fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Книги за вино

Книги за вино

Thumbnail

За това колко развит е даден винен регион или страна, можем да съдим освен по статистическите данни за произведеното количество вино и по броя и разнообразието от книги, издадени по темата в страната.

Този списък не претендира за изчерпателност, понеже на пазара се появиха увлекателни книги на тема вино, но в по-голяма си част са от чужди автори. Тук не влизат специализираните учебници, а само издания, предназначени за широката публика винолюбители.

  • „Дегустацията или как да опознаем виното“, Неда Проданова

Каквото и да кажа за тази книга няма да е достатъчно. Тя е задължителна за всеки дръзнал да консумира по-разумно виното. Има много неща, които искам да цитирам, но ще се спра само на един абзац от въведението на книгата: „Дегустацията, дами и господа, е изкуство и като всяко изкуство изисква най-обширен светоглед и специфично състояние на духа. Една интелигентна и ерудирана личност добива по-добри умения за дегустация на вкуса. Добър дегустатор на вина може да бъде този, който е широко отворен към сетивната вселена и е с критерии за оценка, които пространно надхвърлят виното. Думата вкус не е просто само едно от петте усещания. Тя отбелязва също така дарбата и способността да се разпознават хубавите неща и насладата и удоволствието от това. Да дегустираш означава на оценяваш и да избираш. Това е един от най-важните процеси в живота…”

Цена: 15лв.

  • „Виното е за всички“, Вили Гълъбова

В тази книга може да намерите много интересни и любопитни факти както за българското винопроизводство, международни винени региони, сортове и стилове вина, така и за актуални теми като биодинамиката и виненото образование. Знаете ли например къде се среща сортът „Кокорко“ или пък какво е „Черноморски елексир“?

Цена: 14 лв.

  • „КАТА – Каталог за българско вино“, автори: Цвета Тановска и Катя Йончева

Първият каталог на Българското вино, който се издава за четвърта поредна година. Освен дегустационни оценки на почти всички български вина, които могат да се намерят на пазара, изданието включва и няколко любопитни статии на различни тематики и карта с винарските изби в страната. Каталогът е  двуезичен за улеснение на туристите.

Цена: 15 лв.

  • „Винени маршрути“, автори: Петър Василев и Христо Вълев

Първият винен пътеводител, включващ 77 български изби разделени по региони, като за всеки регион има примерен маршрут за винен тур, а всеки обект е подробно описан от авторите. Включени са и любопитни факти за местната кухня и историята на региона.

Цена: 20 лв.

  • „Именник на българското вино“, автор: Илия Зайков

Книгата е изключителен източник на информация за тези, които искат да изследват корените на българското вино и да се задълбочат по-сериозно в темата за местните сортове, местните обичаи и личности, свързани с виното. Авторът е родом от с. Брестовица, което има своята славна винена история от далечни времена. Историите и разказите от първо лице са наистина впечатляващи и безценни!

Цена: 13,20 лв.

  • „The Wine & Food of Bulgaria“, Don Philpott – 1989г.

Тази книга я намерих в една антикварна книжарница из уличните на София, изданието е от преди 20 години, но има впечатляващо изчерпателно съдържание за всички региони с подробна статистическа информация за произведените количества от всеки сорт грозде. Тази информация днес е трудно достъпна в разбираем вид. От тук можем да научим, че консумацията на глава от населението през 1989 г. е било 22 литра, площите с лозя са били 166 000 хекрата, а производството на вино 4 милиона хектолитра, от който 3,5 милиона са били за експорт. Авторът е член на London Circle of Wine Writers и днешните издатели наистина могат да завидят за използваните илюстрации в книгата.

Цена: 20 лв. (втора употреба)

wine-food-Bulgaria-book
The Wine & Food of Bulgaria
  •  „Виното, Българска енциклопедия“, Ясен Бориславов

Първата по рода си енциклопедия за виното у нас, която проследява винопроизводството по нашите земи от древността до 2004г. (когато е последното издание на енциклопедията).

Цена:40 лв.

Искам ми се да имам повече книги за българското вино, така че ако и вие сте попаднали на някоя, пишете…Бъдещето ще покаже!И така…Напред! Науката и виното са слънце! Четете и консумирайте разумно!

книги-българско-вино
Книги за вино

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *