fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Двама мъже един с бутилка вино в ръка, друг с наградна купа

Проект „Винени Болярски Дестинации“ – Дестинацията на Централна Северна България

Проект „Винени Болярски Дестинации“ – Дестинацията на Централна Северна България

Двама мъже един с бутилка вино в ръка, друг с наградна купа

Утвърждаването на Велико Търново като дестинация за винен туризъм в Централна Северна България е в основата на Проект „Винени болярски дестинации“, разработен от Сдружение „Национална винарска асоциация“ и съфинансиран от Община Велико Търново, с цел съчетаване на историческото и архитектурното наследство и представяне на традиционното българско винопроизводство, вписано като елемент на нематериалното културно наследство в Националната система „Живи човешки съкровища – България“ към Министерство на културата, като важен ресурс за развитието на устойчив културен туризъм. 

По Проект „Винени болярски дестинации“, се проведоха обучения на ученици, организираха се „Дни на отворените врати“ за презентиране на регионалното производство, разработиха се винени маршрути и рекламни материали за региона. 

Постигнатите резултати се представиха пред журналисти и туроператори във специализиран винен тур, като специално внимание се обърна на румънския пазар. 

Началото на винения тур започна от „Винен  дегустационен център“, с представянето на  Велико Търново като винена туристическа дестинация.

След това се отправихме към  Винарна  „Олд скул“, сгушена в гористото селце Ялово, близо до Велико Търново. Там се насладихме на великолепните вина на енолога Димитър Димов, който ни запозна с методите на производство във  винарната, съчетаваща  занаятчийски подход и традиционните за Великотърновския регион вкусове и аромати. В сладки раздумки за виното и туризма в болярския регион, времето бързо препускаше. 

 

Отправихме се към най – новия винен проект в региона на Велико Търново – Новите лозя. Местност, в миналото позната с лозовите си масиви, сега пресъздадени отново. Кътче от рая, разположено на най – високата точка в Арбанашкото плато, където всеки един от нас, бягайки от забързаното си ежедневие, открива  природата. Идеалното място за събития, открити дегустации и др. Неслучайно местността вече е позната сред великотърновци като „Новите лозя  – Сърцето на Арбанашкото плато“!

Декор от цветя на маса с винени чаши
Маса на открито под газибо с четири човека които дегустират вино

Завършваме винения тур във „Винен  дегустационен център“. Този път с ново предизвикателство – Конференция на тема „Винен туризъм“ и професионална дегустация с вината на „Lege Artis“. Създателите на бранда, освен вината, представиха и проекта си за подпомагане на даровити деца от Училище по изкуства и занаяти в с. Русаля, общ. Велико Търново.

Вечерта продължи с дегустация на вина от региона и обмяна на опит с румънски партньори от туристическия бранш.  Последва закриваща пресконференция за развитието на Велико Търново като винена туристическа дестинация в Централна Северна България!

Четири възрастни дегустират вино на маса във винен дегустационен център Велико Търново

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *