fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Една дестинация, три сорта – Мелник 55, Негоска и Вранец

Една дестинация, три сорта – Мелник 55, Негоска и Вранец

Blog thumbnail

Вече сигурно сте стегнали кошницата за пикник, одеялото, чадъра, а защо не и плажното масло и само чакате събота сутрин. Ако сте от тези, които са в готовност да поемат на път преди всеки уикенд, ето една идея – Балканския пролетен фестивал „Орбелус Ритъм & Вино“ 13-14 май. Мястото е винарска изба Орбелус, (село Кромидово, община Петрич) , а поводът са уникалните вина и музика на три страни: България, Гърция и Република Македония.

Вече знаете за изпълнителите, които ще се качат на джаз-сцената на открито пред „бъчвата“ на 13 май (събота) от 16:00, а ако сте пропуснали може да се запознаете с Теодосий Спасов, Танос Ставридис, Влатко Стефановски от предишната ни статия.

Сега е ред да се запознаем с трите сорта на фокус в този фестивал: Мелник 55, Негоска, Вранец.

Мелник 55

Мелник 55 е един от местните сортове в Долината на Струма. Известен е още под името Ранна мелнишка лоза. Той е създаден в експерименталната лаборатория в Сандански като кръстоска между Широка мелнишка лоза и френския сорт Валдигие. Целта на тази кръстоска е да се получи сорт, който зрее по-рано от Широката мелнишка лоза, която в години с по-студена есен, не успява да достигне необходимата зрялост, за да се произведе качествено вино.

Мелник 55 се характеризира със средно интензивен рубинен цвят, аромати на червени плодове като череша и ягода, в следствие на отлежаването аромата се обогатява от подправки, тютюн и землисти нотки. Алкохолът и танините са над средните нива и в комбинация с осезаемата свежест на сорта правят виното подходящо за стареене.

Орбелус е първата био-сертифицирана изба в България и се посвещава активно на локални български сортове. Освен самостоятелно Мелник 55, може да бъде открит и в купажи с френски сортове. Мелник 55 расте върху песъчливите почви на изключително живописните вълнисти терени между Пирин, Беласица и Славянка.

Негоска

Негоска е сортът, с който ще се представи гръцката изба Хадживаритис е. Той е изключително рядък и се отглежда главно в района на Гуменица, северна Гърция. Смята се, че името Негоска идва от Негуш, както е бил кръстен съседния град Науса. Днес, този изчезващ сорт може да се намери само в полите на планината Пайко.

Често е в купаж с Ксиномавро или самостоятелно като розе. Характеризира се с умерена киселинност и танини, плодовост и шоколадови нотки. Изба Хадживаритис, която е една от малкото, посветили се на сорта принадлежи официално към тероара на PDO Goumenissa. Евангелиос Хадживаритис и съпругата му произвеждат на 12 хектара изцяло органично грозде от негоска, асиртико, родитис, шардоне, совиньон блан, мерло и каберне совиньон, а избата официално е открита през 2007, когато е и първата реколта.

Вранец

Гордостта и емблемата на Македония. Това е сорт, който исторически произлиза от Черна Гора, но се развива отлично в Македония и заема около 60% от насажденията на червени сортове. Името означава „черен жребец“, напълно подхожда на характер на виното – мощен, необуздан, балкански. Необходимо е да бъде обуздано първо в дъбови бъчви а след това и няколко години в бутилка, за да омекоти нрава си.

Тиквеш се намира в района на Кавадарци и е същевременно най-старата, най-голямата изба и една от най-модерните винарни в страната. 60% от локалното вино се произвежда тук. Изключително сухия и същевременно горещ и слънчев климат допринася за високи алкохолни градуси на вината, обем и зрели танини. Един пример е и виното Бела Вода, купаж между вранец и плавец: единственото на Балканите получило 94 точки в класацията на винения гуру Робърт Паркър.

Дотук с теорията. Практиката започва на 13 май, събота, от 16.00 часа пред винарска изба ОРБЕЛУС, с. Кромидово., а за 14 май, неделя от 10 часа до 15 часа можете да избирате между: посещения на избата, дегустации или пикник сред лозята.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *