fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
изложба Загрей Тоню Цанев

Вино и изкуство във винарска изба Загрей

Вино и изкуство във винарска изба Загрей

изложба Загрей Тоню Цанев

Винарските изби са естественото място за събития, наситени с изкуство, танци, музика, и радост от от живота. А картините, които бяха експозирани във Винарска изба Загрей разказват предимно хумористични истории, в които виното и водата често присъстват. Проектът „А4, МУЗИКА, ВИНО“ среща двама  творци, работещи в различни сфери на изкуството, но намерили много допирни точки помежду си. Утвърдения живописец Тоню Цанев и изкуството на младата полска артистка Александра Кнас – и двамата горещи почитатели на българския фолклор и на музиката представиха пред публика насред лозята край Първомай своето творчество. 

В творбите на Тоню Цанев виното е свързано с веселбата, със здравия, весел дух на българина. Художникът избира малкия формат А4 , за да създаде по време на карантината своите герои – веселяци и добряци от народа. Най-често това са дядовци с гугли, чичковци с каскети, попът, даскалът от Чирпанския край . Всички те са пияни от музика и  весели от вино.

Те бяха изложени във винарската изби, където ще останат за около месец до средата на юни. Творческата идея на художника Тоню Цанев може да се обобщи в създаване на модел на «пътуваща изложба», посветена на виното, която пребивава в различни винарски изби, втората поред която е Винарска изба Загрей. 

Първата локация на изложбата беше през ноември 2020 г. в Вила Юстина (с. Устина край гр. Перущица).

Третата изложба е открита в Енотека Сакар и Вила Басареа в гр. Харманли. Изборът на трите локации в регион Тракия – Първомай, Харманли, Устина, не е случаен. Тук култът към виното и Дионис продължава да живее от древността. Именно този култ и някои от древните ритуали е  присъздаден от Александра Кнас в нейния Театрален контур „За водата и виното“. 

Театрален контур „За водата и виното“

Всяка от изложбите беше предхождана от пърформансите на младата Александра Кнас, живееща в България артистка (певица и танцьорка) от полски произход, която осъществява контакт със зрителите чрез музика и танц и  предава директно своите емоции, запалва и увлича публиката.  Нейните три представления са изградени на основата на български ритуали и ще включват глас, танц, изпълнения на акордеон и кларинет.  По време на представлението хората ще имат възможност да се присъединят към действието.

Художникът Тоню Цанев и неговите винени творби

Основният вдъхновител за серията събития „А4, МУЗИКА, ВИНО“ е художникът Тоню Цанев. Той е роден в село Гранит, област Стара Загора. Творческият му път започва в Художествена гимназия „Илия Петров“ в София. По-късно (през 1977г.) завършва специалност живопис  във ВТУ „Св. Св.  Кирил и Методий“. Тоню Цанев е художник, аниматор, писател, поет и музикант. Изявите му са многобройни, а в тях се усеща любовта му към българския фолклор. В картините му присъстват сюжети от селския бит и народни музикални инструменти.

Проектът „А4, МУЗИКА, ВИНО“ се реализара с помощта на Национален фонд „Култура“ и любезното домакинство на трите винарски изби.

За връзка с организаторите:

Жана Симеонова – куратор 0899931796

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *