fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Дефиле Вино и Гурме 2023

Дефиле Вино и Гурме 2023

Blog thumbnail

ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ 2023 – ТРИДНЕВНА ВИНЕНА ФИЕСТА

В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ! ОЧАКВАТ ВИ ПИВКИ ВИНА, ВКУСНА ХРАНА И ОЩЕ ИЗНЕНАДИ!

 

Дефиле Вино и гурме 2023 кани вино- и гурмелюбители в Стария град на Пловдив на 12, 13 и 14 май. Деветото издание на събитието е вече утвърден фестивал, който подкрепя развитието на българския винопроизводител, производителите на храна и бъдещите кадри в туризма и винопроизводството. И въпреки и точно затова ежегодно се променя и разраства. Деветото издание на „Дефиле на вино и гурме“ ще поднесе девет приятни изненади:

 1. Най-съществената е, че големият интерес на участници и гости ни накара да удължим събитието с един ден и един час и то ще започне, не както в последните 8 години в събота в 14 ч., а в петък в 13 ч.
 2. За първа година организаторите ще предоставят 5% от печалбата под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“, както вече го правим след фестивала „Дефиле на младото вино“.
 3. За девети пореден път е спазена традицията да се увеличава броя на участниците – 68, от тях 47 са винопроизводители, 19 са производители на храни и продукти и 2-ма съпътстващи, разположени на 17 локации в Стария град.
 1. Запазва се интересът от новите участници, като тази година те ще бъдат осемнадесет. 
 1. Увеличен е и броят на локациите – 17, в т.ч. новите „Данчовата къща“, новоизписаната къща „Верен Стамболян“ и къща „Клианти“, която прави „премиера“ с участието си в „дефиле“-тата.

6. За първи път организаторите на Дефиле Вино и гурме 2023 ще проведат и шествие     по подобие на фестивала Дефиле на младото вино 2023 . То ще тръгне от 12:30 ч. от пл. „Стефан Стамболов“, съпроводено от Бог Дионис, ансамбъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“. В 13 ч. в началото на Стария град, ул. „Съборна“ 2-4 официалните лица и двата пловдивски състава ще дадат старт на винените и гурме дегустации.

 1. Представянето на участниците ще бъде оценявано от две журита:

Дегустационно, оглавявано от на експерти от Университета по хранителни  технологии, за „Най-умело съчетание между вино и храна”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

На вино и гурме любителите, които също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в анкета за „Любимо бяло, червено и розе вино“, както  и за „Любим вкус“. QR код към анкетата ще бъде достъпен на печатната брошура, която ще се раздава по време на Дефилето.

 1. Паралелно с дигиталната анкета, доброволци от ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВУАРР ще анкетират посетителите на фестивала директно в локациите с цел да се отрази икономическия ефект от събитието за град Пловдив.
 2. Нова разнообразна и забавна фестивална програма ще допълва преживяването на посетителите.

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

На 12 май /петък/ дегустационният ден ще бъде от 13:00 ч. до 19:00 ч. На 13 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 14 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локации, в които ще са разположени щандовете на участниците са:

 1. Ресторант „Граждански клуб“;
 2. Галерия „Енчо Пиронков”;
 3. Резиденция „Тракарт“;
 4. Къща „Бирдас“;
 5. Къща „Клианти“;
 6. Аптека „Хипократ“;
 7. Експозиция „Георги Божилов – Слона”;
 8. Галерия „Златю Бояджиев”;
 9. Етнографски музей;
 10. Балабанова къща;
 11. Къща „Георгиади”;
 12. Къща „Недкович“;
 13. Къща „Иван Черноземски“;
 14. „Данчовата къща“;
 15. Ресторант „Алафрангите“;
 16. Къща „Верен Стамболян“;
 17. Хотел Бел Вил.

Всички участници и локации вече са обявени в официалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и сайта на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА „ ДЕФИЛЕ НА ВИНО И ГУРМЕ“ – 2023

12 май /петък/

12:30 – Дефиле с участието на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“ – от пл. Стефан Стамболов;

13:00  Официално откриване на деветото издание на Дефиле Вино и гурме” – Началото на Стария град, ул. „Съборна” 2-4;

13:30 Старт на дегустационното дефиле в Стария град;

16:00 – Презентация и представяне на проекта WINETRIPS.BG – БЪЛГАРСКОТО ВИНО И КУЛТУРА В ЕДИННА ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА – Къща „Иван Черноземски“;

19:00 Край на дегустациите в Стария град на Пловдив

 13 май /събота/

11:00 – Съботно начало на дегустационното дефиле в Стария град;

11:30 – Забавни експерименти с вино /Работилницата за деца от 9-12 години/Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ № 2;

13:00Презентация „Запознайте се с нас – Организационният екип на Дефиле вино и гурме“. Дискусия на тема винен и събитиен туризъм с експерти в туризма от различни университети и институции от страната. Събитието се провежда в сътрудничество с Факултет по икономически и социални науки – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/;

17:00  Матине „Класика Вино и гурме” на чаша вино с дует Юлия Пулиева и Лев Алеев – Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/;

19:00 – Край на дегустациите в Стария град

 14 май /неделя/

11:00Неделно начало на дегустационното дефиле в Стария град;

13:00 Що е то топинамбур? Презентация с Тони Стоев „Запознайте се с уникалните свойства на продуктите от земна ябълка“Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/;

14:00„ВиноВикторина“ отборна игра на чаша вино. Елате с приятели и играйте с нас. Очакват Ви награди – Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ №2;

16:00 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с винени чаши и награди за най-късметлийския отбор – Лапидариум, пл. Атанас Кръстев;

18:00 Край на дегустациите в Стария град.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ:

През трите дни на „Дефиле вино и гурме“ може да се включите в предизвикателството на „Вътрешен глас“: https://vutreshenglas.com/ То ще е достъпно на мобилен телефон и таблет. Всички успешно преминали и достигнали до края посетители ще получат награда карнетка. Най-бързите шестима ще получат и по бутилка вино. Екипът на „Вътрешен глас“ ще Ви очаква в хотел „Бел Вил“.

Консумацията на алкохол е забранена за лица под 18 години.

„Дефиле вино и гурме 2023 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

Организатори на фестивала: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 година.

Спонсори: УМБАЛ „Каспела“, Бултрако Моторс АД, Техно Акташ АД и Актуал индъстрис ООД,

Партньори и приятели: Летище Пловдив, „Михалково“ АД, Коли под наем от Top Rent A Car, „Енко Пластикс” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „Ледена епоха”, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Ас.Златаров“.

Медийни партньори: БНТ – Пловдив, Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „Марица“, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“, Супермаркети „ЛЕКСИ”, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv.

За повече информация:

+359 894 321 401

+359 888 909 960

www.wineshowplovdiv.events

info@wineshowplovdiv.events

https://www.facebook.com/wineandgourmetfestival/

https://fb.me/e/3mbN9uNEY

https://www.instagram.com/Wine_and_Gourmet_Festival

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *