fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Нова енотека с над 300 български вина отвори врати в Пловдив

Нова енотека с над 300 български вина отвори врати в Пловдив

Blog thumbnail

На 24 октомври бе открито най-новото винено бижу в центъра на Пловдив – енотеката на ресторант Атлас. Тя носи закачливото име Cork.Fork, но нека това не ви подвежда – тук се предлагат над 300 български вина от над 100 винарски изби от всички краища на България. Сериозната представителност на изби, сортове и стилове е основателна причина локацията в центъра на Пловдив да се превърне в незаменима отбивка за всеки посетител на града.  

В Cork.Fork са представени петте винени региона на България с най-характерните сортове и стилове вина. Акцент е поставен и на местните сортове, които имат свой отделен стелаж.

Историята на сградата с Атлас

Освен с винения си лист Cork.Fork впечатлява и с неповторимата си и автентична атмосфера. Енотеката е в самото сърце на град Пловдив във впечатляваща сграда, известна сред пловдивчани и гости на града като сградата с Атлас, построена през 1923 година от арх. Стойко Стойчев. Формите на фасадата са във властващия за това време в Европа стил ар-деко. Кацналата на покрива фигура на Атлас, поддържащ небесната сфера се счита за дело на Емилия Фаврето – Събева. Тя е италианката, която пристига в България със съпруга си Атанас Събев – създател на първото училище по търговия и финанси в Южна България.

Винената нишка

Безспорно сградата и нейната история са впечатляващи, любопитното е, че в пловдивските архиви се откри и нейната връзка с виното. С нея ще ви върнем 100 години назад, когато в съседната сграда с пищно тържество през 1911 г. е открит „Гранд хотел Моллe“ – един от най-скъпите и изискани хотели в Пловдив по това време. Съдържател на сградата е бил босненецът Димитър Молле, който привличал аристократични гости от България и чужбина не само с удобство и лукс, но и с прясна храна и първокласно вино.

В близост до сградата се намирал и Гроздовия пазар, на мястото на едноименния площад днес. Там освен да продават грозде, производителите показвали и най-доброто си вино от собствените лозя. Тържището се превръщало в своеобразен конкурс за най-добро вино. В този период собствениците на хотели и ресторанти успявали да спазарят големи количества вино. Съхранението му се оказало предизвикателство за Димитър Молле, който решава да наеме за тази цел подземното помещение на сградата с Атлас.  Там складирал бъчви със Станимашка малага, Брезовски мискет и други популярни за периода вина. Това ставало възможно поради факта, че по това време избите под всички сгради били свързани с врати с цел по-лесна евакуация или за да се използват съвместно необходимите суровини. Това е позволявали виното от десетките бъчви в сутерена на сградата с Атлас да бъде сервирано в съседната сграда. 

Откриване и троен празник

Откриването на новата енотека бе обвързано и със 100-годишнината на сградата, както и 7-годишнината на ресторант Атлас и показа силната връзка на виното с културата и историята на града под тепетата. Празничният ден бе отбелязан с брънч с регионално пенливо вино, мини изложба на фотоси на сградата от 1955 г., танго изпълнение и представяне на менюто на винения бар. Празничната вечеря бе съпроводена от джаз изпълнението на неповторимия Васил Петров.

Много повече от винен бар

Идеята на екипа на Cork.Fork е да покаже богатството на българското вино пред пловдивчани и гости на града като предложат на своите гости индивидуални и групови дегустации, тематични винени вечери, разнообразие от вина на чаша, подбрана селекция от фермерски млечни и месни  продукти и премиум тапаси и хапки. Тук може да реализирате оригинален винен тиймбилдинг или да подарите винено преживяване на свои близки.

Разнообразието от вина, уютната атмосфера в историческата сграда в центъра на града дава поле за реализирането на множество винени дегустации както и други културни събития.  Нашият екип (Гергана Тодорова dipWSET и Красимира Кодукова – енолог и лицензиран гид) имаше огромното удоволствие да е част от осъществяването на този проект от подбора на вина до концепцията на предлагането им.

Но съвместната ни работа не спира до тук. Предстоят ни винени вечери, първата от която ще бъде на 16 ноември на тема Пино Ноар.

 

Ето и нашите предложения: 

Винена дегустация в Cork.Fork

Следете фейсбук страниците ни (Winetours.bg – Wine tours in Bulgaria и Cork.Fork) или се запишете за нашия бюлетин (във формата по-долу), за да получите тази и друга полезна информация от света на виното.

Работното време на Cork.Fork е всеки ден от 12:00 до 23:00 ч.

Адрес: ул. Александър Батенберг 41

Коментар
Любомир Христов
Отговори

Благодаря.

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *