fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Преживяване с аромат на вино в Uva Nestum Wine & SPA

Преживяване с аромат на вино в Uva Nestum Wine & SPA

Blog thumbnail

Преживяване с аромат на вино в Uva Nestum Wine & SPA

Продължаваме да ви водим до нови винени дестинации. Напът сме да опознаем и долината на р. Места. 

В своето значение терминът “дестинация” означава  “посока, място или направление”, но в последните години все по-често се свързва с желано туристическо преживяване, било то културно-историческо, приключенско, винено-кулинарно и други. 

Дали едно конкретно място в даден район може да бъде наречено дестинация е дискусионна тема, но когато такова място обхваща повече аспекти на “преживяванията” и е добър представител на региона, то отговорът определено е да!

Следващата ни винена дестинация е район, който рядко се определя като самостоятелен винарски регион, въпреки че климатичните и тероарни характеристики биха могли да го дефинират като такъв. Причината за липсата на неговото разграничаване от Долината на р. Струма е, че в този район има една единствена винарска изба, която обаче е отличен представител на лозарството и винарството в района и по професионален и увлекателен начин успява да вплете този поминък в съвкупност от преживявания, доказващи, че виното има място във всяко пътуване.

Uva Nestum Wine & SPA се намира в непосредствена близост до град Гоце Делчев. Често не свързваме градове с винен туризъм, макар че липсата на град в близост до много винени места в България се оказва предизвикателство, както за туристите, така и за собствениците на изби. Изумително е как в рамките на градa семейство Билареви са успели да създадат малък оазис, ограден със зеленина, собствен парк и комплекс от услуги, които те карат да забравиш, че си в урбанизирана територия. Заобикалящите те планини създават усещането, че си на планински курорт и можеш да се възползваш от позитивите и сигурността на близкия град.

 

ЛОЗЯ, СГУШЕНИ МЕЖДУ 4 ПЛАНИНИ

Преди всичко Uva Nestum е тероарно вино, за което говори и самото име на комплекса – “uva” означава грозде, а “Nestum” е старото име на р. Места. А какво е гроздето от Места?

Заключена между 4 планини – Пирин, Родопи, Славянка и Боздаг, Гоцеделческата котловина се характеризира със своята висока надморска височина – 500 м, което обуславя и по-ниските температури и големи температурни амплитуди. Дори и лятото тук вечерите и сутрините са хладни, а през юли месец средната месечна температура е 21.6 градуса.  Климатът е континентално – средиземноморски, а вегетационният период на лозите е около 200 дни. Годишната температурна сума е от 3300 до 3700 градуса, подходяща за среднозреещите и някои къснозреещи сортове. 

Всичко това е предпоставка за по-равномерното зреене, натрупването на антоциани и ароматични вещества и по-късното узряване на гроздето, понякога с две седмици, в сравнение с най-близкия винен район – Мелнишкия. И тук стрес на лозята не липсва, но докато в по-топлите райони той е провокиран от екстремно високите температури, тук температурните инверсии понякога предизвикват по-продължително застудяване и измръзване на лозите. Истинско предизвикателство за лозарите.

Всички тези особености обуславят и сортовия състав, който собствениците на Uva Nestum Wine & SPA – семейство Билареви, са избрали да засадят през 2005 г. в масивите си, в непосредствена близост до комплекса. В тези 25 дка са засадени червените сортове Сира, Рубин, Мерло, Каберне совиньон и Каберне фран, а белите са Тамянка и Мускат отонел. Главен агроном е Атанас Биларев. 

Всеки турист е добре дошъл да разгледа комплекса, започвайки от мястото, на което се ражда гроздето, до мястото, където се твори виното. Част от тура е и собственото им земеделско стопанство и ферма, където отглеждат хранителните продукти, които по-късно в ресторанта можете да открият вече преработени в отлични ястия.

ЕКСКЛУЗИВНОСТТА НА ЛИМИТИРАНИТЕ СЕРИИ

Винарската изба е създадена през 2009 г. и до 2019 произвеждат изключително лимитирани серии розови и червени купажни вина. Непрестанният стремеж на дамския технологичен екип към експерименти за доказване на чистосортовия характер на вината и отчетливите тероарни специфики на Долината на р. Места води и до появата през 2019 на червени едносортови вина, а през 2020 и бели такива. Ограниченото производство от 300 до 860 бутилки от вино често може да се опита само в ресторанта им или по време на винени дегустации в дегустационната им зала, което прави приключението още по-ексклузивно. 

Дамският екип технолози – Меги Биларева и Димка Медарева, не спират да доказват потенциала на района със своите вина, но Димка е тази, която кара посетителите в комплекса да преживеят емоцията и професионализма, които вкарват в работата си. При разговор с нея, тя емоционално споделя ”Тук се чувствам много добре. Всичко ти минава през ръцете – от гроздето до етикета на бутилката и всичко ти става много свидно”. 

Със същата енергия представя на туристите всяко вино – от технологията по неговото създаване, до ароматите и вкусовите характеристики, които могат да усетят по време на дегустация или на винена вечеря в ресторанта. Във винената им листа откриваме свежи бели вина от Тамянка, Шардоне и Алиготе, плодови червени като „Ширто“ и плътни вина, отлежавали в дъбови бъчви, като Рубин резерва и Каберне фран Uva Nestum.

ВИНОТО И ХРАНАТА КАТО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Натуралността и чистотата на естествените продукти е кулинарната концепция на ресторант Uva Nestum. Разделен с няколко метра от основната хотелската част, за да не пречи на почиващите в нея, кулинарният екип, се стреми да постигне съвършенството на балансирания и автентичен вкус, разчитайки на собственото си стопанство и на местни производители. Ястията им са взаимствани както от международната кухня, така и умело представят традиционни родопски и неврокопски ястия. Закуската е разнообразна, а за обяд могат да се опитат леки ястия като супа от домашен петел или тиква и по-насищащи сезонни ястия. 

Периодичните винено-кулинарни вечери “Винени пътешествия” са запазена марка на Uva Nestum Wine & SPA, по време на които представят на своите гости различни региони от България чрез характерните за тях вина и кухня, водени от винен специалист. Събитията се очакват с нетърпение от любители на комбинацията вино и храна от цяла България като причина да се върнат в Гоце Делчев за нова доза “вино и СПА приключение”.

ХОТЕЛ И СПАсение за тялото

Със своите 24 двойни стаи и 9 апартамента, хотелът е подходяща дестинация както за романтична почивка, семейно пътешествие, така и за по-голямо корпоративно събитие или тиймбилдинг. Хотел, в който откриваш повече от необходимото за една пълноценна почивка и няма нищо излишно. Всеки детайл е добре премислен, така че да направи приятно и запомнящо се впечатление. От галерията по стените на фоайето, библиотека в залата за закуска, детския център с аниматор в хотела, топлата връзка със СПА зоната до спортния сектор. 

Стаите са стилно обзаведени, а персоналният поздрав на екрана ви кара да вярвате, че сте специален гост. Едно признаваме на този комплекс – определено знаят как да обучат екипа са, така че да срещате само усмихнати лица, професионални отговори и уважение към гостите. 

КОМПЛЕКС ОТ ПРИКЛЮЧЕНИЯ, А В ОСНОВАТА Е ВИНОТО

РЕЛАКС : Ценителите на релакса могат да се насладят на СПА центъра, но и на разкрасяващи иновативни процедури. В спа центъра има закрит басейн 30°С – 32°С, закрито джакузи с вградени джетове 37°С – 39°С, открит басейн с обособени хидромасажни зони – през летен сезон, открит детски басейн с водна пързалка – през летен сезон, фитнес, класическа финландска сауна, парна баня, приключенски душове, леден фонтан, топла пейка и солна зала за релакс и халотерапия.

Последно поколение апаратура и иновативната техника, предназначена за терапии за лице и тяло като imoove®, винотерапия за подмладяване, използваща вино и вторични лозови продукти, кабина за солна флотация – терапия с доказани лечебни и възстановителни свойства, парна баня Хамам, апаратура за стягане, отслабване и оформяне LPG®, иновативна Anti -Age технология и други.

С деца на винен туризъм: Детски кът в хотела предлага на децата пълноценна игра с естествени материали и внимателен детски аниматор, който не ги оставя да скучаят, докато родителите им се наслаждават на винения тур или на СПА процедури. Паркът предлага възможности за разходка сред природата, игра на детските площадки, а посещението на зоо къта им впечатлява всяко дете. Гостоприемството на хотела към най-малките усетихме най-силно, когато видяхме детските халати в стаите, съобразени с възрастта на децата ни и подарък гумени играчки жабки за най-малките. Нещо повече, през всяка детска ваканция комплексът предлага тематични семейни почивки със занимания за децата. 

Спорт: Спортен център Uva Nestum разполага с два тенис корта, с високотехнологична настилка от изкуствена трева запълнена с кварцов пясък. Има дори възможност за наем на професионално тенис оръдие, ракети и топки.

Приключения: Районът е богат на природни и архитектурно-исторически забележителности, църкви и манастири, а собствениците на Uva Nestum sа решили да направят всичко възможно да се запознаете поне с част от тях и да обикнете този кът на България. Организират допълнителни посещения до Никополис ад Нестум (Nicopolis ad Nestum), манастир Свети Димитър, Хаджидимово, архитектурен резерват Лещен, исторически и архитектурен резерват Ковачевица и други. 

ИЗВЪН РАМКИТЕ НА ВИНЕНИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

Комплексът предлага винени дегустации на гости на комплекса, но и на индивидуални туристи и групи, като винената обиколка е задължителен елемент. За по-любопитните организират винена академия, в която туристите опознават разликите в технологията за производство на вино и се учат да откриват аромати, докато дегустират три от вината на избата.

Освен в самия комплекс, вината им се откриват и в по-малки специализрани магазини, ето защо не пропускайте възможността да се закупите вина от самата изба. Ние отнесохме със себе си тамянка 2022, розе рубин и сира 2022 и Uva Nestum Single Vineyards 2020 рубин и мерло. 

Въпреки по-високата надморска височина, вината носят своя южен характер. Тамянката е с богат цветист нос, цитруси, жълта узряла ябълка и пепел, а вкусът е балансиран, с цитрусова свежест, средна дължина и запомнящ се мискетов финал. 

Още по-комплексно е червеното вино, в което контактът с дъб е допринесъл за по-обемното тяло и обогатило плодовия аромат с препечени нотки, черен шоколад, ванилия, сладък червен пипер. След престой в чашата плодовите аромати става по-отчетливи, изпъква сушената синя слива. Виното е с отличен баланс между сочното и богато тяло и наситените плодови аромати. Солидните, но меки танини, ни подсказват, че виното ще става все по-добро с времето (Виното е подходящо за консумация сега, но може да старее още 4-5 години.)

 

Ако искате и вие да се докоснете до магията Uva Nestum Wine & SPA и да (си) подарите това преживяване, разгледайте ексклузивната ни оферта

Уикенд с aромат на вино за двама в Uva Nestum Wine & SPA край гр. Гоце Делчев

Уикенд с аромат на вино в Ува Нестум

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *