Ако искате да се покажете като щедри домакини бутилка Шампанско и хапки с пушена сьонга са добър вариант за започване на вечерта.
Ако снимката не е много на фокус се извинямам, но трябваше да побързам, иначе…
Но защо тази комбинация е добра? Първо шампанското е с виноска киселинност и добре се съчетара с мазнотата на сьонгата. За да добавите още мекота за небцето намажете и филийските с масло преди да подредите филето от сьонга. Това още повече ще смекчи киселинността на виното и нежните мехурчета на шампанското ще се плъзват съвсем спокойно по небцето. Характерните за Шампанското нотки на хляб, бриош, бисквити, тост добре пасват на деликатно опушената сьонга.
Може да замените балончетата и с нещо от Сансер, Долината на Лоара (Sancerre) или Шабли, Бургиндия (Chablis) или съответно с някои друг Совиньон Блан или Шардоне от по-северните региони, които предразполагат наличието на повече киселини и минерални нотки. При всички положения ни трябват свежи киселини, за да контрастират на мазнотата и минералност, за да смекчим опушения нюанс на сьомгата.
Повечето Шампанско е сухо и полу-сухо, но има и сладки вина. За ориентир на остатъчната захар и стила Шампанско ето и следната табличка.
Brut Nature | Сухо | 0-3 гр./л |
Extra Brut | Сухо | 0-6 гр./л |
Brut | Полусухо | 0-12 гр./л |
Extra-Sec | Полусухо до средно сухо | 12-17 гр./л |
Sec | Средно сухо | 17-32 гр./л |
Demi-Sec | Сладко | 32-50 гр./л |
Doux | Много сладко | 50+ гр./л |
Освен шампанско, може да да се спрете и на някое друго пенливо вино например Креман от Лоара, Алзас, Бургундия или Лиму (Crémant de Loire, Crémant d’Alsace,Crémant de Bourgogne, Crémant de Limoux). Испанското пенливо вино Кава (Cava) е също подходящо, заради своите сходни качества с Шампанското. И Кава е произведено по технологията на традиционния метод, но типичните за Шампанското нотки на хляб, мая и тост са заменени с по-опушени такива. Умишлено казвам „традиционния метод”, не само за да избегна тафталогията в по-горното изречение, но и понеже последната изненада от французите е, че са забранили и използването на израза „Шампански метод” . Предполагам, че става въпрос само за етикетите на вината, но знае ли човек. Така че, който намазал на гърба на франската слава, намазал. А за други, които използват гръмки фрази и имена като „Superior Qualiry” и „Royal” за вина от 3 лв. може би едва ли ще има нова клауза, но стига и само потребителя да започне да се осъзнава, за да се изчисти пазара от тези недоразумения.
Не ми се искаше тази статия да завършва с нещо толкова неприятно на вкус, така че ето една снимка с пожелания за повече поводи и безповоди за празници.