fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Исторически музей Стара Загора – домът на Августиада 2014

Исторически музей Стара Загора – домът на Августиада 2014

Blog thumbnail

Доказателства  за това, че виното е издигнато в култ още от дълбока древност можем да намерим в Историческия музей на Стара Загора. Именно и затова то е и мястото, където ще се проведе Фестивала на виното и културното наследство Августиада (17-19 октомври 2014г.).

IMG_2603

Останахме приятно изненадани от уникалността на музея, не само заради модерния му и безупречен вид, но и заради богатството на постоянната експозиция, открита на 3 март 2009 г. Чрез нея посетителите се запознават с най-атрактивните културни ценности, съхранени от историческото развитие на Стара Загора от ранния Неолит (VІІ – VІ хилядолетие пр. Хр.) до възкресението през 1879 г., на разрушения, в пламъците на Руско-турската война, град.

IMG_2611

Регионален исторически музей – Стара Загора притежава около 100 000 фондови единици движими културни ценности от Праисторията до съвременността. Уникални и със световно значение са следните експонати: костен идол и мраморна антропоморфна фигурка от V хил. пр. Хр.; шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, лантерни, златна фиала, стъклена фиала с танцуваща жена, мраморна статуарна група на Орфей, оброчна плочка на Тракийския конник от ІІ в., стъклен съд модиолус, монетите на Августа Траяна, каменна плоча на лъвица с лъвче – герб на Стара Загора, препис на Паисиевата „История славянобългарская” от 1837 г., печатът на Археологическото дружество „Августа Траяна” и др.

IMG_2618

 

IMG_2623

IMG_2630

 

IMG_2634

Успяли сме да съхраним и пренесем историята в нашето съвремие чрез този прекрасен музей, а след 3 седмици (на 17-19 октомври 2014)  тази връзка минало-настояще ще бъде още по-пълна, тъй като от древните амфори и питоси ще потече съвременното вино.  Фестивала се организира за трета поредна година от   Търговско-промишлената палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions и е място за среща с винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина.

Повече информация може да намерите на http://www.avgustiada.com/

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *