fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Професия Винен гид – Надежда Иванова от Музея на виното в Плевен

Професия Винен гид – Надежда Иванова от Музея на виното в Плевен

Blog thumbnail

Първата ми среща с Надежда Иванова беше преди няколко години при посещението ми на Музея на виното в Плевен. Въпреки, че прекрачих прага на пещера, което не предполага усещане за уют, имах чувството, че пристигам на гости на човек, които познавам от години. Спомням си искрената усмивка и топлото посрещане, което контрастираше на студения полъх идващ от коридорите на пещерата. И днес в тази поредица нямаше как едно от първите лица, които изплуват в съзнанието ми, мислейки за професията винен гид, да не бъде Надето. Запознайте се с нея и мястото, което тя стопанисва в следващите редове.

  • Разкажи ми на кратко за теб

Казвам се Надежда Иванова и съм родена в град Плевен.  Завършила съм “Международни отношения ” ЮЗУ Благоевград и две магистратури във ВТУ – „Публична администрация” и „Политология и дипломация”.  Живяла съм и съм учила пет години в Москва. Освен руски език, владея  английски и испански език,  които много ми помагат в работата като винен гид.  Освен виното другата ми голяма страст са пътешествията.  Като страстен пътешественик и виноценител  се старая пътуванията ми да са  в различни винени региони и дестинации.  Виното ни дава чудесни идеи за винен туризъм . Напоследък предпочитам и по-екзотичните места.  От 2013 година съм уредник  и винен гид на Музея на виното в родния ми град, и така от хоби и страст , виното за мен се превърна  не само в професия , но и начин на живот, мислене и вдъхновение.

Nadejda - musei vinoto
Надежда Иванова, винен гид в Музея на виното, Плевен
  • Как започна работа като винен гид?

Любовта към виното си я имах, въпрос на време беше да попадна и на правилното място, което да ме тласне към професията винен гид. Когато за първи път прекрачих  прага на музея, веднага разбрах , че това е моето място.  Беше като любов от пръв поглед и вече  пет години продължава тази страст – посрещането на винени туристи в Музея и  запознаване с  тайните на напитката на боговете.

  • Коя е най-интересната случка при посрещане на винени туристи? Или най-забавната?

Динамика и забавни моменти не липсват. Всеки ден е различен и доста интересен. Защото и винените туристи , които ни посещават са различни. Гостите, които посрещам в музея са от цял свят .  Може би защото самата аз съм много романтична по душа, най- голям и вълнуващ спомен у мен остави едно нежно признание в любов и романтично предложение за брак в музея след една дегустация. Имали сме  и доста други романтични събития , за които съм знаела предварително , това беше изненада и за мен.

  • Кое те привлича най-много в тази професия? 

След края на всеки работен ден се чувствам обогатена ,и удовлетворена, че съм  успяла  да предложа на нашите винени туристи  едно емоционално преживяване , което да остане за дълго в спомените им.  Има една китайска поговорка, която гласи „Намери си любимото занятие и няма да работиш нито ден през живота си.” За мен това е работата като винен гид. Усещането да споделяш с много хора любовта към виното – това няма как да се придаде с думи.

wine museum Pleven
Музей на виното, Плевен
  • Кое според теб най-много очарова винените туристи при посещението и дегустацията?

Всяко едно посещение в музея носи много положителни емоции. Посетителите в музея са предимно винени туристи,  винолюбители и виноценители.  Но ме радва факта , че все по- голям брой  хора , който нямат афинитет към виното или са пълни въздържатели посещават музея без дегустация , но живо  се интересуват от историята на винопроизводството и всичко с главен герой – напитката на боговете, и дълго се задържат в историческата ни зала.

Също така според мен най- много очарова винените  ни туристи  нашата енотека  и близкия контакт със старите бутилки. Експозицията ни включва над сто годишни вина.  Също интересен и вълнуващ момент е самата дегустация.  Това е най-сетивното предизвикателство , което поднасяме на нашите посетители и ги запознаваме с основните стъпки в  дегустацията и разкриваме тайните как се дегустира.  Радват се и на атракцията с  получаването на сертификат  на финала.

museum wine pleven
Музей на виното, Плевен
  • Как си представяш винения туризъм в България след 10 години? И кои са най-важните предпоставки, за да се случат твоите прогнози?

След десет години според мен България ще е много по-популярна като винена дестинация в глобален мащаб, с много повече туристи, идващи тук специално за да опитат местните вина и специалитети. Ще има много нови винарни и изби във всички региони на България, като повечето още при изграждането си ще са направени и за посещение на туристи. Самите изби ще са обединени и ще работят единно за популяризирането на съответния регион и България като цяло.

Не на последно място държавата също е активна в рекламата си като винена дестинация, пътищата ще са нови и безопасни , навсякъде ще има табели. Може би звучи малко прекалено оптимистично, но аз съм оптимист по природа  и вярвам, че винаги има надежда.  А за да се случи всичко това, трябва много работа от всички заинтересовани страни – от самите винарни, през ресторантьорите и търговците , до местните власти и самата държава. И може би най- важното е всички да работят в една посока.

  • Твоят съвет към хора, които биха искали да се започнат работа като „винен гид“

Най- важното е за тях виното да е любов, емоция и страст.  Човекът, който е решил да се занимава с това да подходи сериозно, защото работата като винен гид не е само забавление.  Виното е необятна материя и изисква търсене , учене, надграждане и опитване.  Всеки би могъл да бъде успешен винен гид, стига да го иска наистина.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *