fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Североизточна България винена карта

Винената карта на Североизточна България

Винената карта на Североизточна България

Североизточна България винена карта

След Мелник и Пловдив, вече и Североизточна България може да се похвали с първата си винена карта!

Срещнах се с Анелия Христова преди няколко месеца и веднага усетих нейния плам и ентусъзъм, говорейки за проекта, по който работи. Тя е координатор по създаването на винената карта на Североизтока и ролята и е да обедини усилията на винарите в региона, които както казва самата тя, са емблемата на земята между река Дунав, Черно море и старите български столици.

Днес с Анелия си говорим от разстояние, но това не пречи на добрите новини да стигнат бързо.

Разкажи ни първо как се запали по виното.

Имам 15 – годишен опит в търговията с бързооборотни стоки. Работата ми с клиенти от HoReCa бранша ме запали по виното. Постепенно потънах в дълбочините на винения свят  с курсове, самообразоване и много дегустации. Както се казва в тази сфера човек трябва да си изпие опита (усмихва се). Работата ми в изба Седем поколения като Мениджър маркетинг и продажби доразви практическия ми опит, а и участието ми по време на изминалата есенна кампания във Винарска къща Левент също. В момента изучавам 3 ниво в WSET към WSAB. По настоящем съм координатор по проекта за WINE TOUR Northeast Bulgaria и стремежът ми е да работя за развитието на вино културата  и винен туризъм в България. През последните 3 години виното се превърна в моя страст, знам че разбирате за какво ви говоря.

Кога и как се роди идеята за общ винен туристически проект в Североизточния регион?

Идеята за общ винен проект се заражда още през лятото на 2019г. , когато представители на избите Царев Брод, Салла, Седем поколения се срещат, за да обсъдят възможности за  сътрудничество за предоставянето на общи туристически услуги в региона. Поставени  са основните цели и рамки. В последствие около идеята се обединиха и други участници, като в началото на февруари 2020г. отново  след обща среща на всички настоящи участници започна и изработването на самата карта на региона и маршрутите към нея. От края на ноември 2019г., аз изявих желание да се включа в проекта и за моя радост бях приета като координатор, за да бъда свързващото звено и да работим по-ефективно заедно за финализирането му. Работим сплотено и всеки от участниците има своя принос с идеи, предложения, информация. Получаваме съдействие и черпим опит от колеги и съмишленици, като създателите на Винени Маршрути Мелник, членове на Съюза на екскурзоводите в България и Българската асоциация на сомилиерите и виноценителите, Българската асоциация на винените професионалисти. И с общи усилия  картата е вече факт.

 Кaкво представлява винената карта? Кои обекти са включени в нея?

Карта за вино тур Североизток представя региона най-образно казано между река Дунав, Черно море и старите български столици. Региона е обширен и винените тероари не са концентрирани в малка територия, но това пък предполага широк спектър от вина, които можем да предложим с изключително разнообразни характеристики – от свежи бели вина (по морското крайбрежие) до мощни червени с плътна структура (в Дунавската равнина и Предбалкана). Картата включва 10 участника  – 8 изби – Винарска къща Варна, Салла Естейт, Изба Царев Брод, Шато де Берже, Изба Марян, Изба Ялово, Изба Седем поколения, Изба Опрев и Вино бар Wineground Bottle & Beans във Варна и Дугистационен център във Велико Търново. Стремежът ни е  да я направим функционална, лесна за ориентиране, с базова синтезирана информация, като винаги сме се водили от това как би изглеждала в погледа на турист (български или чуждестранен), който за първи път идва в нашия вино регион.

Обединение на винарните в Североизточна България

 От какъв тип са винарни в региона? Малки семейни изби или големи винопроизоводители?

Нямаме претенциите, че картата представя всички винарни в региона. На този етап са включени участници, които могат да предложат качествена туристическа услуга, високо ниво на произвежданите вина и разбира се желание за сътрудничество и съвместна работа по проекта. Плановете  ни са картата да се преиздава всяка година и да бъде актуализирана, така че участниците и визията може да се променят, но все пак ще се стремим да продложим на туристите най-доброто от региона. Избите, включени към момента са малки, бутикови, далеч от масовото производство. Всяка изба има своя собствена история и емблематични вина, а вино барът и дегустационният център много добре акцентират и представят регионалните вина от Североизточна България в детайли, което допълва палитрата.

Винена карта Североизточна България

 Кои са отличителните части на Североизточния регион? Кое е това, което ще привлече туристи, когато дойдат по-добри времена?

Двете ключови думи отговор на този въпрос са разнообразие и уникалност.

Това, че района е обширен, благоприятства наличието на тероари различни по своите основни характеристики (почва, климат, изложение), което се отразява в разнообразие на отглежданите сортове, както и на  аромата и вкуса на  вината. Виноценителите могат да опитат от всичко. Разбира се,това е съпроводено и с широк списък от  исторически, природни и архитектурни забележителности, както и автентични български традиции и фолклор. В Североизточна България са 4 от деветте обекта в България признати за световно природно и културно наследство от ЮНЕСКО. Просто елате и открийте кои са те. Ние не предлагаме само чаша хубаво вино, а много повече –  красива природа – море, диви гори, плодородна равнина и гледките на голямата река,  местни кулинарни изкушения, приключения, гостоприемство.

Вина от Североизтока

Кой сорт според вас и вашите партньори по проекта може да се превърне в емблема на региона?

Както казахме ключовата дума е разнообразие, така е при сортовете, не бихме откроили само един като емблематичен, но много държим на местните български сортове. Имаме чудесни свежи вина от Варненски Мискет от лозя отгледани на брега на морето. Имаме прекрасни местни сортове от Дунавската равнина и Предбалкана – Рубин, Димят, Памид и разбира се уникалната Гергана, съхранена само в масивите на Царев Брод.  Тероарите край  река Дунав се отличават  със свой собствен облик и почерк на сортовете Червен Мискет, Евмолпия и собствен прочит на световните сортове. Според мен емблема на проекта са енолозите, които работят в избите – с изключителни професионални качества и талант и страст да експенриментират.

Можеш ли да ни споделиш един идеален маршрут, ако имаме на разположение 2-3 дни в региона?

Трудно може да се покрие региона за толкова кратко време. Но пък това е предпоставка да се връщате отново и отново, за да изследвате множество вино кътчета и забележителности, в различни варианти на маршрути. В страницата на картата във фейсбук WINE TOUR Northeast Bulgaria ще се постараем да предложим максимално много варианти, от които туристите да избират спрямо желанията си. Разбира се това могат да направят и във вашата платформа, много лесно и функционално. Ако все пак трябва да се огранича в 2-3 дни ще предложа два оптимални варианта.

Изба Опрев – Винарска изба Варна –  Салла Естейт – Изба Марян – Дегустационен център Велико Търново

Изба Седем поколения – Винарна Ялово – Шато де Берже – Изба Царев Брод  – Вино бар Wine Ground Bottle & Beans

Тези примерни маршрути са варианти, които обхващат тероарните особености на цялата област , както и множество културно-исторически и природни забележителности между река Дунав, Черно море и старите български столици.

Благодаря за интереса и поканата да представим проекта!

С пожелание за много пътешествия и хубаво вино!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *