fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Пица и вино

Пица и вино

Blog thumbnail

Италианските майстори на пицата казват, че най-важната и част е тестото. Един мой стар сицилиански шеф правеше такава пица, че хората чакаха понякога дори повече от час, за да се освободи маса и да си поръчат от нея. А ресторанта беше толкова неугледен, но явно вкусът и за клиентите и за шефа беше по-важен. Той продължаваше да си прави сам тестото и рядко възлагаше тази задача на някой друг. Въпреки, че тестото е толкова важно за пицата, то другите и съставки са тези, които определят избора на виното, което и подхожда. В миналото пицата е била храната на бедните и не е имала повече от една-две съставки. А днес, ако седнеш да си избираш пица в някой ресторант, ти се завива главата от разнообразие и вариации. А след като вече сме избрали пицата, ако и винената листа е толкова дълга, става сложно. Не и ако се водим по няколко основни принципа.

Бяло или червено?

Интуитивно винаги посягаме към червеното вино, когато става въпрос за пица,  но някои бели вина също може добре да се съчетаят с нея. Например, ако сме си поръчали сладко-солена пица от типа на Хавай (бекон, ананас, бял сос) един Ризлинг би допълнил добре сладките нотки на ананаса, но и ще устои на киселините му. Белите пици с морски дарове също се нуждаят от бяло вино и понеже сме в Италия, защо не Пино гри от района на Трентино (Trentino, Северозападна Италия) например. Италианското Пино гри е с леко тяло, деликатен характер и високи киселини, което го прави подходящао за една такава пица.

Италианско вино или не?

Счита се, че италианските вина подхождат най-добре на пицата. Това се дължи на основните й съставки – доматен сос и кашкавал (или моцарела, груиер).  Доматеният сос има  висока киселинност, затова и ни трябва вино със средно високи и високи киселини, за да не се изгуби в противен случай. Киселините са важни и спрямо другата съставка – разтопения кашкавала, за да облекчат нейната тежест. Танините пък не се съчетавт добре с доматения сос и ако ги има в повече, може да се получи нежелан метален вкус при съчетанието им. Тъй като повечето италиански вина се характеризират с високи киселини и със средно и ниско съдържание на  танини те се съчетават добре с пицата и повечето италианска храна, богата на доматен сос.

Барбера Д’Асти (Barbera d’Asti) e червено вино със свежи киселини и леки танини. Барбера е типичен сорт за региона на Асти, който се намира в Севорозападна Италия. Добре се развива в дъбови бъчви, но за пицата е по-добре да изберете вино, което не е отлежавало в тях.

Прочутото Кианти (Chinati), което се прави в изключитлно разнообразие от стилове, също може да подхожда на пицата, ако е с вече споменатите характеристики. Кианти класико (Chinati Classico) не е за предпочитане, заради по-изразения дъбов харакер. Санджовезето е сорт, който се характеризира с интензивни и комплексни аромати, така че е добър избор за пица Пеперони (или както са решили да кръстят пица, която има италианския пикантен салам чоризо).

Валполичела (Valpolicella DOC) e апелация от Североизточна Италия и виното от този регион се прави предимно от  сорта Корвина. В повечето случаи Валполичела е леко, плодово вино, което се консумира младо. Би му подхождала например една пица с пуешко или с колбаси (salami). Бардолино (Bardolino DOC) е подобно по стил вино, от този район може да си изберете и розето (Bardolino Chiaretto DOC).

Продължаваме с леките вина, но този път не от Италия. Сорта Гаме, типичен за района на Божоле, предоставя също леки, свежи и пивки вина, с ниско съдържание на танини. Вино от този сорт също има в Долината на Лоара (Анжу) и Бургиндия (Макон).

От българските вина може да опитате съчетание на Видинска Гъмза и пица Маргарита. Вината от този сорт са свежи, с лека структура и ниско съдържание на фенолни вещества. Друг български вариант е вино от сорта Руен. Скоро попаднах на такова от района на Мелник, което леко охладено би било също добър вариант.

Да не забравяме и Пино Ноара. Със своите меки танини, нюанси на зряла череша, ягода, понякога гъби и месни тонове то добре се съчетава с пица Капричоза. Ако предпочитате червено вино, но ви се похапва морска пица, то Пино Ноара е добър вариант за пица с риба тон.

Колкото повече стават съставките на пицата, толкова по сложно става и намирането на перфектното вино. Типичните италиански вина пасват добре на класическите пици с по 2-3 съставки, но за богато гарнираните пици с меса и сирена, ще трябва някое по-мощно и плътно вино от сорта Сира или Пинотаж например, както и купажни вина от Гренаш, Сира и Мурведре.

За пицата Куатро формаджи (4 сирена) ми е трудно да кажа, защото често и сирената не се упоменават в менюто. Но може да експериментирате с полу сладко вино, чиято сладост ще контрастира добре на солеността на сирената, особено ако има синьо сирене.  

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *