fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Какво е Pét-Nat?

Какво е Pét-Nat?

Blog thumbnail

Въпреки че терминът Pét-Nat се счита за нова мода във виното, методът по който се правят вината не е никак нов, а дори той предхожда традиционния метод, характерен за Шампан.

Според някои по-смели твърдения, вината от Шампан не са първите пенливи вина. Един доста по-непознат регион в Южна Франция (виж още статията за Минервоа) на име Limoux е мястото, където са били бутилирани първите балончета.

Вероятно древният традиционен метод ( méthode ancestrale ), по който са правени вината в Лиму в миналото (а и до днес една малка част) е вдъхновил и първите производители на Pet-Nat.

Но какво се крие зад думите Pét-Nat ?

Pétillant Naturel (на френски значи естествено пенлив) , или накратко казано Pét-Nat. Име доста по- приемливо за новата винена култура, която едва ли би могла да понесе термин подобен на Blanquette de Limoux Methode Ancestrale.

Какво представлява Méthode Ancestrale?

Това е най-старият естествен метод за производство на пенливи вина. При него виното се затваря в бутилка преди края на първичната алкохолна ферментация. Частичното или пълно естествено приключване на ферментацията вътре в бутилката осигурява насищането с газ и типичните мехурчета на виното.  

За сравнение при традиционния метод след пълно приключване на първичната ферментация виното се бутилира и се провокира втора ферментация чрез добавяне на захар и дрожди. Тази ферментация протича в бутилката, както и отлежаването с фината утайка. При древния метод, при който се правят Pét-Nat-ите, утайката остава в бутилакта, а при традиционния се извършва процеса „дегоржиране“ (фр. dégorgement) за нейното отсраняване. Повече за методите на производство на пенливо вино прочетет тук.

Какви са вината Pét-Nat?

Много често, Pét-Nat- тите са натурални вина, мътни, с лека остатъчна захар, нефилтрирани и затворени просто с обикновена бирена капачка. Степента на газировка, както и наличието на остатъчна захар могат много да варират в различните вина, което прави отварянето на всяка бутилка изнада.

Заради натуралната утайка всяка бутилка трябва да се поднася добре охладена и да се съхранява права, за да може утайката да падне на дъното. При отваряне виното се размътва и именно наличието на тази натурална дрождена утайка в чашата прави виното толкова чаровно и вкусно.

Дегустационен репортаж

Funky Mavrud 2019, Georgiev/Milkov

Aкцентът при Funky Mavrud e в натуралността на продукта. На нито един етап няма добавяни енологични продукти, дрожди , бистрители и най-важното виното не съдържа сулфити, не е филтрирано и е мътно.

Дегустационни бележки: Мътен златист интензивен цвят, средно интензивен аромат на зряла ябълка,  кайсиева ядка и сладко от бели плодове. Приятна фина пенливост, средно тяло и плодов финал.  Алк.11%

Funky Mavrud може да поръчате тук.

Пет Нат Ризлинг Царев Брод е друг български представител на този стил.

Споделете и вашите впечатления от този или други pet-nat-и в коментар по-долу.

В Инстаграм споделям видео дегустации, съчетания на вино и храна, както и винените места, които посещавам. Последвайте ме към следващото винено преживяване!

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *