fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Дефиле на младото вино 2014 в Пловдив

Дефиле на младото вино 2014 в Пловдив

Blog thumbnail

Тазгодишното издание на „Дефиле на младото вино” ще се проведе на 28 – 30 ноември в Старинен Пловдив.

В неповторимата  атмосфера на възрожденските къщи любителите на божествената напитка могат да се насладят на достойнствата на българското младо вино, което още от древността прославя плодородните ни земи и майсторите-винари.

Дефилето стартира като двудневен празник, с 16 участника през 2009г., в 6 възрожденски къщи. Събитието изключително бързо добива популярност и само четири години по-късно – през 2013г., вече 26 винарски изби от цялата страна представят продукцията си в 9 къщи и 2 ресторанта в Стария град. За пет години „Дефиле на младото вино” се разрасна до седемдневен фестивал, като винопроизводителите представят продукцията си в уникален за света формат. По официални данни над 10 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година. На Лапидариума в Стария град, пловдивски ресторантьори и производители на храни, предлагат вкусни изкушения за любителите на българската кухня.

Част от фестивала са „Дните на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като огнени и танцови спектакли, концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. През цялата последна седмица на ноември художниците и фотографите имат възможност да организират пленери и изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, танцьорите показват древни ритуали и танци, посветени на виното, а музикантите се вдъхновяват от неговата сила.

Неизменна част от „Дните на младото вино” е образователната програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика. За любителите на гурме кухнята във водещи пловдивски ресторанти се организират „Вечери на младото вино”.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина се обявяват на специално организирано събитие „Вечер на майсторите на виното”. Най-високата награда е „Златен рицарски Граал”. Съществуват и „Награди на посетителите”, които се определят от резултатите в анкетните карти, които всеки дегустирал попълва за бяло, червено и вино розе.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, „Сол комюникейшънс” ЕООД, ОП „Туризъм” – Пловдив, Фондация „Пловдив 2019”, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

10588808_370328769758954_2078948164_n

Коментари
mariana ivanova
Отговори

molia za programata na otkrivaneto

Гергана Тодорова
Отговори

Официалното откриване на Дните на младото вино в Пловдив е на 28 ноември 2014 г.
13:00 От площада пред общината на главната улица до Стария град с участието на ансамбъл „Тракия” и хор „Евмолпия”
14:00 Лапидариум, предхождано от Дионисиево шествие
19:00 Римски стадион – шоу „Вино и огън” театър на огъня и сенките „Fireter”

Екатерина Лазарова
Отговори

Какво ще е работното време на къщите за дегустация?

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *