Защо ми трябва на баир лозе? Сигурно сте чували тази фраза, особено често от хора, които не обичат много много трудните задачи, дългосрочните планове, рискови инвестиции и качествените резултати. Т.е. ще рече „ Няма защо да си създавам затруднения, да се захващам с несигурна работа, главодолна работа.” Всеки си е задавал този въпрос. Но има една група от хора, които избират стръмния баир пред равнината, за да засадят своето лозе. Разбира се за тези, които наследяват своето лозе в равнината, няма нищо лошо. Въпросът е какви ще да сортовете лозя, структурата на лозетo, изложението, винификацията, пазарите и какъв стил вино се търси на тах. Така че избори и решения колкото си иска човек.
Често съм чувала и забежки от сорта „ Я сега кажи на източния или на западния склон е расло това лозе”. За някои може би този факт изглежда „префърцунен”, но той наистина е много важен.
Дотук с лиричното отклоние, сега малко по същество, но съвсем накратко, тъй като темата е доста обширна.
Защо ми трябва на баир лозе ли? Ами защото нямам друг избор, ще ви отговорят много винари. И не защото земята се е свършила, а защото единствения им вариант да произведат качествена суровина за вино е тази да засадят лозето на баир. Значението на склона (баира) условно може да се раздели са две:
-За райони, където климата е много топъл (особено по време на зреене на гроздето) Лозята се засаждат на склон и на по-висока надморка височина, за да се намали температурата ( с всеки 100 м с 0.6 градуса) и да се гарантира по-продължителното зреене на гроздето, което спомага за задържането на кисилите и на ароматните качества. В накои райони прекалено високата температура би предизвикала не само нежелани вкусови усещания като горчивина и презрели плодове, но и може да спре като цяло вегетативността на лозето и да възпрепятства узряването на гроздето.
– За по-студени райони: Тук целта е да се постигне по-продължително излагане на слънчева светлина (топлина), което е жизнено необходимо за образуването на захарите. Изложението е също много важно в тези сличаи, като лозя с южно изложение в сереното полукълбо и лозя със северно изложение в южното полукълбо, получават най-много слънчева светлина. А в комбинация със по-голям наклон на склона този ефект се увеличава. Засаждането на склон е и превънтивна мярка стещу измръзване, тъй като както знаем студения въздух е по-тежък и се спуска към по-ниските части и равнината.
Разбира се много са факторите, който влияят на качеството и характера на напроизведеното вино. В някои райони почвите, дренажа и минералността, изложението, количеството дъждове,влага, и т.н. се променят осезаемо на малко разстояне и създават осезаемо различни вина. Някои сортове като Пино Ноар и Шардоне са особено чувстрителни към тероара и го изразяват по успешно от други сортове.
Но да се върнем на фразата „На баир лозе” и главоболната работа. Въпреки множеството предимства по отношение качеството на виното, работата, която изисква едно лозе на склон е много по трудоемка и не позволява машинизация. Така че може да се очаква, че такива вина имат и по-висока цена. В някои райони като Бургунгия обаче, оскъдността на терените подходящи за засаждане на лозя и в частност на такива, които имат перфектното изложение, също значително влияе на цената. Така че в случая невъзможността от механизация на лозарството влия незначително на цената в сравнение с изключително големия интерес и търсене на бургуднски вина.
Така че следващия път когато някой ви пита с насмешка „Е, я кажи сега на кой склон е расло лозето за това вино” спокойно може да му отговорите, че е на южен или югоизточен слкон (Долината на Лоара, Мозел, Алзас,Бургунди и т.н.) има 75% вероятност да сте прави.
Снимки: Denbies Wine Estate, Англия