fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

0 WASTE, BETTER TASTE – кампания за по-малко пластмаса в дегустационните зали

0 WASTE, BETTER TASTE – кампания за по-малко пластмаса в дегустационните зали

Blog thumbnail

Виното е една от многото ни връзки със земята. Тази напитка, която ни доставя толкова много удоволствие – емоционално, ментално и духовно, е всъщност проекция на почвата, слънцето, на човешкия труд и въображение. 

Неминуемо, когато започнем да се вманиачаваме във виното и да търсим корените му, създателите му и идеята му, стигаме до региона и лозето и се озоваваме сред всичко това, което го определя. 

Именно тази връзка на виното със земята ни вдъхнови да засегнем един все по-осезаем проблем – опазването на нашите ресурси. Осъзнаваме ли с колко много излишни неща живеем и как забързаното ни ежедневие ни кара да правим все по-малко обмислени избори по отношение на консумацията на храни и напитки? Как, откъде и в какво те стигат до нашата трапеза?  И можем ли да направим някои малки промени, които да намалят вредата, която оставяме след себе си?  

Като оператори във винения туризъм, забелязваме, че в голяма част от винарските изби пластмасовите бутилки с вода присъстват на масата за дегустация. Признаваме си, че в началото изпитвахме по-скоро естетично дразнение, тъй като фокусът вместо върху красивите чаши и бутилки вино, се озоваваше върху пластмасови бутилки вино. След това дойде и осъзнаването, че всъщност тези бутилки са абсолютно излишни, а при големи дегустации отпадъкът изглежда внушително. Ако просто заместим пластмасовите бутилки с красиви кани с вода, ще намалим пластмасата, ще минимализираме количеството изхвърлена вода и ще направим масата по-красива!

По време на големи събития като Трифон Зарезан и Отворени врати масово в избите се използват прибори за еднократна употреба в огромни количества. Да, на места се събират за рециклиране, но не всички от тях могат да бъдат рециклирани, особено ако са силно омазнени. И всъщност не е толкова важно дали сме рециклирали и колко, а каква част от това потребление на еднократна пластмаса бихме могли да намалим. Генерираният боклук не е видим за нас, освен ако не стане някоя екологична катастрофа, на която се дава повече гласност. Но ние сме убедени все по-силно, че това, което оставяме след себе си, се връща при нас под друга форма. Как можем да говорим за любов към виното, ако не проявяваме такава и към земята? 

Инициативата 0 WASTE, BETTER TASTE на Winetours.bg и Winetourmaker.com има за цел да вдъхнови повече винарски изби да кажат НЕ на пластмасата в дегустационните зали. 

Как може да се включите?

Ако сте винарска изба, премахнете използването на пластмасови бутилки при провеждането на дегустации. Стъклените бутилки не са добра алтернатива, защото при транспорта им (а те са тежки) се отделят вредни емисии въглероден диоксид. 

Използвайте филтрирана вода или минерална/изворна, която се доставя на галони. 

Ако сте винолюбител на дегустация, откажете пластмасовата бутилка и попитайте дали водата в района е добра за пиене или дали могат да ви предложат друга алтернатива.  А може да си носите и своя стъклена/пластмасова/метална за многократна употреба.  

И преди да ни обвините в лицеметие, ще си признем, че ние не сме елиминирали излишното потребление на пластмаса в личното си ежедневие, но се стараем, винаги когато имаме по-екологична алтернатива, да я изберем. Навиците се създават. Нека обаче не ни става навик да мислим еднократно. 

Идеи как да запазим чистота, красотата и чара на региона, за да бъде прекрасна дестинация за винен туризъм, можете да откриете в статията 4+ идеи за устойчив винен туризъм в България .

 

Свържете се с нас, ако сте съпричастни с нашата кампания, ако сте изба без пластмаса в дегустационните зали или ако искате да ви помогнем с идеи как да бъдете по-отговорни към околната среда.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *