fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
vino skara

Как да съчетаем скара и вино?

Как да съчетаем скара и вино?

vino skara

Скара, бира, плаж, море…да, ама не…

Виното не е напитка само за бяла покривка, или поне вече има такива стилове вина и на българския пазар, които да си отиват на една по-непретенциозна обстановка.

А и сезонът на морето, кратките планински уикенди са в разгара си, така че тук ще си говорим за комбинацията: скара и вино, но ако все пак не може да се отърсите от клишето „скара-бира”, то може да го кажем и така: „барбекю и вино”

Всъщност има ли разлика между скарата и барбекюто?

Едни казват, че месото за барбекюто е приготвено с марината, за разлика от скарата. Други, че барбекю е просто американското наименование на добре познатата ни скара. Така или иначе печенето на месо на скара или на барбекю си е истински майсторлък. А успешното му съчетание с вино – още повече.

Съчетанието вино и храна

Когато се опитваме да съчетаем едно ястие с дадено вино, трябва да обърнем внимание на всичките компоненти във вкуса на виното и да разберем кое ще е доминиращо за успешното им съчетание. Или по-точно при барбекюто, макар и на пръв поглед елементарно ястие, съчетанието с вино може да се окаже сложно, заради изразителността на всички компоненти.

Вижте някои общи точки в съчетанието на вино и храна тук: „Как са съчетаем вино и храна?“.

Основните точки са: опушеност, мазнота (особено при свинското месо), наличието на марината и каква точно е тя, колко е изпечено месото (хрупкавост и жилавост) и др.

Как влияе всяка една от тези точки при избора на вино?

  • Опушеност – Може да заложим на принципа „Съчетание по прилика” и да търсим вино с характерни и изразени нотки на дим, тост, пикантност.
  • Мазнота – Тук ще търсим контраста. Колкото по-мазно е месото, толкова по-сухо би следвало да е виното. В противен случай то би изглеждало плоско и ще има по-скоро натежаващ, отколкото освежаващ ефект по време на храненето.
  • Маринатата може да внесе доста усложнения в избора ни на вино. Тъй като колкото по-ароматна и сложна е тя, толкова по-комплексно трябва да е виното, по-силно ароматно и свежо.
  • Протеини – Протеините в месото правят виното да се усеща с по-меки и приятни танини. Така че може да заложите на вина с по-силно изразени танини. Дори и такова с по-грубовати, би ви свършило работа, тъй като наличието на сол също има този ефект.
  • Хрупкавост и жилавост на месото – Текстурата на храната също оказва влияне върху усещанията, които предизвиква съчетанието на виното с храната. Колкото по-жилаво е месото (колкото повече дъвчене изисква едно ястие), с толкова по-изразени танини може да е виното.

Друго допълнение, което може да изиграе роля в комбинацията е чилито или друга силно пикантна подправка. За нея трябва да знаете, че тя намалява усещането за сладост във виното, както и плодовите аромати, прави виното по-сухо и засилва усещането за алкохол. Затова виното може да придобие неприятен астрингентен вкус в тази комбинация. Следователно за любителите на пикантното, изберете вина с интензивен аромат на зрял плод, по-нисък алкохолен градус и може би с наличие на лека сладост.

От всичко казано става ясно, че намирането на подходящо вино, не е много лесно. Трябва да прецените кой точно от всички тези елементи надделява във вашето барбекю, дали ще има основно месо или зеленчуци, дали ще е пикантно или не, какъв вид е месото (мазно или сухо). Изберете най-силните елементи, които да са водещи в избора ви на вино. А и нищо не пречи да заложите на повече видове вина и да експериментирате.

skara

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *