Започвам с перифраза на думите на В.Левски, понеже този уикенд в Стара Загора времето беше вино, а виното време. Необикновеното място, на което се проведе за четвърти път Августиада създаде поводи за много размишления. Освен насладата да откриеш отново познати и непознати вина, Регионалният исторически музей на Стара Загора, и по-точно залата на Античността с невероятната си атмосфера за дегустации, срещна винопроизводители и любители. Въпреки че бяха заобиколени от естествен декор, всички представители на винения бранш се бяха постарали да зарадват сетивата ни с красиви маси и разбира се с разнообразни и различни вина от България, както и от съседна Македония и Турция.
Ето как изглеждаше залата на Античността малко преди старта на дегустациите.
Наградените вина
На посетителите беше отредено да изпълняват трудната роля на жури в класацията за най-добро вино. Първото място се отрежда на „Grand Reserve 2009“ (Тера Тангрa). На второ място са три представителя от Турция „Umurbey Saraplari“ – Совиньон Блан 2014, „Papaskarasi & Cabernet 2013“, Chamlija Istranca и Arcadia, 333, 2009. Трето място си поделят „Aplauz Viognier 2013“ (Вила Мелник) и „One Red 2013“, (Betterhalf, България).
Вина на нашия фокус
Заслужава си още да опитате и Димят на изба Тракийско вино, понеже тя е една от малкото винарни, които работят с този типично български сорт самостоятелно, а не в купаж. По пътя на белите вина срещаме и освежаващото Верментино (Александра Естейт), турското Narince, македонската вина на „Stobi“, както и много други. От червените също не липсваха интересни открития. Отлежавалото в черешови бъчви вино на Тракийско вино, Мурведър, Зитара и Каберне Фран, Зитара на Four Friends.
Мелнишкият регион беше достойно представен от Вила Мелник, въпреки че не открихме вече изчерпаните Мелник 55 и Мавруд от серия Aplauz. Гостите на фестивала опитаха още Шато Коларово, Изба Болар, Betterhalf, Менада и новата им серия Артистик, Минков Брадърс, Вила Ямбол, Винарна Свищов, Катаржина Естейт, ВИ Съединение, Анжелус Естейт, Едоардо Миролио, Мидалидаре Естейт. Северна България беше предствена от Винарна Нисово, която определено ме заинтригува с този пейзаж и скоро май ще трябва да прекосявам Балкана пак.
Въобще на посетителите не им лиспваше разнообразие. Към това като добавим и сиренето с български трюфели (Du Chef Radichev), скарата от зеленчуци и крехки меса в открития двор (Метро Академия), хлябът на Пекарна „Изкушение” и техните курабийки с канела и индийско орехче, кафето на Dabov…се чудя как въобще оцелях след толкова удоволствия.