fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Защо ми трябва на баир лозе?

Защо ми трябва на баир лозе?

Blog thumbnail

Защо ми трябва на баир лозе? Сигурно сте чували тази фраза, особено често от хора, които не обичат много много трудните задачи, дългосрочните планове, рискови инвестиции и качествените резултати. Т.е. ще рече „ Няма защо да си създавам затруднения, да се захващам с несигурна работа, главодолна работа.”  Всеки си е задавал този въпрос. Но има една група от хора, които избират стръмния баир пред равнината, за да засадят своето лозе. Разбира се за тези, които наследяват своето лозе в равнината, няма нищо лошо. Въпросът е какви ще да сортовете лозя, структурата на лозетo, изложението, винификацията, пазарите и какъв стил вино се търси на тах. Така че избори и решения колкото си иска човек.

Често съм чувала и забежки от сорта „ Я сега кажи на източния или на западния склон е расло това лозе”. За някои може би този факт изглежда „префърцунен”, но той наистина е много важен.

Дотук с лиричното отклоние, сега малко по същество, но съвсем накратко, тъй като темата е доста обширна.

Защо ми трябва на баир лозе ли? Ами защото нямам друг избор, ще ви отговорят много винари. И не защото земята се е свършила, а защото единствения им вариант да произведат качествена суровина за вино е тази да засадят лозето на баир. Значението на склона (баира) условно може да се раздели са две:

-За райони, където климата е много топъл (особено по време на зреене на гроздето) Лозята се засаждат на склон и на по-висока надморка височина, за да се намали температурата ( с всеки 100 м с 0.6 градуса) и да се гарантира по-продължителното зреене на гроздето, което спомага за задържането на кисилите и на ароматните качества.  В накои райони прекалено високата температура би предизвикала не само нежелани вкусови усещания като горчивина и презрели плодове, но и може да спре като цяло вегетативността на лозето и да възпрепятства узряването на гроздето.

– За по-студени райони:  Тук целта е да се постигне по-продължително излагане на слънчева светлина (топлина), което е жизнено необходимо за образуването на захарите. Изложението е също много важно в тези сличаи, като лозя с южно изложение в сереното полукълбо и лозя със северно изложение в южното полукълбо, получават най-много слънчева светлина. А в комбинация със по-голям наклон на склона този ефект се увеличава. Засаждането на склон е и превънтивна мярка стещу измръзване, тъй като както знаем студения въздух е по-тежък и се спуска към по-ниските части и равнината.

Разбира се много са факторите, който влияят на качеството и характера на напроизведеното вино. В някои райони почвите, дренажа и минералността, изложението, количеството дъждове,влага, и т.н. се променят осезаемо на малко разстояне и създават осезаемо различни вина. Някои сортове като Пино Ноар и Шардоне са особено чувстрителни към тероара и го изразяват по успешно от други сортове.

Но да се върнем на фразата  „На баир лозе” и главоболната работа. Въпреки множеството предимства по отношение качеството на виното, работата, която изисква едно лозе на склон е много по трудоемка и не позволява машинизация. Така че може да се очаква, че такива вина имат и по-висока цена. В някои райони като Бургунгия обаче, оскъдността на терените подходящи за засаждане на лозя и в частност на такива, които имат перфектното изложение, също значително влияе на цената. Така че в случая невъзможността от механизация на лозарството влия незначително на цената в сравнение с изключително големия интерес и търсене на бургуднски вина.

Така че следващия път когато някой ви пита с насмешка „Е, я кажи сега на кой склон е расло лозето за това вино” спокойно може да му отговорите, че е на южен или югоизточен слкон (Долината на Лоара, Мозел, Алзас,Бургунди и т.н.)  има 75% вероятност да сте прави.

loze-slope1

Снимки: Denbies Wine Estate, Англия

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *