fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Agape – безусловната любов в Елзас

Agape – безусловната любов в Елзас

Blog thumbnail , ,

„Виното е по-добро от хляба“ – с тези думи ни посреща Винсент Сип от Винарна Агапе (село Рибовил, Eлзас, Франция), разказвайки ни как неговата майка е решила да зареже бизнеса със семейната им пекарна и да започнат производство на вино. Винсент потърква ръката си в блузата преди да ми я подаде, очевидно визитата ни прекъсна неговата ежедневна работа. Открит поглед, широка усмивка и големи груби ръце. Веднага ми става ясно, че тук той работи почти ежегодно сам. В залата, в която ни посреща се усеща мъжкото присъствие, старание но и липса на време за декорация и създаване на уют.

Agape-Alsace

agape winemaker
Винсент Сип, снимка: agape-alsace.fr

Сип започва с въведение в историята на региона.

Войната и търговията на вино

30-годишната война между Франция и Германия е променила всичко през този период. Елзас е принадлежал на немския император, имало е много малки кралства. След този период винарския бизнес става по-локален, докато в годините преди войната Елзас е доставял вина за Балтийските страни и Германските династии. Търговията след войната се простирала на не повече от 200 км от региона, докато през Средните векове Елзас е бил много по-известен. Дори през 13-14 век елзаските вина са се пили в кралство Англия, много преди Бордо да бъде познато от английските лордове.

След войната 2/3 от населението на Елзас е избито, затова много хора от Южна Германия, Швейцария и Австрия се заселват по тези земи. Семейство Сип идва от Австрия.    Има двама братя в село Рибовил, които произвеждат вина под търговското име Сип. Притежават 10 хектара в 5 различни локации около село Риквир. Нашият домакин произвежда около 70 000 бутилки под марката Агапе. В превод Агапе – безусловната любов.

agape Alsace

„Малки структури като моята могат да оцелеят тук само благодарение на туризма.“ – споделя Винсент. „Без него сме загубени. С влизането на еврото всичко стана много скъпо, а при такива цени влизаме в категория, в която туристите имат много изисквания към обслужването и предоставяните услуги.“

agape-alsace

Регион на парадоксите

Елзас е района на парадоксите. Малък регион, където е трудно да се произвежда голямо количество вино, но климатът позволява да се произвеждат топ вина в 50% от масивите. За консуматора ценообразуването в Алзас и категоризацията на вината обаче не винаги е много ясна. Защо едно вино струва повече или по-малко е трудно да бъде определено преди дегустация. Има 51 Grand Cru-та, но тяхната разпознаваемост е сравнително малка. Ето защо, според домакина ни освен туристи, Елзас има нужда и от локален маркет.

„Винаги е по-добре да се адаптираш към локалния маркет и после към интернационалния.“ Допълва Винсент. По отношение на туризма, Елзас е дестинация, която не може да се оплаче от липсата на внимание. Този регион е един от най-посещаваните в цяла Франция, но не създава усещането, че тук местните са се самозабравили, защото имат вече твърде много туристи. Напротив, почти никъде не получихме отказ за дегустация, дори и имайки предвид, че скромната ни група е само от двама. Нещо, над което могат да се замислят месните ни обекти за винен туризъм.

agape-Alsace

И така започваме с дегустацията. При Винсент опитваме и първото пенливо вино в региона Cremant d’ Alsace. Той ни разказва, че въпреки пренебрежението на някои от производителите към пенливото в региона, то все пак представлява 25% от цялата продукция на Елзас. Предимно се прави от кооперативите и е създадено в началото като по-евтина алтернатива на Шампанското. Доста от терените, предназначени за бели вина с не особени претенции, днес се използват за пенливи вина. Тези терени може да са в платото, близо до гората, рядко се използват престижните стръмни склонове на Вогезката планина. Също така, ако някоя година е по-топла се прави по-малко количество, но пък се компенсира с количества от други по-студени години (тъй като при пенливите е позволено смесването на различни реколти).

agape alsace

Повече любопитни факти за Елзас, сортовете, апелациите, климата и релефа, може да прочетете тук – Елзас в 10 любопитни факта.

Къщата, която се намира до самата винарна, предлага три апартамента за туристи. И ако искате да опознаете региона за няколко дни, това е една чудесна възможност.

Посещението на тази винарна мога да опиша с няколко думи – истинско, откровено, земно и близко до всеки не-сноб, тръгнал да опознава душата на един регион.

agape alsace fossil

И тъй като това беше единствената винарна, в която опитахме Cremant d’Alsace, ще отделя няколко реда за това специфично пенливо вино.

Cremant

Cremant е термин за пенливо вино във Франция, което не идва от региона на Шампан. Използва се традиционен метод. Названието „Cremant“ започва да се използва към края на 80-те, когато определението „шампански метод“ (method champenoise), използвано до тогава, за вина направени по традиционен метод, бива забранено със закон (Повече за Шампанското може да прочетете тук). Въпреки че тероарите и сортовете грозде варират значително в различните региони, където се произвежда Креман във Франция ( Лоара, Бургундия, Елзас, Бордо, Лиму, Жура) няколко са правилата, които трябва да се спазват от всички производители използващи термина Cremant:

 • Пресуване на целите чепки грозде, което изисква ръчно бране
 • Максималният сок от 150 кг грозде не може да бъде повече от 100 л.
 • Минимум 9 месеца отлежаване върху утайката
 • Мин 9% алк.
 • Минимум 12 месеца отлежаване в бутилка.
 • Минимум 3,5 бара налягане ( а за Елзас и Бургундия минимума е 4 бара)

И по-конкретно за Cremant d’Alsace:

 • В края на 19 век започва производството на Креман в Елзас.
 • Произвежда се само от сортовете Пино Блан, Пино Ноар, Пино Гри, Ризлинг и Шардоне. За розе Креман от Елзас се използва само Пино Ноар.
 • В Елзас около 500 предимно малки винарни произвеждат Креман.

Надявам се тази статия да ви е вдъхновила за още винени пътешествие наблизо и далеч. И при следващата глътка просеко или шампанско, да знаете, че има още много интригуващи пенливи вина, които чакат да бъдат открити и едно, над което може да разсъждавате за безусловната любов…Agape…

Domaine Agape, 10 Rue des Tuileries, F – 68340 Riquewihr; domaine@alsace-agape.fr

Тази статия ви харесва?

 • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
 • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *