fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Наградите „Златен ритон“ се завръщат за 30-ото издание на ВИНАРИЯ

Наградите „Златен ритон“ се завръщат за 30-ото издание на ВИНАРИЯ

Blog thumbnail

След кратко прекъсване престижните награди Златен ритон отново са част от ВИНАРИЯ 2023. Организатори на конкурса са Съюза на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив. Наградените вина и спиртни напитки ще станат известни на официална церемония на 22 февруари от 16:30 часа в Конгресния център.

 

Експертно жури от 14 топ енолози ще оценява пробите, които се съревновават на Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2023. Тя ще се проведе от 21 до 25 февруари 2023 г. в Международен панаир Пловдив. В дегустационните комисии участват утвърдени винени експерти – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти в областта на виното. Сред тях са емблематичните имена в сектора Ангел Кузманов, Лало Гешев, Стефан Пирев, Димитър Димитров, Пламен Танчев, заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов, който е ръководител катедра „Технология на виното и пивото“. В авторитетното жури ще са и трима носители на приза „Енолог на годината“: Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022), както и гостуващият технолог от Турция Дилара Саниел. В журито участват и преподавателите от УХТ доц. д-р Надежда Благоева и доц. д-р Николай Стоянов, както и виненият специалист с диплома от WSET Гергана Тодорова. По традиция дегустациите предшестват ВИНАРИЯ и ще се проведат на 16, 17 и 18 февруари 2023 г.

„Близо 20 на сто от получените еликсири са изпратени от чужбина, което говори за високата оценка, дадена от винопроизводителите на конкурса Златен ритон, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

„Вината ще бъдат представени в шест групи – бели, розови и червени от последна реколта и от по-стари реколти. Те ще бъдат оценявани по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV), а спиртните напитки – по петобалната точкова система“, посочи инж. Стоянов. Той допълни, че конкурсът е организиран според критериите на най-авторитетните световни прояви в сектора. Затова призовете носят престиж на отличените производители и откриват нови възможности за успешно позициониране на вината у нас и в чужбина.

Посетителите на ВИНАРИЯ 2023 ще имат възможност да дегустират наградените със „Златен ритон“ вина на 23 и 24 февруари в Града на виното и деликатесите.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *