fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Казанлък – вино, рози и още нещо

Казанлък – вино, рози и още нещо

Thumbnail

Периодът е този, през който цъфтят слънчогледите, лавандуловите поля жужат от пчели и аромати, лозята са във фазата преди „верезон” (Véraison). Началото на Юли е.

IMG_4738-1

 

IMG_4703

 

IMG_4632 - Copy

Това е един от най-красивите моменти за посещение на Казанлък, въпреки че розите са вече обрани от преди около месец. Този район е толкова зашеметяващ, разнообразен и изненадващ всеки път, че дори и да ви звучи като банална дестинация, си заслужава да се преоткрие, дори и само заради спокойствието и лекотата, която изпитва човек, когато е в този край. Сигурно ще си кажете, че съм се упоила от лавандулата, известна със своето успокояващо действие, но вероятно тук има и нещо повече, заради което траките са построили една от най-големите си гробници. Друго мистично място е така наречения от някои Стоун Хейндж край с. Ягода, което трудно ще откриете без много добри указания от някой, който вече е бил там, тъй като няма нито една табела.

Край Казанлък се намира и яз. Копринка, който предлага условия за туризъм, риболов и водни спортове.

IMG_4755

В началото на Шипченския проход, близо до с. Шипка се намира храм-паметника „Рождество Христово”, построен в памет на руските войни и български опълченци, загинали в Руско-турската война, в стила на руската църковна архитектура от 18 век.

IMG_6769

Но освен културния, архиологически и религиозен туризъм, дестинацията Казанлък влиза и във винения туризъм. Една от причините е Фестивала на розето, който се провежда по същото време като Фестивала на розата (началото на юни). Препоръчително е да си направите резервация за хотел поне 3 седмици преди фестивала.  Фестивала на розето придобива все по-голяма популярност като през 2015г. участваха  25 винарни, които представиха над 250 вина в приятна и приятелска атмосфера.

karta-kazanlyk

 

Ако пътувате от Пловдив или София в посока Казанлък, може да се отбиете във Винарна Сопот, направена в типично възрожденския архитектурен стил на Карловския регион. Намира се в непосредствена близост до гр. Сопот. Повече за винарната може на намерите тук, както и точната локация.

winery_sopot_1

Само на няколко километра от Винарна Сопот е Шато Копса. То е в съвсем различен стил както по отношение на архитектурата, така и по отношение на вината. За разлика от Винарна Сопот, където наблягат на международния и добре познат Каберне Совиньон, в Шато Копса залагат на белите сортове и по-специално на местния Карловски Мискет, който е емблематичен за региона и винарната. Архитектурния стил също е доста различен. Избата наподобява средновековен замък и оправдава напълно названието Chateaux ( Шато ). В допълнение към смисъла на това звание, се простират и лозята на избата в непосредствена близост.

copsa1

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *