fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Бордо в 10 любопитни факта

Бордо в 10 любопитни факта

Blog thumbnail

Бордо е необятна тема. Затова тук ще се спра на някои по-любопитни специфики на този регион. Сигурно вече сте чели достатъчно за Бордо, затова започвам без много предисловия.

 Сортове

Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо са четирите водещи сорта, които рядко ще срещнем самостоятелно. В Бордо за разлика от Бургундия, говорим по-често за купаж или бленд, отколкото за едносортови вина (с някои известни изключения). Любопитното е, че други два сорта – Малбек и Карменер, които днес асоциираме рестпективно с Арженитна и Чили, губят все повече територии в Бордо, въпреки, че тяхната родина е именно Франция и по-точно района Каор (Cahor), Югозападна Франция.

От белите сортове типични са Семийонът и Совиньон блан.

История

През 17 век холандците присушават блатистата местност на Медок и създават предпоставка за това там да се отглеждат едни от най-популярните лозя и да се правят едни от най-изтънчените вина в цял свят. Преди това най-добрите вина са идвали от добре отцедливите почви на Грав (Graves).

Бордо бленд

Понятието бленд е станал почти синоним на Бордо, а и „бордо бленд“ е станало нарицателно за купаж от традиционните сортове за Бордо, в който и да е край на света. За щастие този термин не е забранен (подобно на „шампански метод“), разбира се докато някой не реши да го изпише на етикета на бутилка вино.

Влизайки в купажа всеки сорт допринася със своите качества за крайния резултат – най-общо казано Мерлото са мускулите, а Кабарне Совиньона е скелета на виното. Франът и Пети Вердото буквално и преносно са за цвят и аромат. Освен вкусови причини, традиционното купажиране в Бордо има и чисто прагматичен произход. То е своебразна форма на застрахователна полица срещу непредсказуемото време в Бордо. Мерлото се разпъпва, цъфти и зрее по-рано от Каберне Совиньона и е много по-чувствително към някои заболявания, които силно застрашават количеството произведено грозде. Каберне Совиньонът пък зрее сравнително късно и евентуално бързо приключилото лято може да наруши неговото качество.

Типични блендове:
  • Медок: 70% Каберне Совиньон, 15% Каберне Фран, 15% Мерло
  • Сейнт Емилион: 60%Мерло, 30% Каберне Фран, 10% Каберне Совиньон
  • Белите сладки: 80% Семийон, 20% Совиньон блан  

Екзотични практики

Ако срещнете кръжащи ниско хеликоптери сред лозята на Бордо през ранна пролет предположенията може да са две.  Едната е някой китайски инвеститор да се любува на новото си лозе и шато. Другата е свързана е лозарска практика, която може да се види само в шата, които са в премиум категорията. Ролята на хеликоптерите е да разпръскват студения въздух, „заседнал“ (или дори сланата) между редовете на лозето през ранната пролет. След поройни дъждове през влажни години също може да се наложи хеликоптерите да изсушат гроздето, за да предотвратят появата на заболявания по него. Chateaux Mouton-Rothschild (Pauillac)  и Chateaux Petrus (Pomerol) са известни с тези екзотични и скъпо струващи практики.

Second wine

„Second wine“ или „втори етикет“ е термин, който се асоциира с Бордо. Това е неформална категория, която някои производители избират за вина, които не са достигнали нужните качества за „Grand Vin“. В някои неблагоприятни години, някои производители избират дори да бутилират цялото си количество под втория етикет. Този феномен се заражда през 18 век, но чак през 80-те години на 20 век се развива търговски. В добри години „второто вино“ може да бъде доста добра покупка.

„Вторите“ на едни от най-първите:
  • Les Forts de Latour (Chateau Latour)
  • Pavillon Rouge (Chateau Margeaux)
  • Mouton Cadet (Chateau Mouton-Rotchschild)

Petit Chateaux vs Microchataux

Терминът „Petit Chateaux“ има специфично значение в Бордо. Буквалният превод „малко шато“ е приложим не за площта и мащаба на производство на шатото, а се отнася за неговия имидж и цена. Най-голяма концентрация на „малки шата“ има в апелациите Bordeaux, Blaye и Bourg.

От друга страна „Microchataux“ означава това, което е в буквален превод – микро шато. Това е сравнително нов феномен по десния бряг на Бордо, където минималистични изби произвеждат модерни, плътни на цвят вина, които не надхвърлят няколкостотин кашона. Характеризират се с нисък добив грозде, преминало през прецизен подбор, сравнително къса ферментация и мацерация, малолактична ферментация в барици, от 15 до 18 месеца в 100% нови бъчви и минимална филтрация. Често консултант на изби от този тип е Мишел Ролан. Най-успешният модел на микрошато е Le Pin в Pomerol. Често тези вина се наричат още „гаражни“, тъй като цялото им производство може да се събера в един гараж.

Личности

Емил Пейно проправя пътя към по-достъпните и по-концентрирани червени вина. Тенденция, която се повлиява значително и от Мишел Ролан. Модернизацията на винопроизводителите започва през 70-те години на 20 век под ръководството на Университета в Бордо.

Парадоксите на апелацията

Регионът Entre-deux-Mers и апелацията с идентично име се препокриват изцяло като територия, но апелацията е само за белите вина. Това означава, че червените вина от района могат да бъдат само в по-обширната апелация Bordeaux AC. Подобно е положението и в Медок. Medoc AOC е апелация само за червени вина. Така че едни от най-добрите бели вина като Pavillon Blanc du Margaux нямат право на по-специфична индикация като Medoc AOC, а са под апелацията Bordeaux AC. Идентична е логиката и при Сотерн (Sauternes), където сухите бели са също под по-ниската и обширна Бордо апелация Bordeaux AC ( Sauternes AC е само за сладки бели вина)

bordeaux wines
Снимка: Jacqueline Macou, pixabay.com

Асамблаж

Както вече стана ясно, в Бордо (с някои изключения) всичко е въпрос на качествен бленд. Затова процесът „асамблаж” има почти ритуално значение в този регион.  Смесвайки само най-добрите партиди се ражда т. нар. „grand vin“, което носи името на шатото. Партиди с по-ниско качество отиват за т.нар. „second wine“ (нарицателно име, което не се изписва на етикета) или се продава наливно на търговци, които ги бутилират под името на апелацията, но не и на шатото.

Марго

Шато Марго и апелацията Марго са две различни неща. Въпреки че както може да се предположи Шато Марго е в територията на едноименната апелация. Вината от шатото, обаче,  са многократно по-скъпи от други в същата апелацията. Шато Марго е единственото от Margeaux AC от 5-те Premier cru-та, но като цяло това е най-добре представената апелация в класацията от 1855г.

chateau-margaux
Шато Марго, снимка: Sergey Nemo, pixabay.com

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *