fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Какво е Pét-Nat?

Какво е Pét-Nat?

Blog thumbnail

Въпреки че терминът Pét-Nat се счита за нова мода във виното, методът по който се правят вината не е никак нов, а дори той предхожда традиционния метод, характерен за Шампан.

Според някои по-смели твърдения, вината от Шампан не са първите пенливи вина. Един доста по-непознат регион в Южна Франция (виж още статията за Минервоа) на име Limoux е мястото, където са били бутилирани първите балончета.

Вероятно древният традиционен метод ( méthode ancestrale ), по който са правени вината в Лиму в миналото (а и до днес една малка част) е вдъхновил и първите производители на Pet-Nat.

Но какво се крие зад думите Pét-Nat ?

Pétillant Naturel (на френски значи естествено пенлив) , или накратко казано Pét-Nat. Име доста по- приемливо за новата винена култура, която едва ли би могла да понесе термин подобен на Blanquette de Limoux Methode Ancestrale.

Какво представлява Méthode Ancestrale?

Това е най-старият естествен метод за производство на пенливи вина. При него виното се затваря в бутилка преди края на първичната алкохолна ферментация. Частичното или пълно естествено приключване на ферментацията вътре в бутилката осигурява насищането с газ и типичните мехурчета на виното.  

За сравнение при традиционния метод след пълно приключване на първичната ферментация виното се бутилира и се провокира втора ферментация чрез добавяне на захар и дрожди. Тази ферментация протича в бутилката, както и отлежаването с фината утайка. При древния метод, при който се правят Pét-Nat-ите, утайката остава в бутилакта, а при традиционния се извършва процеса „дегоржиране“ (фр. dégorgement) за нейното отсраняване. Повече за методите на производство на пенливо вино прочетет тук.

Какви са вината Pét-Nat?

Много често, Pét-Nat- тите са натурални вина, мътни, с лека остатъчна захар, нефилтрирани и затворени просто с обикновена бирена капачка. Степента на газировка, както и наличието на остатъчна захар могат много да варират в различните вина, което прави отварянето на всяка бутилка изнада.

Заради
натуралната утайка всяка бутилка трябва да се поднася добре охладена и да се
съхранява права, за да може утайката да падне на дъното. При отваряне виното се
размътва и именно наличието на тази натурална дрождена утайка в чашата прави
виното толкова чаровно и вкусно.

Дегустационен
репортаж

Funky Mavrud 2019, Georgiev/Milkov

Aкцентът
при Funky Mavrud e в натуралността на продукта. На нито един етап няма добавяни
енологични продукти, дрожди , бистрители и най-важното виното не съдържа
сулфити, не е филтрирано и е мътно.

Дегустационни бележки: Мътен златист интензивен цвят, средно интензивен аромат на зряла ябълка,  кайсиева ядка и сладко от бели плодове. Приятна фина пенливост, средно тяло и плодов финал.  Алк.11%

Funky Mavrud може да поръчате тук.

Пет Нат Ризлинг Царев Брод е друг български представител на този стил.

Споделете и вашите впечатления от този или други pet-nat-и в коментар по-долу.

В Инстаграм споделям видео дегустации, съчетания на вино и храна, както и винените места, които посещавам. Последвайте ме към следващото винено преживяване!

За автора

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *