fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Суши със саке или вино?

Суши със саке или вино?

Blog thumbnail

Ако сте отдавна любител на японската кухня, сигурно разликата между суши, сурими и маки ви е ясна. Но все пак нека я споменем набързо. Суши е малко парче сурова риба поставено върху ориз. Сашими е почти същото, но без ориза. Маки е в цилиндрична форма и е покрито с водораслото нори (Нещо подобно на моя домашен опит за маки от снимката, признавам си не е много сполучлив, но държа да използвам само мои снимки).  За щастие в ресторантите суши менюто е с картинки и не е нужно да помним всички наиментования, а и в някои случаи те не се спазват стриктно.

За да допадне на местните вкусове в различните страни, сушито се изменило доста от оригинала си. Не съм била е Япония, но поне така казват тези, които са били. Попадала съм дори на суши с гъши пастет и суши с козе сирене и домати конфи ?! Няма лошо, но като си мисля за суши си мисля и за сурова риба и предпочитам да се придържам към по-класическия вариант. А и комбинацията гъши пастет и ориз ми е някак непривлекателна.

Първичните аромати на суровата риба подхождат добре на първичните такива на виното, т.е. продовия характер е за предпочитане пред дъбовите нотки или третични аромати на отлежали вина.  Морските аромати се подчертават добре с киселините и минералността на виното.

В случай обаче, че обичате уасаби и повечко соев сос със сушито, виното едва ли ще успее да се пребори с тези силни вкусове и ще се изгуби. В този случай го запазете за аперитив и се обърнете по-скоро към японската бира или саке за акомпанимент към сушито.

Сухи бели вина от мускат, ризлинг, совиньон блан или шенин блан от по-северни региони са перфектни за случаите без уасаби.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *