fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне

7 общи черти между виното и йогата

7 общи черти между виното и йогата

Thumbnail ,

Може да звучи странно да сравнявам алкохолна напитка с духовно учение, но в днешно време сме свидетели на какви ли не смесици и странни аналогии. А и тъй като йогата е  част от моя живот, нямаше как да не намеря повод да я включа в този блог под някаква винена форма. Оказва се също, че и голяма част от хората в йога клуба са любители на виното ( е, и на бирата понякога) и се замислих защо. Може би този факт се крие зад приликата между двете – йогата и виното.

Прилики между йога и вино:

  • И двете определено са за хора, които се стремят към личностно развитие и търсят обогатяване.
  • Йога и вино са „дисциплини”, които изискват постоянни тренировки и то с пълно съзнание и концентрация, за да постигаме усъвършенстване.
  • За виното казваме, че е божествена напитка , а йогата се стреми към божественото възвисение, божествената любов, божественият ум и съзнание.
  • Хармония и баланс са две думички често споменавани и при йогата и при описанието на вино. Баланс при виното имаме, когато има равновесие между отделните компоненти (захари, киселини, танини, алкохол, аромати). Балансът при виното не е задължително равнопоставеност на отделните съставки, а как те кореспондират помежду си. Балансът при йога е изучаване, намиране на равновесието и взаимовръзката между отделните части.
  • Йога е опознаване на тялото и събуждане на сетивата, а тренинга в дегустацията е опознаване на собствената ни сетивност чрез непрекъснато търсене на нещо ново и различно, чрез събуждане не спомените ни за определени аромати и вкусове. Стремежът към опознаване на новото изисква търпение да проумеем и научим нещо ново за виното, така че да може да му се насладим по-пълноценно. Търпение се изисква и при йогата, за да преодолеем ограниченията на тялото и ума, за да достигнем отвъд зададените ни предварително лимити или такива, които сами сме си наложили. Ограничение е и да опитваш едно и също нещо (или вино) заради комфорта на познатото и разбираемото.
  • Виното е напитка, чрез която не просто да стигнеш до еуфория, но по-важното е да изпиташ сензорна еуфория и удоволствие от консумацията. Йога е не просто серия от упражнения за ума и тялото, но е удоволствие от разкриването на непознати ни възможности и отново може да кажем, че тя предизвиква сензорна „еуфория”.
  • Тренировката йога е като глътка хубаво вино. Кара те да забравиш грижите от деня, да се усмихнеш, да се успокоиш и погледнеш с други очи на живота. Звучи като клише, но истината е, че и двете, и любовта към виното и йогата, и необходимостта ми от тях, ме карат да се чувствам добре.

 

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *