fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

Долината на виното – Сунгурларе

Долината на виното – Сунгурларе

Thumbnail

Сунгурларе е грозде и вино. В общината основния поминък е лозаро-винарството. Сунгурларската долина представлява малко кътче от рая, сгушено в южните подножия на Балкана. Традициите в отглеждането на грозде за вино са доста стари, а кръстопътното място на долината винаги е давало предимство за поминъка на местните хора. Традиционен за този край е сорта Сунгурларски мискет, който напоследък започва да напомня за себе си.

sungurlare-4

Трябва да отделите поне един час от времето си, за да се запознаете с етнографската сбирка, посветена на гроздето. Освен антикварните предмети и прекрасната колекция от икони, ще се натъкнете и на любопитни данни за позабравената слава на местните сортове, които са били създадени в средата на XX век на основата на тукашния мискет. Те вече са изместени от по-модерните чужди сортове, но все още местните хора с гордост си спомнят за Тича, Средец и Български ризлинг. Дори може да ги видите как са изглеждали съхранени в стъкленици.

sungurlare

sungurlare-3

sungurlare-6

sungurlare-5

Бъдещето на Сунгурларската долина е насочено към модерното винопроизводство. Местен лидер е „Винекс Славянци“. Фирмата разполага с пет производствени бази в района, като обработва над 6000 дка лозови масиви, от които се произвеждат тихи вина, пенливи вина, ракии и ликьори. Като всяко голямо предприятие се залага на масовото производство и реализация на международните пазари. Ако искате да усетите духа на бутиковите вина в района, трябва да се отправите и към двете малки винарски изби, които са разположени на няколко километра в околностите на Сунгурларе.

„Зеланос“ се намира покрай пътя между Славянци и общинския център. Представлява красива модернистична сграда, която съвсем скоро ще се обогати и с хотелска част. Кръстена е на тракийски бог на виното, името му буквално се превежда „бленуван, желан“. Избата произвежда предимно бели вина от 700 дка собствени масиви, като се организират винени турове и дегустации на място с предварителна резервация поне ден по-рано. Гости се посрещат всеки ден. Има фирмен магазин. Създадена е през 2014 г., но вече се ползва с добра репутация сред ценителите на качественото вино.

„Шато Сунгурларе“ е разположено на пътя за Лозарево. Създадено през 2012 г., в него се произвеждат предимно бели вина от сорта сунгурларски мискет, от 280 дка собствени лозя. Сградата на избата е изградена в характерен възрожденски стил и си заслужава да се разгледа и отвътре. На място се предлагат дегустации и може да се закупи вино от фирмения магазин. Планира се да се открие и малка хотелска част с четири луксозни апартамента за гости.

sungurlare-2

Повечето неща в района се случват покрай виното. Празникът на общината е на 14 февруари, когато ритуално се зарязват лозите и се организира весело шествие до местността Ичмята. Свети Трифон е сред най-почитаните светци от местните християни. В бъдещите планове на общината е да се развива селски туризъм. Сега съществуващите къщи за гости в Бероново и Садово са крайно недостатъчни. Интереса към долината на виното нараства, увеличава се и желанието за инвестиции в нови лозови масиви и винарски изби. Има планове за създаване на шато в село Есен и на голям лозов масив от около 2000 дка в района на село Черница. Така след няколко години в общината ще се обработват над 12 000 дка висококачествени лозови масиви, което ще даде допълнителен тласък и на винения туризъм в долината.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *