fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Непознатият североизток

Непознатият североизток

Thumbnail

Черноморският винен регион е известен с качествените си бели вина. На север от Стара планина се крият много скрити бисери на традиционното винопроизводство. Има и опити за налагане на модерни на пазара чужди сортове. Комбинацията от различни възможности за посещения и неочаквани дегустации създава усещане за откривателство. Старата слава на изби като „Димят“ във Варна и „Хан Крум“ в едноименното шуменско село се възражда чрез нови малки изби в района. Платото Сърта не отстъпва назад с амбициозния опит за нов тероар около Блъсково. А какво да кажем за новите масиви на север от Балчик или покрай отвесните бели скали в района на Българево. Особен нюанс добавя легендата за хилядолетната винена традиция в град Бяла. Въобще за любителите на винените турове североизтока крие много нови възможности.

 

пейзаж от бяла
Пейзаж от Бяла
димят на фона на морето
Димят на фона на морето

Характерните за Добруджа директни сортове лозя като Липа, Зайбер и Умиа Уно не са подходящи за промишлена винификация, но се произвежда много домашно вино от тях и се пие на воля. Напоследък се забелязва трайна тенденция за възраждане на виненото производство покрай брега на морето на север от Варна.

Емблематичен обект в тази насока е винарска изба „Варна“, която е разположена на пътя Варна-Албена срещу отбивката за село Генерал Кантарджиево. Това е модерен комплекс с винарна, зала за дегустации и фирмен магазин. Избата произвежда висококачествени бели вина и розета от собствени масиви. Лозята на избата са 60 хка, разположени предимно на юг от Варна. Изненадващо добри резултати дават експерименталните серии розе Blush и шардоне Fresh Carbonated. Избата се гордее със специалната си рампа за вдигане на съдовете, с което се избягва ползването на помпи, гарантира се херметизацията на суровината и високото качество на крайния продукт. Има три варианта за дегустации, направете своята резервация предварително на тел: 0887 574 148.

вино от изба Варна
Вината на Изба Варна
лозе-изба-варна-кантарджиево
лозе край с. Кантарджиево, Изба Варна

Интересно е да се проследи развитието на други два потенциални обекти за винен туризъм. Единия от тях е действащ през цялата година и се намира в „Двореца“ Балчик. Освен богатата колекция от вина, енотека „Кралската изба“ предлага дегустация на вино и от собствени лозови масиви. В преходен етап от своето развитие е лозовия масив между Каварна и Българево със звучното име „Реджо ди Калакрия“. На площ от 35 хка са засадени сортовете просеко, мускат бианко, траминер и шардоне. През 2015 г. е добита първата реколта, като от сорта просеко е произведено собствено вино с марка „Калацерка“. Предстои изграждането на собствена изба в района и получаването на сертификат за биологично производство. На фона на тези усилия трябва да споменем дейността и на семейната винарска изба „Калчев“ в Каварна. Там се произвеждат бели вина от характерни за района сортове. За повече информация се обадете на тел: 0889 826 391.

Ако говорим за традиции във винопроизводството, трябва да споменем шато „Полихронови“ в Бяла. Избата е създадена през 2003 г., и както твърди собственикът, възражда традиция от над две хиляди години за производство на вино. Самото име на шатото от гръцки се превежда точно така – „много годишен“. Легендата се потвърждава и от археологическите находки на нос Св. Атанасий, където е имало различни по големина винарски преси в епископски комплекс. Задължително трябва да се отбиете до това любопитно място в края на Бяла. Виното на шато „Полихронови“ е изцяло от собствени лозови масиви, разположени в околностите на града. Сортовете са Димят, Варненски мискет, Шардоне и Траминер, както и Мерло, което дава задоволителни резултати на фона на особеностите на региона. Сериите са къси ( до 1000 бут. от вид), и могат да се опитат или закупят само на място. Предлага се и дегустация с предварителна резервация на тел: 0888 592 790 и 0887 331 282.

По ръба на Добруджа в посока към Шуменско плато има две сравнително големи винарски изби, които задоволяват претенциите на ценителите на качественото вино. „Белоградец“ е разположена в едноименното село, произвежда богат набор от бели и червени вина, както и розета от 100 хка собствени лозя. Особен акцент в портфолиото на избата е червеното вино от сорта Малбек. Съвсем нова е избата „Царев брод“ в едноименното шуменско село. Там има чудесни условия за винен туризъм и огромен потенциал за развитие на произвежданите вина в бъдеще. Особен колорит за този регион внася малката семейна изба, която се намира срещу старата държавна изба в село Хан Крум.

„Джобкови“ е съвсем нова изба, която успешно възражда традициите на винопроизводство в село Хан Крум. Технологът Мара Джобкова създава малки серии бяло вино от сортовете Шардоне, Совиньон блан, Мускат и Траминер, както и експериментира успешно с червените сортове Пино Ноар, Мавруд и Мерло. Розетата на избата са с наситени цвят и вкус, а скрития коз за следващите години е планираното биологично мерло от масива до село Зайчино ореше. Може да дегустирате с предварителна резервация или просто да се отбиете, за да купите малко вино. Избата е на главния път в началото на селото по посока Осмар. (0898 816 775, 0885 625 155)

 

лозе осмар джобкови
Лозя край Осмар
мара джобкова
Мара Джобкова

Мара Джобкова е председател на журито на конкурса за наложен осмарски пелин и известен кулинар. Може да опитате някое от характерните за родния ѝ край капански деликатеси. Съпругът ѝ е родом от друг винарски район на страната – село Коларово до Петрич. Но той е бил дълги години технолог на бира в Шуменската пивоварна и сега предимно помага в прохождането на малката семейна винарна. С наличието на избата в Осмар, която се е специализирала в производството на бял и червен пелин, както и на прекрасния комплекс за селски туризъм „Осмарски къщи“, районът по южните склонове на Шуменското плато постепенно се утвърждава и като интересна дестинация за винен туризъм. Допълнителен акцент към колорита на Североизтока добавят изби като „Сала Естейт“ в платото Сърта над Провадия, нашумяла със своите бели вина и най-вече от сорта врачански мискет, както и възродената изба в Кайнарджа, недалеч от Силистра.

кът за спомени в осмар
Кът за спомени в Осмар

 

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *