fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
златни ритони

Шест български вина със „Златен ритон” от Винария 2024

Шест български вина със „Златен ритон” от Винария 2024

златни ритони

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба Винария 2024. Два от тях бяха присъдени за вина на Едоардо Миролио – за розе от последна реколта и за отлежало червено вино. Останалите четири ритона отидоха в колекциите на Вила Юстина, Стефан Пирев Уайнс, Лозето естейт и Винарска изба Джемперлиев. В адпреварата за престижните отличия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

“Този конкурс е символ на качеството, носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Поздравявам ви за успеха. Панаирът винаги е бил територия на иновативни пориви и идеи, а „Винария“ е магическото събитие, което ражда звезди. Изказвам благодарността си на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов.

При белите вина от последна реколта за най-добро вино бе обявен Семийон, Шардоне и Димят 2023 на Вила Юстина. Отличието получи главният технолог на избата Васил Стоянов от изпълнителния директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев. За фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино ноар и Мелник 2023 на ВИ Едоардо Миролио. Златен ритон бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне Фран и Сира 2023 на Винарска изба Джемперлиеви. Наградата получи собственикът на избата от Сакар Димитър Джемперлиев от проф. Пламен Моллов. При белите вина от стари реколти аворит стана Шардоне 2021 на известния енолог Стефан Пирев. Отличието му бе връчено от доц. д-р Иван Соколов. „Златен ритон“ получи и Еленово Резерва 2020 на Едоардо Миролио в категория „Червени вина от предходни реколти”. Още един „Оскар“ международното жури на Винария присъди в същата категория – на Лозето Естейт за „Лонгоза УСОЕ“, създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон.

„Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Повече от 30 процента от получените за конкурса проби бяха на отлежали еликсири. Със златен медал бяха отличени 43 вина от стари реколти. Четири от тях бяха присъдени на талиански вина – Primitivo на Torleanzi 2021 и 2022, Frappato 2020 и Nero Avola 2020 на Caruso Minini, три на Винарска изба Ноя за Мерло 2023, Каберне фран 2023 и Карменер 2020, по два златни медала за Лозето Естейт за Каберне фран 2022 и Варненски мискет 2022, Беса Валей за Мерло Сира Пти вердо Кaберне совиньон 2019, Гранд кюве и Енира Резерва и Винарска изба Горун за Каберне совиньон Резерва 2020 и 2021. При пенливите вина за фаворити бяха Едоардо Миролио и на Coqueret-Benard. В новата категория на Винария – плодови вина със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на ВИ „Кубера“, позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера 2023 на ДеВина Лозя и Вино, за Врачански мискет 2023 на Врачанска теменуга, Гарваново око 2022 на  Агрофитнес, за Мавруд 2022 на Конто-Н, за Гъмза 2021 Барик на ВИ Ново село и за сорта Рубин Rubin Reserve 2020 на Винарна Ялово. Получените за конкурса пробите бяха оценявани от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, повечето от които международни дегустатори, а трима са носители на приза „Енолог на годината“ – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от конкурса   Винария.Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии. По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *