винено приключение за двама в Седем Поколения
Винен уикенд за двама във винарски комплекс Седем Поколения край гр. Русе
Винено приключение Люти Брод – Порталът към Северозапада

Пътуването с влак далеч не е най-романтичния начин да стигнете до някоя локация, но със сигурност е приключение, особено ако сте по-голяма компания и виното ви съпътства по време на целия път. Влакът преминава през Искърското дефиле – истинска каскада от мостове и тунели, обрамчени от прорязани от реката причудливи скали. Крайната спирка е гара Люти брод в Северозапада, където домакините ви посрещат и поемате на пешеходен преход по Маршрут „Просечен камък“ или Маршрут „Коритенград – Рашов Дол“. 

От древните трибали – едно от най-силните тракийски племена, през римляни та до наши дни, тези великолепни планини и плодородни равнини, прорязани с реки, раждат митове и легенди. Митични същества и герои стоят редом до Цар Иван Шишман и Ботев, легендарни съкровища са намирани, а други все още се търсят в богатите културни пластове на Северозапада.

Като награда за двучасовата опознавателна разходка, веселите винари от The Jolly Vintners организират дегустация на 7 вина от избите в региона, поднесени с местни деликатеси. Дегустация на открито сред природата, в която винарите запознават пътешествениците със сортовете, винарските изби, спецификите на региона, историята му във винарство и друга интересна информация. И не се плашете, връщането до гарата, за да хванете влака или до паркинга, ако сте с коли е само 10 минути пеша.

Последвайте линковете към снимките, за да откриете повече информация за нашите предложения: 

Винено приключение Люти Брод – Порталът към Северозапада
"Вино, йога и рози /лавандули"

Пролетта е най-красивият период от годината и най-подходящ за тиймбилдинги, момински партита и пътувания със съмишленици. Природата е изпъстрена с ярките цветове на цъфтящи ароматни рози, съпътствана от лилавеещи полета с още по-ароматна лавандула. Радост за очите, наслада за сетивата и вдъхновение да се погрижим за себе си сред природата. Йога практика на открито с чаровната и вдъхновяваща Дени Илиева, разходка из розвовите и лавандуловите полето на Lona Est Via в с. Средно Градище, посещение на дестилерията им с етерични масла, дегустация на вината им с нас Winetours.bg и обяд с местни продукти е едно различно предложение, с което ще изненадате екипа и което ще запомни завинаги. 

Свържете се с нас, за да подготвим тази изненада за младоженката или вашия екип. 

Международен ден на мавруда

Пристрастни сме към това събитие поради две причини: част от нашия дамски екип участва в организирането му пряко, като член на Българска асоциация на винените професионалисти, освен това носи и отговорната задача да бъде ”Посланик на мавруда”. Кое ни кара да наречен този празник уникален?

Не е ли виното от местни сортове уникално, характерно само за нашата страна и носещо дивия български характер? А не са ли местните сортове средство, с което по най-добрия начин да разкажем хилядолетната история в лозарството и винарството, митовете и легендите, предизвикателствата през вековете и научните постижения в създаването на новите сортове? Ако все още не сте убедени в потенциала на местните сортове, предизвикваме ви да посетите някой от двудневните 4  фестивала тази година, по време на които да се запознаете с над 40 вина от местни сортове. Музиката и вкусната “улична храна” са задължителен елемент, а градовете, в които ще се организират,  са с богато културно-историческо наследство, с което да надградите своята винено-фестивална почивка. – Велико Търново, София, Пловдив и Варна. 

Подарете (си) уникално винено приключение в България! Ваучерите за винени преживявания, освен ако не са входни билети за фестивали и не е опоменат друг период на ползване, са с валидност 1 година. Достатъчно време да планувате своето приключение с любим човек, приятел или колеги!

 

Ние посетихме всички тези уникални места и можем да бъдем най-добрият винен консиерж за Вас! 

Коментари
Валя
Отговори

Много креативна и полезна статия! Благодаря за идеите.
Задължително ще посетя поне няколко от местата…

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *