fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Класика в жанра: Шампанско и сьомга

Класика в жанра: Шампанско и сьомга

Blog thumbnail

Ако искате да се покажете като щедри домакини бутилка Шампанско и хапки с пушена сьонга са добър вариант за започване на вечерта.

Ако снимката не е много на фокус се извинямам, но трябваше да побързам, иначе…

Но защо тази комбинация е добра? Първо шампанското е с виноска киселинност и добре се съчетара с мазнотата на сьонгата. За да добавите още мекота за небцето намажете и филийските с масло преди да подредите филето от сьонга. Това още повече ще смекчи киселинността на виното и нежните мехурчета на шампанското ще се плъзват съвсем спокойно по небцето. Характерните за Шампанското нотки на хляб, бриош, бисквити, тост добре пасват на деликатно опушената сьонга.

Може да замените балончетата и с нещо от Сансер, Долината на Лоара (Sancerre) или Шабли, Бургиндия (Chablis) или съответно с някои друг Совиньон Блан или Шардоне от по-северните региони, които предразполагат наличието на повече киселини и минерални нотки. При всички положения ни трябват свежи киселини, за да контрастират на мазнотата и минералност, за да смекчим опушения нюанс на сьомгата.

Повечето Шампанско е сухо и полу-сухо, но има и сладки вина. За ориентир на остатъчната захар и стила Шампанско ето и следната табличка.

Brut NatureСухо0-3 гр./л
Extra BrutСухо0-6 гр./л
BrutПолусухо0-12 гр./л
Extra-SecПолусухо до средно сухо12-17 гр./л
SecСредно сухо17-32 гр./л
Demi-SecСладко32-50 гр./л
DouxМного сладко50+ гр./л

 

Освен шампанско, може да да се спрете и на някое друго пенливо вино например Креман от Лоара, Алзас, Бургундия или Лиму (Crémant de Loire, Crémant d’Alsace,Crémant de Bourgogne, Crémant de Limoux). Испанското пенливо вино Кава (Cava) е също подходящо, заради своите сходни качества с Шампанското. И Кава е произведено по технологията на традиционния метод, но типичните за Шампанското нотки на хляб, мая и тост са заменени с по-опушени такива.  Умишлено казвам „традиционния метод”, не само за да избегна тафталогията в по-горното изречение, но и понеже последната изненада от французите е, че са забранили и използването на израза „Шампански метод” . Предполагам, че става въпрос само за етикетите на вината, но знае ли човек.  Така че, който намазал на гърба на франската слава, намазал.  А за други, които използват гръмки фрази и имена като „Superior Qualiry” и „Royal” за вина от 3 лв. може би едва ли ще има нова клауза, но стига и само потребителя да започне да се осъзнава, за да се изчисти пазара от тези недоразумения.

Не ми се искаше тази статия да завършва с нещо толкова неприятно на вкус, така че ето една снимка с пожелания за повече поводи и безповоди за празници.

IMG_8714 (Custom)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *