fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Via Vinera – нова дестинация на винената карта

Via Vinera – нова дестинация на винената карта

Blog thumbnail

Via Vinera – това е новото име на изба Карабунар, за която ще ви разкажа с уговорката, че още не съм посещавала лично. Нека приемем тази информация като едно въведение за нас и вас към посещението, което се надявам да направим съвсем скоро.

Всъщност спомням си, че вече се опитах да посетя избата преди няколко години, чула че там нещо ново ще се появи. Е, понякога и в живота и в пътуванията, може да избързаш с няколко години и да видиш нещо различно от това, което очакваш, но хубавото е, когато след време видиш причината да си минал от там.  На връщане от село Славовица (един импровизирано весел винен тур) се отбихме и до изба Карабонар, част от която беше в строителна площадка. Днес вече с нов бранд и завършен проект избата изглежда готово за първите посетители и винолюбители.

Karabunar_Winery_1

За собствениците

Ивайло Жеглов, запален винолюбител, поставя началото на проекта през 2004г. а 2 години по-късно към него се присъединява Стоян Желев, създател и изпълнителен директор на вносителя на “Peugeot“ за България, „София Франс Ауто“. Първоначалната им инвестиция е от 200 декара край град Килифарево в Северна България. По-късно решават да възродят традициите на винопроизводство в пазарджишкото село Карабунар, където придобиват лозята и дестилерията в района. От 2010 г. освен ракия произвеждат и качествени бели и червени вина.

Афинитетът към френското на един от собствениците се прехвърля и от колите и към избора на винени сортове – каберне совиньон, мерло, сира, малбек, пино ноар, пино гри, совиньон блан и шардоне. Но първо са засадени местните Мавруд, Рубин, Димят и Червен Mискет. Може би познавате някои от тях под маркеите “Bulgarian Heritage”, “Contour” и „Castelum“.

Енологът на избата

Както при всяка добре обмислена инвестиция, човешкият фактор се взима много на сериозно и тук. От няколко години главен енолог на избата е Надежда Дюлгерска, доказан професионалист с 18-годишен опит, международен съдия и член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Не се заблуждавайте от русите и коси и нежни сини очи. Зад тях се крие сила, решимост и безкомпромисност, които несъмнено се проявяват във вината.

Karabunar_Winery_Nadejda
Надежда Дюлгерска, енолог на изба Карабунар

И малко факти в цифри:

 Производствения капацитет на избата е от 1000 тона грозде годишно. Лозовите масиви са 420 декара, като за 2019 г. са планирани допълнителни 400 дка.

Местоположение

Само на метри от магистрала Тракия, на 80 км от София и 55 км от Пловдив, Via Vinera може да бъде посетена от всеки любител и да се разходи из лозята, да дегустира вината и да се запознае с екипа на избата. В най-кратко бъдеще сградата ще бъде адаптирана и за посрещане на гости за частни събития и тематични вечери, което ще затвори кръга на цялостното винено преживяване.

Karabunar_Winery_loze
Лозя край избата

За повече информация: www.viavinera.bg

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *