Мускаде е апелация от района Pays Nantais, Долината на Лоара. В този района се намират още апелациите Muscadet Sevre & Maine, Мuscadet-Coteaux de la Loire, Muscadet-Cotes de Grandlieu. Характерен за този регион не e сорта Мускат, както бихме предположили, заради името на апелацията (Muscadet). Тук се отглежда и винифицира сорта Мелон (Melon Blanc) или наричан за още по-голямо объркване Melon de Bourgogne (Мелон от Бургундия). „de Bourgogne” показва произхода, но не и днешната локация на сорта. Сорта става преобладаващ за Атлантическата част на долината на Лоара през 17 век, като днес се среща основно в района на Мускаде, както и в много малки количества в Северна Бургундия (от където произхожда). Едно е сигурно, Мелон принаглежи на семейството на Пино (Pinot) и по-специално е клон на Пино Блан (Pinot Blanc).
Muscadet
Въпреки съмнението, което внася наименованието на апелацията (Muscadet), може да се каже, че двата сорта Мелон и Мускат са доста различни. Още първата глътка вино от Мускаде би разсеяла всякакви съмнения за връзка на региона със сорта Мускат. Мускатът е силно ароматен сорт, а Мелонът тъкмо обратното. Той е относително неутрален сорт, затова вината, които се получават от него, преминават през по-специална винификация. В противен случай те биха били безхарактерни и празни.
Muscadet Sevre & Maine
Най-важната апелация на Мускаде е подапелацията Muscadet Sevre & Maine , която представлява 3/4 от цялата продукция . Всички вина от апелацията Мускаде трябва да са сухи, като тенденциите са да се винифицират в по-мек и привлекателен за консумация стил. Разрешено е алкохоления градус да достига не повече от 12 об% . Виното трябва да се пие младо и е подходящо за комбиниране с морски дарове. Класиката е Мускаде и стриди.
Наименованието „sur lie” (в превод „върху утайките“) означава, че виното се оставя в контакт с утайката за по-дълго време. Обикновено вината от тази апелация “Muscadet sur lie” остават с утайката през цялата зима до бутилирането през пролетта или лятото. Това позволява на виното да придобие повече аромати, мекота и плътност. Преди бутилиране е възможно виното да съдържа известно количество СО2, което се усеща като лека пенливост и прави виното „по-закачливо“ и свежо.
Характерни за стилистиката „sur lie” са кремообразната мекота във вкуса, както и аромата на ядки и бисквити. Типичният профил на вината Muscadet Sevre & Maine има деликатни аромати на ябълка и цитруси, зелена чушка, изразена минералност и свежест. „Sur lie” добавя комплекстност във ароматите и мекота.
„Sur lie“ се свързва най-вече с Мускаде, но контакта с утайките (от англ. „lees contact“) е характерен и за сортовете Шардоне и Шенин Блан (също слабо ароматни сортове), както и с пенливите вина, при които вторичната ферментация протича в бутилката. Тогава контакта с утайката може да бъде дори в период от няколко години.
На българския пазар от миналата година се появи вино с фразата „sur lie“ на етикета си – „Chardonnay sur lie“ на Винарна Братанов. Вино, получено чрез спонтанна ферментация и след отлежаване 4 месеца върху утайките.
Тази статия ви харесва?
С цел да не бъде подведен българския консуматор/винен любител, може би е добра идея да се добави, че при истинското Muscadet sur lie, виното не се филтрира (закон на Апелацията), а бутилира директно от бъчвата/утайките!