Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Пловдив – домакин на Concours Mondial de Bruxelles

Пловдив – домакин на Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 28 април до 1 май 2016г. в гр. Пловдив

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света. Той има над 20-годишна история. Всяка година се провежда в различна държава. През 2016 г. Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе в Пловдив, от28-ви април до 1-ви май 2016 г. Над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности ще дегустират и оценяват над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни.

Защо Пловдив?

България епредпочетена за домакин в надпревара с известни винарски страни. Пловдив е избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина, където вино се произвежда от преди повече от 9000 години.

До провеждането на Конкурса през пролетта догодина ред събития ще поставят България на световната винена карта“, коментират от „Пробежекс“(Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. „Страната ни ще бъде във фокуса на международните медии. Домакинството ни е огромен успех. Concours Mondial de Bruxelles ще предостави възможност на професионалисти от цял свят да се запознаят с качествени български вина, както и с Пловдив, културна столица на Европа през 2019 г.“, допълват от там.

За конкурса

Основната програма на Конкурса включва професионални дегустации, а съпътстващата – тематични работилници и посещения на винарски изби и лозя в страната, както ина културно-исторически и археологически забележителности в България.

Участие в конкурсната програма през 2016 г. са заявили16 български винарски изби, като се очаква техният брой да надхвърли 20.

През 2015 г. в конкурсната програма на Concours Mondial de Bruxelles се включиха рекорден брой български винопроизводители. 18 от тях „грабнаха“ общо 37 медала (голям златен, 14 златни и 22 сребърни). „42% от участвалите през 2015 г. в конкурса проби от България са спечелили отличия. Това е истински рекорд“, коментират от „Пробежекс“.

Пробеджекс

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Нациионалната лозаро-винарска камара.

Concours Mondial de Bruxelles е единственият пътуващ конкурс в Европа. От 2006 г. насам той се провежда в различни градове, за да предостави на местните марки вино и региони международна видимост. Сред градовете-домакини на Concours Mondial са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.

Concours Mondial de Bruxelles е единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на вече наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Concours Mondial de Bruxelles е сертифициран от Европейския съюз.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.