fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

с. Левка – тероар и традиции от Южен Сакар

с. Левка – тероар и традиции от Южен Сакар

Blog thumbnail

В южните склонове на Сакар се е спотаило село Левка. То има богата история и прекрасни винени традиции, които се поддържат живи и в наши дни. Масивите са 3500 дка, разпределени между жителите на селото. Навремето в ТКЗС-то изкоренили всички стари лози, оформили големи масиви и засадили модерните за онзи период мерло, памид и ркацители. След това добавили каберне, рубин и димят и така се оформили съвременното сортово разнообразие. Любопитно е, че всяка отделна къща получила по три реда от масивите, за които да се грижи, а след връщането на земите хората от селото се разбрали и си разделили парцелите без да ги ограждат. Като цяло хората са откърмени с любов към земята и няма да видите изоставени лозя. А тези усилия си струват – тероарът на Левка е сред най-плодоносните в района на Южен Сакар. Тази част на източната Тракийска низина е сред най-перспективните места за производство на уникални вина на Стария континент. Все повече ценители на виното осъзнават местните предимства.

levka-rodopiDSCF4660

Левка е средищно място за целия район. Навремето в селото имало голямо гранично поделение със стотина войници, а селото надхвърляло хиляда местни жители. Сега населението е спаднало до към 400 жители, но пък училището работи и приема децата от съседните селища, така че се усеща младежката енергия. В края на селото под могилата с гордо развятото българско знаме се намира природозащитен център на „Зелени Балкани“. Той е изграден през 2012 г. като основната цел е била да се възстановят в местното биоразнообразие белошипитеветрушки. В партньорство с испанските им партньори и с много ентусиазъм, екипът на центъра в Левка вече може да се похвали с успешно възстановяване на няколко десетки двойки птици, които имат изключително красиво характерно оперение. В сградата на центъра е оформена малка музейна сбирка и място за лекции и наблюдение на филми. Подходящ е за посещения от деца и възрастни, като освен сухата информация, може да се видят и къде живеят птиците, как се хранят и дори да се отправите към местата им за ловуване по селските ливади, които се поддържат в добро състояние от стадо коне. В селото има още един център за защита на диви животни – за елени лопатари. Целта му е да възстанови изчезналите популации от този вид в планината Сакар. В Левка има и къща за гости, която приема туристи целогодишно. Препоръчваме ви да опитате и местната кухня, която може да се похвали с неща като конска наденица и ахчак. Попитайте в селото за тях.

levka-rodopite     DSCF4666

Много любопитен момент е по време на гроздобера в ранна есен, когато селското футболно игрище се превръща в борса на едро за продажба на грозде. Традиционно идват хора от цялата страна, за да си купят грозде и да си направят вино. Някои от механите в Банско произвеждат свое вино със суровина от Левка. Интересни резултати дават и наскоро засадените масиви от мавруд в съседното село Димитровче, които впечатляват с изключителни показатели на гроздето. Левка тепърва ще се превръща в запазена марка за ценителите на качественото вино и на селския туризъм. А за най-смелите пътешественици препоръчваме джип сафари до село Маточина, където се намира крепостта Букелон, известна като мястото на оригиналната Балдуинова кула. Отгоре при ясно време се вижда Одрин.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *