fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Седмото издание на Балканския винен конкурс и фестивал

Седмото издание на Балканския винен конкурс и фестивал

Blog thumbnail

За седма поредна години Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) ще обедини под един покрив и една мисия балканските страни. Събитието привлича традиционно както внoсители и търговци така и винолюбителите, които преоткриват близостта и различията на съседните ни страни чрез виното. Разбира се, това е и чудесна възможност да набележим нови винени дестинации в България, Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения, Албания, Молдова, Черна гора и Македония. Тези страни се очаква да бъдат представени от 65 винарски изби.

Любопитно

Заедно страните на Балканите произвеждат 1,8 милиона тона вино годишно и по този показател се нареждат на 5-то място в света, точно след най-известните и познати винени страни Италия, Франция,  Испания и САЩ. Именно тази сила плюс наличието на различни и интригуващи местни сортове на Балканите, наред с възходящото качество на виното в този регион, дава основание и тласък за създаването на конкурса и фестивала през 2012г. Той е иницииран и ръководен и до днес от Галина Нифору, Wine MBA,  председател на Българската Асоциация на Износителите на Вино, основател и мениджър на OINORAMA, и Константинос Лазаракис MW, изпълнителен директор на компанията, която провежда WSET курсове в Гърция.

Новото в конкурса

Новото тази година в конкурса е, че вината ще се оценяват  по 100 – точковата система (до момента оценяването беше извършвано по 20 – балната система). Прибавя се и още един медал: DOUBLE GOLD. В международното жури ще има 4 Masters of Wine и 1 Master sommelier. Медалистите от BIWC 2018 ще бъдат предтсвени и в поредица от събития в Китай в партньорство с най-голямата винена организация в Китай —  INTERWINE CHINA.

Практична информация

Кога: 17-20 май 2018

Къде: Гранд Хотел София

Следете програмата на майсторските класове, която ще излезе скоро тук: http://www.balkanswine.eu

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *