Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Казанлък – вино, рози и още нещо

Казанлък – вино, рози и още нещо

Thumbnail , ,

Периодът е този, през който цъфтят слънчогледите, лавандуловите поля жужат от пчели и аромати, лозята са във фазата преди „верезон” (Véraison). Началото на Юли е.

IMG_4738-1

 

IMG_4703

 

IMG_4632 - Copy

Това е един от най-красивите моменти за посещение на Казанлък, въпреки че розите са вече обрани от преди около месец. Този район е толкова зашеметяващ, разнообразен и изненадващ всеки път, че дори и да ви звучи като банална дестинация, си заслужава да се преоткрие, дори и само заради спокойствието и лекотата, която изпитва човек, когато е в този край. Сигурно ще си кажете, че съм се упоила от лавандулата, известна със своето успокояващо действие, но вероятно тук има и нещо повече, заради което траките са построили една от най-големите си гробници. Друго мистично място е така наречения от някои Стоун Хейндж край с. Ягода, което трудно ще откриете без много добри указания от някой, който вече е бил там, тъй като няма нито една табела.

Край Казанлък се намира и яз. Копринка, който предлага условия за туризъм, риболов и водни спортове.

IMG_4755

В началото на Шипченския проход, близо до с. Шипка се намира храм-паметника „Рождество Христово”, построен в памет на руските войни и български опълченци, загинали в Руско-турската война, в стила на руската църковна архитектура от 18 век.

IMG_6769

Но освен културния, архиологически и религиозен туризъм, дестинацията Казанлък влиза и във винения туризъм. Една от причините е Фестивала на розето, който се провежда по същото време като Фестивала на розата (началото на юни). Препоръчително е да си направите резервация за хотел поне 3 седмици преди фестивала.  Фестивала на розето придобива все по-голяма популярност като през 2015г. участваха  25 винарни, които представиха над 250 вина в приятна и приятелска атмосфера.

karta-kazanlyk

 

Ако пътувате от Пловдив или София в посока Казанлък, може да се отбиете във Винарна Сопот, направена в типично възрожденския архитектурен стил на Карловския регион. Намира се в непосредствена близост до гр. Сопот. Повече за винарната може на намерите тук, както и точната локация.

winery_sopot_1

Само на няколко километра от Винарна Сопот е Шато Копса. То е в съвсем различен стил както по отношение на архитектурата, така и по отношение на вината. За разлика от Винарна Сопот, където наблягат на международния и добре познат Каберне Совиньон, в Шато Копса залагат на белите сортове и по-специално на местния Карловски Мискет, който е емблематичен за региона и винарната. Архитектурния стил също е доста различен. Избата наподобява средновековен замък и оправдава напълно названието Chateaux ( Шато ). В допълнение към смисъла на това звание, се простират и лозята на избата в непосредствена близост.

copsa1

 

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *