fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Пловдив ще бъде „Вино и гурме“ този уикенд

Пловдив ще бъде „Вино и гурме“ този уикенд

Thumbnail

Дегустации на вино, лекции, кулинарни демонстрации и изкушения, културна програма…всичко това ни предстои в Стария град на Пловдив. Поводът е фестивала Дефиле „Вино и Гурме”, който ще се проведе на 14 и 15 май. Организатор на дефилето е Съветът по туризъм – Пловдив.

Участници и локации

Всички, които решат да се разходят из калдъръмените улички на Стария град ще могат да се насладят на комбинацията между виното и храната, предоставени от 16 винопроизводителя, 8 ресторанта и 3 кетъринг фирми.  Възрожденската атмосфера на 10 емблематични места в Стария град, простора на цял един „малък град”, уникалният интериор на всяка една локация, автентичността на всеки предмет и историята,която струи от него са само част от нещата, които правят този фестивал (както и Дефилето на младото вино през ноември) уникален по рода си. Казвам го не само като пловдивчанка, а и от гледната точна на човек, който посещава почти всички фестивали и форуми на виното в България. Да, не са всички изби, да, срещат се и по-развеселени хора от нормално кръстосващите Стария град, но форумът е празничен, фестивален, достъпен и носи духа на Пловдив.

Миналата година събитието е посетено от над 5000 човека. За една част от пловдивчани винените събития в Стария град са едни от малкото поводи да посетят тази прекрасна част от града ни, а за туристите това е шанс да видят възрожденските къщи малко по-оживени от нормалното.

Официалното откриване на Дефиле „Вино и Гурме” е в петък (13ти май) от 18 часа на Римския стадион с концерт – „В света на музиката“. Духовият оркестър на Пловдив ще зарадва гостите на събитието на незабравимо музикално пътешествие. „Духов оркестър – Пловдив“ с ръководител Христо Костов е носител и продължител на богатите музикални традиции на предшестващите го формации на жанра в града ни.

Стартът на дегустациите ще бъде даден в събота (14ти май) от 12 часа в Стария град на площада пред църква „Света Богородица” от Фолклорния ансамбъл „Тракийска младост“ в присъствието на представители на държавната и местна власти и официалните организатори.

На 14ти май от 21 часа в ресторант „Филипополис” ще се връчат наградите на експертната комисия за „Най-умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, спечелили в надпреварата на събитието.

Как да се включим?

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала се предлагат заедно с жетони.

Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби – участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.

Програмата:

Програмата се отнася както за 14, така и за 15 май (освен, ако не е отбелязан само единият ден)

ГАЛЕРИЯ „ЧЕРВЕНОТО ПОНИ“

12:00 – 20:00 ч. „СТАРИ МАЙСТОРИ“ – изложба живопис

За първи път в Пловдив ще бъдат показани пред публика картини от частна колекция на големите български художници: Мърквичка, Генко Генков, Иван Ненов, Тома Трифоновски, Борис Колев, Димитър Казаков – Нерон и др.

14:00 -14:30 „ИЗКУСТВОТО НА ДЕГУСТАЦИЯТА “– лекция

Дегустацията е процес, който ни отвежда в един невероятен свят от аромати, вкусове, усещания и ни разкрива очарованието, потенциала и комплексността на виното. От къде идват ароматите, как да ги разпознаем, как да отключим информацията, затворена в бутилка вино и как да се наслаждаваме на напитката, вдъхновяваща хората от хилядолетия. Водещ на блиц курса е Гергана Тодорова от Енотека Винополис (съвпадението с авторката на статията не е случайно).

15:00- 16:00 “СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА” на Шеф Чакъров

Посетителите на „Вино и Гурме“ ще имат възможността да научат тайната на рецептата, а и да приготвят сами един чудесен десерт избран от Шеф Чакъров. Десерт, който е подходящ за летните дни в компанията на охладено бяло вино или розе.

КЪЩА „ГЕОРГИАДИ“

12:00 – 20:00 ч. „ПЛОВДИВ -ВЕЧНИЯ ГРАД НА БЪЛГАРИЯ“ – Фото изложба

Фото изложбата е създадена от Регионален исторически музей – Пловдив и запознава зрителите с историята, културно-историческото богатство и съвременния Пловдив. Тя се състои от панорамни снимки в раздели: Археологическото наследство на Пловдив; Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив” и Архитектурният и исторически облик на града от 19 и 20 век.

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

12:00 – 20:00 ч. „ПО ПЪТЯ НА ВИНОТО“ – 30 минутен филм

Филм за историята и тайните на българското вино. Една виртуална разходка из българските центрове за вино и съкровищницата от традиционни сортове грозде.

12:00 – 13:00ч. /15ти май/ „ КАК ДА СИ НАПРАВИМ ХЛЯБ С КВАС“

Работилницата за месене на хляб ще представи домашна техника за приготвяне на тесто с естествена закваска. Всеки ще може да се включи в кулинарния процес и в дискусия за триковете и ползите на квасения хляб. Пекарна ДОН БАТОН.

РЕЗИДЕНЦИЯ „ТРАКИЙСКИ СТАН”

16:00 – 16:30 „ТАЙНИТЕ НА ШОКОЛАДА “

За организаторите:

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и Гурме“ в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Европейския Рицарски Орден на виното, Асоциация на Сомелиерите в България, Българска Асоциация на Независимите Винопроизводители, ОП „Туризъм” – Пловдив, Сол Комюникейшън ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висши учебни заведения, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.

defile-Vino

Vino&Gurme-2016-full

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *