fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Петнадесетото издание на Дефиле на младото вино привлече хиляди винолюбители в Стария град на Пловдив

Петнадесетото издание на Дефиле на младото вино привлече хиляди винолюбители в Стария град на Пловдив

Blog thumbnail

Петнадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ 2023 ще бъде запомнено с рекорди и е най-мащабното досега.

За петнадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Участниците в събитието бяха 67, от които рекорден брой винопроизводители – 50. Новите участници бяха 12. Организаторите на събитието отчетоха над 70 хил. броя дегустации.

По традиция откриването бе в петък на 24 ноември. Дионисиевото шествие, съпроводено от Ансамбъл „Тракия“ събра граждани и гости на града, за да открият заедно „Дефиле на младото вино“. В ролята на бог Дионис се въплъти изпълнител от хора на „Държавна опера Пловдив“ Владимир Василев. Официалните гости, сред които кмета на град Пловдив Костадин Димитров, oбластния управител на Област Пловдив инж. Илия Зюмбилев, секретарят на Президента на Република България по образование, култура и туризъм Илин Димитров, председателят на общински съвет Пловдив Атанас Узунов, съветника на министъра на туризма проф. Мариела Модева, ректора на Университета по хранителни технологии проф. др. инж. Пламен Моллов и главния организатор инж. Любозар Фратев, председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив, приветстваха организаторите, участниците и посетителите.

Първата бъчва младо вино на винарска изба Козя грамада бе отворена от г-н Илин Димитров и Бог Дионис. С наздравица от фестивална бъчва с младото вино реколта 2023 бе даден старт на винените дегустациите.

За трета поредна година събитието се проведе под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието.

Успешно се проведоха „Дните на младото вино“, през които винолюбителите се запознаха отблизо с участниците и вината от регион „Долината на река Струма“ и „Сакар“. Видяхме „Дефиле на младото вино“ през погледа на студенти от пловдивските университети. Насладихме се и на литературно соаре „Глътка любов“.

„Дефиле на младото вино“ в Стария град привлече хиляди винолюбители, желаещи да дегустират младите вина на участниците.. Влошеното метеорологично време не спря потока от пловдивчани и гости на града, които с желание дегустираха млади вина през трите дни на фестивала. Фестивалната програма бе наситена с емоции. С весели ритми и танци, фолклорен ансамбъл „Тракия“ зарадва всички участници и посетители на
„Дефилето“. Гвоздей на фестивалната програма бяха Бистришките баби и техните внучки, които изпълниха душите на всички с възхита.

Дегустационен конкурс за младо българско вино „ДИОНИС”, съставен от 7-членно жури от Университета по хранителни технологии – Пловдив отличи участниците с 14 „Диониса“ в категориите – млади бели, розови и червени вина. Седемнадесет винарски изби се впуснаха във дегустационната надпревара за ДИОНИСИТЕ. Сред 42 дегустационни проби, наградените са:

В категория МЛАДО БЯЛО ВИНО

 • ЗЛАТЕН ДИОНИС:
  ВИ „Ивайловград“ – Совиньон Блан х Шардоне х Мускат х Пино гри – 85,42 т.
  ВИ Вила Юстина – Купаж (Коломбар40% Семийон25% Шардоне25% Димят10%) – 85,14 т.
  Винарска изба Шато Копса – Совиньон блан – 85 т.
 • СРЕБЪРЕН ДИОНИС:
  ВИ Козя Грамада – Совиньон блан х Ркацители – 84,57 т.
  ВИ „Страждата“ – Тамянка х Шардоне – 83,71 т.

В категория МЛАДО РОЗЕ

 • ЗЛАТЕН ДИОНИС:
  Ви „Двор 1“ – Каберне Совиньон х Каберне Фран – 85 т.

В категория МЛАДО ЧЕРВЕНО ВИНО

 • ЗЛАТЕН ДИОНИС:
  ВИ „Ивайловград“ – Мерло х Сира х Каберне Совиньон х Аликат Буше – 85,57 т.
  ВИ Козя Грамада – Каберне Совиньон – 85,43 т.
  ВИ „Димитрови“ – Сира – 85,29 т.
  ВИ Богданица – Каберне Совиньон – 85,29 т.
  ВИ „Страждата“ – Рубин – 85, 14 т.

 • СРЕБЪРЕН ДИОНИС:
  ВИ „Ноя“ – Карменер – 84,71 т.
  Винарска изба Шато Копса – Каберне Совиньон х Мерло х Сира – 84,43 т.
  „Винарна Тополово“ – Рубин – 83,86 т.

Прецедент в дигиталното анкетно проучване, винолюбителите отличиха един винопроизводител в трите категории:

БЯЛО ВИНО – Винарска изба Джинвира;
РОЗЕ – Винарска изба Джинвира;
ЧЕРВЕНО ВИНО – Винарска изба Джинвира.

Сред посетителите на фестивала се открояваха големи организирани туристически групи. Паркинга на „Източната порта“ бе недостатъчен да поеме всички туристически автобуси. По време на „Дефиле на младото вино“ се откроиха изключително много чужденци от Италия, Франция, Англия, Германия,
Турция и др.

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Сърдечни благодарности на всички, които подкрепят „Дефиле на младото вино“!

*Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *